«Σαντορίνη, προορισμός όλο το χρόνο»: Το πλάνο του Δήμου Θήρας

2/12/2015
Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας για τουρισμό όλο το χρόνο στην Σαντορίνη, περισσότερα από 100 ξενοδοχειακά καταλύματα και όλα τα εμπορικά καταστήματα θα είναι ανοιχτά το φετινό χειμώνα στο νησί, ενώ η σύνδεση του νησιού με τον Πειραιά αλλά και με καθημερινές πτήσεις από και προς μεγάλους προορισμούς θα συμβάλει στην προσπάθεια που ξεκινάει ο Δήμος Θήρας.
Παρουσιάζοντας την Τρίτη , την πρωτοβουλία «Σαντορίνη, προορισμός όλο το χρόνο» ο δήμαρχος του νησιού κ.Νίκος Ζώρζος, σε εκδήλωση στο Μουσείο της Ακρόπολης, επισήμανε ότι η Σαντορίνη έχει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που εξασφαλίζουν την προσέλκυση επισκεπτών σε όλη τη διάρκεια του έτους. Τα τελευταία χρόνια, είπε, έχει αυξηθεί κατακόρυφα ο αριθμός των καταλυμάτων που λειτουργούν συνεχώς, με το συνακόλουθο επηρεασμό όλων των τομέων της επιχειρηματικής δραστηριότητας, στον ευρύτερο κλάδο του τουρισμού, της εστίασης, της διασκέδασης κλπ.
Καθώς το μέσο μέγεθος, σε κλίνες, των καταλυμάτων στη Σαντορίνη είναι μικρό και η εκτός θερινής περιόδου λειτουργία τους δεν εμπεριέχει ιδιαίτερα αυξημένους επιχειρηματικούς κινδύνους, αναμένεται ότι στα επόμενα χρόνια ακόμα περισσότερες τουριστικές μονάδες θα είναι ανοικτές και στη χειμερινή περίοδο, πρόσθεσε. Στην προσπάθεια αυτή συνδράμει ουσιαστικά το γεγονός ότι οι αεροπορικές συνδέσεις της Σαντορίνης με την Αθήνα, στη διάρκεια της χειμερινής περιόδου, θα είναι τουλάχιστον με πέντε μεγάλα αεροπλάνα καθημερινά, κάτι που εξασφαλίζει την μεταφορά όσων επιθυμούν να επισκεφθούν το νησί. Επιπλέον η Σαντορίνη συνδέεται καθημερινά με το Πειραιά, με αξιόπιστο πλοίο, που δίνει τη δυνατότητα της απρόσκοπτης μετάβασης στο νησί και εκείνων που θέλουν να διαθέσουν λιγότερα χρήματα για το ταξίδι τους.

Ο κ.Ζώρζος υπογράμμισε την ανάγκη ορθολογικής διαχείρισης του πλούτου της Σαντορίνης, καθώς οι υποδομές του νησιού δέχονται σευνεχή επιβάρυνση από τον αυξανόμενο αριθμών των τουριστών κάθε χρόνο, αλλά και από τη χωρίς στρατηγική υλοποίηση των επενδύσεων.
«Η φέρουσα ικανότητα του νησιού έχει προβλήματα. Ένας στόχος είναι να οριοθετηθεί το πλαίσιο για τη βιώσιμη ανάπτυξη με προστασία του περιβάλλοντος», ανάφερε ο κ. Ζώρζος, προσθέτοντας πως θα πρέπει να δοθούν κονδύλια από την κεντρική διοίκηση για την ολιστική αντιμετώπιση του εν λόγω ζητήματος. «Η απλή λογική ανάπτυξη των υποδομών δεν μπορούν να λύσουν το πρόβλημα, αλλά μπορεί να το επιβαρύνουν», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ζώρζος. Επισημαίνεται ότι η Σαντορίνη έχει πλέον να αντιμετωπίσει αστικού τύπου προβλήματα, όπως το κυκλοφοριακό, η παράνομη στάθμευση, η ολοένα αυξανόμενες ανάγκες για νερό, για ενέργεια, για διαχείριση υγρών και στερεών αποβλήτων, ο υπερβολικός αριθμός των επισκεπτών και κυρίως αυτών που επισκέπτονται το νησί για λίγες ώρες με κρουαζιερόπλοια, κ.ά.

Το όραμα του Δήμου Θήρας

Το στρατηγικό όραμα της Σαντορίνης, όπως το παρουσίασε ο κ.Ζώρζος, είναι ένα νέο αναπτυξιακό τουριστικό μοντέλο με ένα πρότυπο τουριστικής διακυβέρνησης, όπου όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς έχουν ένα συγκεκριμένο ρόλο να επιτελέσουν, με ξεκάθαρους τους κανόνες του παιχνιδιού από την αρχή και με τους οποίους θα είναι σύμφωνοι οι εμπλεκόμενοι.
«Θέλουμε ως τοπική κοινωνία να έχουμε τη δυνατότητα να θέτουμε εμείς το πλαίσιο και τους κανόνες του παιχνιδιού, σαφώς σε συνεννόηση και συνεργασία με το κράτος και τους ανθρώπους της αγοράς. Για αυτό μίλησα νωρίτερα για ένα πρότυπο τουριστικής διακυβέρνησης. Στόχος μας είναι να πάρουμε την τύχη του προορισμού στα χέρια μας για να μπορούμε να έχουμε και την απόλυτη ευθύνη των επιλογών μας», τόνισε ο κ.Ζώρζος.
Κατά ένα μέρος, αυτός ο στόχος έχει επιτευχθεί, καθώς έχει δημιουργηθεί ένα ισχυρό δίκτυο υποστήριξης των τουριστικών δρώμενων στο νησί, με τη συμμετοχή της τοπικής αυτοδιοίκησης, των παραγωγικών φορέων και του επιχειρηματικού κόσμου του νησιού, όπου μέσα από μια διαλεκτική και έντιμη συνεργατική σχέση, όπως την έχει χαρακτηρίσει ο δήμαρχος, υπάρχει κατάληξη δράσεων με ομόφωνες αποφάσεις. Το δίκτυο αυτό προέκυψε από το επιτυχημένο πρόγραμμα «Σαντορίνη- Έτος Γαστρονομίας 2013» , το οποίο αποτέλεσε την απαρχή και τη σφραγίδα αυτής της συνεργασίας.
Η «αυτοδιαχείριση» του προορισμού θα προχωρήσει επιχειρησιακά μέσω Οργανισμού Διαχείρισης Προορισμού, που προωθείται, με τη συμμετοχή όλων των τοπικών φορέων, κατά τα διεθνή πρότυπα.