Νότια Εύβοια: Μοναδικά μνημεία, παραλίες και γαστρονομία- Η αγροδιατροφή αναζητά ευκαιρίες μέσω του τουρισμού

3/7/2023
Διαδρομές σε μεσαιωνικά πλακόστρωτα και δασωμένα φαράγγια, γαστρονομικές απολαύσεις, βασισμένες σε ισχυρή αγροτική, κτηνοτροφική και αλιευτική παραγωγή, αρχαία μνημεία, χρυσαφένιες ακρογιαλιές και προπάντων φιλικοι κάτοικοι με μεράκι στην ανάδειξη του τόπου τους περιλαμβάνει παλέτα του Δήμου Καρύστου, που με πάνω από 670 τετραγωνικά χιλιόμετρα και 12 χιλιάδες κατοίκους “αγκαλιάζει” το εμβληματικό Κάβο Ντόρο.


Στην έκτασή της περιοχής, όπου “περνάς απέναντι” από την Αττική σε χρόνο, όσο να πάει κάποιος από την Κηφισιά στον Πειραιά, δραστηριοποιούνται πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις τόσο τον τουρισμό, στις εξορύξεις της περίφημης πέτρας Καρύστου, αλλά και στον πρωτογενή τομέα και την μεταποίηση τροφίμων. Άλλωστε η περιοχή έχει σημαντικό αλιευτικό στόλο αλλά και έναν πληθυσμό με περίπου 100 χιλιάδες αιγοπρόβατα, από όπου παράγεται μοναδικής ποιότητας γάλα και βέβαια τυροκομικά.


Έτσι, με βάση όσα αναφέρουν, χαρακτηριστικά, οι επαγγελματίες της περιοχής, "το φαγητό είναι σπουδαία υπόθεση στον Δήμο Καρύστου". Στα παραδοσιακά κονάκια της Όχης, η παραδοσιακή συνταγή για την παρασκευή φρέσκιας μυζήθρας, ανθότυρου, πικάντικου τουλουμίσιου τυριού και κεφαλογραβιέρας περνάει από γενιά σε γενιά. Μάλιστα, ότι ένα από τα τυροκομεία της περιοχής, που ανήκει στους “Αφούς Γιαννακάρη” στον Πλατανιστό Καρύστου, εξακολουθεί να παράγει με παραδοσιακό τρόπο κάνοντας, το 80% της παραγωγής του σε φέτα, κεφαλοτύρι κτλ, εξαγωγή σε Ιταλία, Γαλλία.


Πέρα από τα τυροκομικά, τα νόστιμα κρέατα της Καρυστίας (αρνιά, κατσίκια, βετούλι, γίδα και προβατίνα), μέσα από την εκτατικική διαδικασία , καθώς προέρχονται από ζώα μεγαλωμένα στις βουνοπλαγιές της Όχης, μοσχοβολούν άγρια βότανα, αποτελούν μοναδικά προϊόντα. Γιαυτό άλλωστε, πέρα από τα μνημεία της περιοχής, όπως τα Δρακόσπιτα, την Αρχαία Χώρα Καρύστου, το Castello Rosso, συνιστούν μαζί με το μέλι από θυμάρι, κισσούρι από τα άνθη των ρεικιών, το ξακουστό ροδόμελο, δείγματα εξαιρετικής ποιότητας και υψηλής διατροφικής αξίας, αλλά και πόλο έλξης όσων ομνύουν στον γαστρονομικό τουρισμό.



Οινική παράδοση


Και στον κάμπο, η παράδοση της αμπελουργίας, με κυρίαρχο καλλιεργούμενο είδος το σαββατιανό σταφύλι, αλλά και το βιολογικό κρασί, καλά κρατεί. Εσπεριδοειδή, το γνωστό μελιτζανί κρεμμύδι, το καλαμπόκι, η ορεινή πατάτα, η ντομάτα και τα κεράσια κυρίως από την περιοχή του Αγίου Δημητρίου αποτελούν εκλεκτά προϊόντα της περιοχής. Δυο οινοποιεία κρατουν ζωντανή την παράδοση αιώνων.



Μάλιστα, το Κτήμα Μοντοφώλι είναι ένα αξιόλογο σημείο αναφοράς της Καρυστίας Νότιας Εύβοιας. Βρίσκεται στο μέσον του λιμανιού και του ενετικού φρουρίου «Castello Rosso» στην κορυφή του ομώνυμου λόφου. Έχει πανοραμική θέα στον κόλπο και προσφέρει μια χαριτωμένη ισορροπία μεταξύ της ευμάρειας από την πλούσια γη του και της κυριαρχίας πάνω στην κοιλάδα. Ρωμαίοι, Φράγκοι, Ενετοί και Οθωμανοί ηγεμόνες έχουν αναδείξει αυτό το ορόσημο σε όλη την ιστορία του και έχουν επισημάνει τη διαχρονικότητα και την εξαιρετική του ενέργεια.



Εδώ, καλλιεργούνται οι ποικιλίες Ασύρτικο, Αθήρι, Αηδάνι και Λιάτικο και παράγεται με παραδοσιακό τρόπο το λιαστό γλυκό κρασί «Κτήμα Μοντοφώλι», ενώ από τα εσπεριδοειδή που βρίσκονται μέσα στο κτήμα παρασκευάζονται μαρμελάδες.



Παράλληλα, ελαιοτριβεία με παράδοση ετών παράγουν τόνους αγνού ελαιόλαδου, ενώ την εποχή της ελαιοπαραγωγής, το φρέσκο λάδι πάνω σε ζεστό ψωμί και οι λουκουμάδες σφραγίζουν με μοναδικές γευστικές εμπειρίες την νέα σοδειά. Εκλεκτό ζυμαρικό της περιοχής τα κουρκουμπίνια, μικρά κομμάτια από ζυμάρι που αρχικά στρίβονται με τα δάχτυλα πάνω στον πλάστη, βράζονται και καίγονται σε κατσικίσιο βούτυρο ή λάδι.



Στην περιοχή, τα θαλασσινά εδέσματα είναι πιο νόστιμα από αλλού. Κι αυτό γιατί τα τρέφει το «βοτάνι». Πράγματι, τα ισχυρά θαλάσσια ρεύματα στην περιοχή του Κάβο Ντόρο, μεταναστευτική οδός των ψαριών της Μεσογείου, οξυγονώνουν και εμπλουτίζουν τα νερά της θάλασσας με θρεπτικές ουσίες, το αντίστοιχο «βοτάνι» της λαϊκής παράδοσης. Οι διαδρομές της γεύσης είναι ποικίλες, πλούσιες και μοναδικές, καθώς σε καλούν σε ένα αξέχαστο ταξίδι γαστρονομικής απόλαυσης, ενώ συχνά βρίσκονται σε μοναδικές θέσεις, όπως στη Μεγάλη Βρύση στα Στύρα στην Νότιο Εύβοια, βρίσκεται ένα μέρος για ποιοτικό φαγητό, καλή παρέα, συζήτηση, παραδοσιακά ακούσματα.


Όπως μάλιστα δήλωσε ο Δήμαρχος Καρύστου κ. Ελευθέριος Ραβιόλος, που σημειώνει την ανάγκη συμβίωσης των μεγαλύτερων αιολικών πάρκων που έχει η χώρα με δράσεις βιώσιμης ανάπτυξης, σε πρόσφατη επίσκεψη εκπροσώπων των ΜΜΕ “ προσπαθούμε σε σύντομο χρονικό διάστημα να μεταφέρουμε με βιωματικό τρόπο τις παραδόσεις και τις γεύσεις του τόπου μας. Ο Δήμος μας με την απίστευτη φυσική ομορφιά, τις εξαιρετικές Γεύσεις και τους φιλόξενους ανθρώπους , μπορεί να προσφέρει μοναδικές εμπειρίες στους επισκέπτες του και για αυτό αγωνιζόμαστε μέσα από τέτοιες πρωτοβουλίες να το κάνουμε γνωστό εντός και εκτός συνόρων”.



Τα μνημεία


Πολλά είναι, δε, τα μνημεία και οι φυσικές ομορφιές του τόπου, Πρώτα, τα Δρακόσπιτα, ένα από τα πιο προκλητικά μυστήρια της Αρχαιολογίας. Ο μύθος θέλει να έχτισαν τα Δρακόσπιτα οι Δρύοπες, που έφτασαν στην περιοχή μετά τον διωγμό του από την Στερεά Ελλάδα, από τον Ηρακλή. Σύμφωνα με μία από τις πολύ επιστημονικές θεωρήσεις αποτελούσαν Ιερά του Δία και της Ήρας.


Το Castello Rosso, λίγο έξω από την Κάρυστο, περίπου 4χλμ, δεσπόζει στους πρόποδες της Όχης. Το όνομά του προέρχεται από τους κοκκινωπούς σχιστόλιθους της περιοχής που έχουν χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή του. Κτίστηκε το 1205 από Λατίνους μετά την άλωση της Εύβοιας απ’ αυτούς, στο σημείο που παλαιότερα υπήρχε η αρχαία ακρόπολη της Καρύστου. Το κάστρο προσφέρεται για φυσιολατρική περιήγηση. Αγναντεύει από ψηλά τον κόλπο της Καρύστου και στα ερειπωμένα τείχη του φύονται σπάνια φυτά και φωλιάζουν όμορφα πτηνά.


Επίσης, στο Αρχαιολογικό μουσείο Καρύστου υπάρχουν εκθέματα από τα προϊστορικά χρόνια έως τη ρωμαϊκή περίοδο. Εκτίθενται ευρήματα από τα Δρακόσπιτα Καρύστου και Στύρων, την αρχαία Γεραιστό (ασημένιο Καστρί) και κυρίως από την Παλαιοχώρα.




Γιώργος Αλεξάκης