Υγειονομική εικόνα και αεροπορικές συνδέσεις οι μεταβλητές της εξίσωσης επανεκκίνησης του τουρισμού

11/6/2020
Με προβληματισμούς για τον πώς κι αν θα γίνει η επανεκκίνηση ξεκίνησε επί της ουσίας το περασμένο τριήμερο η τουριστική σεζόν έστω και με παρόντες μόνο τους Έλληνες επισκέπτες. Κύριο ζήτημα οι υγειονομικές εξελίξεις, καθώς φαίνεται ότι οι κίνδυνοι ελλοχεύουν για αναίρεση της πολύ καλής εικόνας που έχει η χώρα. Επιπλέον η ασάφεια σε σχέση με τις αεροπορικές συνδέσεις της χώρας με τις μεγάλες αγορές δημιουργεί περαιτέρω ανησυχία σε σχέση με την εξίσωση ρίσκου - οφέλους για το άνοιγμα επιχειρήσεων.

Τα δεδομένα συνεπώς είναι ευμετάβλητα και δεν μπορούν να προδικάσουν το τι θα γίνει, ενώ όπως έδειξε το τριήμερο μπορεί η κίνηση να ήταν αυξημένη, αλλά μόνο με τον εσωτερικό τουρισμό δεν βγαίνει η χρονιά. Άλλωστε το …. ρεύμα το τριήμερο κυρίως κατευθύνθηκε σε οδικούς προορισμούς και σε …. σπίτια φίλων.

Παράλληλα και οι ενδείξεις κρατήσεων από τα μέτωπα των ανοικτών αγορών δεν είναι και οι καλύτερες. Σύμφωνα με όσα αναφέρουν στο Reporter.gr στελέχη της αγοράς η ροή είναι πολύ χαμηλή και δεν αρκεί για να ωθήσει πολλούς εξ αυτών σε άνοιγμα των επιχειρήσεών τους. Επίσης στο μέτωπο των αστικών ξενοδοχείων τα πράγματα είναι ακόμη πιο δύσκολα.

Ενδεικτικά τα όσα είπε ο κ. Δημήτρης Βαλέργας, Director of Human Recourses Manager / T & GDaskalantonakis & Hines Group στο πλαίσιο της διαδικτυακής συζήτησης με θέμα «Διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις», την οποία διοργάνωσε η TÜVHELLAS (TÜV NORD) την προηγούμενη εβδομάδα.

«Η επόμενη ημέρα δεν είναι εύκολη ούτε για τους εργοδότες, ούτε για τους εργαζόμενους. Με την επαναφορά των πτήσεων όμως και το άνοιγμα των συνόρων των Βαλκανικών χωρών εκτιμώ ότι θα υπάρξουν αρκετές «last minute» κρατήσεις, βοηθώντας τα εποχικά καταλύματα να ανακτήσουν μέρος της ζήτησης» ανέφερε χαρακτηριστικά. Ωστόσο στα αστικά ξενοδοχεία η ανάκαμψη θα είναι λίγο πιο αργή. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του κυρίου Βαλέργα θα ανοίξει φέτος περίπου το 60% των εποχικών καταλυμάτων με ότι αυτό συνεπάγεται για την ανεργία στον κλάδο. Ακόμα όμως και οι εργαζόμενοι που θα καταφέρουν αν απασχοληθούν, θα κληθούν να το κάνουν με μειωμένες αποδοχές κατά 20-25% σύμφωνα με το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ.

Στο μεταξύ σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg, καθυστερεί η εκκίνηση των… μηχανών της τουριστικής βιομηχανίας της χώρας, ενώ οι ξενοδόχοι εμφανίζονται ιδιαίτερα επιφυλακτικοί, σημειώνοντας ότι από το δεύτερο 15θήμερο του Ιουλίου θα αρχίσει να αποκαλύπτεται η πραγματική δυναμική της φετινής τουριστικής σεζόν.

Οκτώ στα δέκα ξενοδοχεία δωδεκάμηνης λειτουργίας έχουν μείνει κλειστά, παρότι από την 1η Ιουνίου επιτρέπεται η επαναλειτουργία τους, ενώ και μεγάλο ποσοστό παραθεριστικών ξενοδοχείων πιθανότατα δεν θα ανοίξουν στις 15 Ιουνίου, αλλά όταν θα έχουν ικανό αριθμό κρατήσεων.

Ενόψει του ανοίγματος των συνόρων στους ξένους τουρίστες, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων κ. Γρηγόρης Τάσιος τόνισε πριν λίγες μέρες (στον ρ/σ Θέμα 104,6) ότι οι επιχειρηματίες του κλάδου έχουν ανάμεικτα συναισθήματα και φόβους, υπογραμμίζοντας ότι «χρειάζεται εγρήγορση και καλή οργάνωση και βέβαια να εξετάζουμε τα δεδομένα μέρα με την ημέρα, σε σχέση με τις επιδημιολογικές εξελίξεις τόσο στη χώρα μας, όσο και στις χώρες προέλευσης».

Υπογράμμισε ότι η χρονιά «συνεχίζει να έχει αβεβαιότητες» για τους επιχειρηματίες του τουρισμού διότι, όπως είπε, οι ξενοδόχοι ακόμη αναμένουν, στο «παρά πέντε», τις απαραίτητες εγκυκλίους για να αποσαφηνιστούν λεπτομέρειες που εξακολουθούν να παραμένουν θολές. Εξάλλου, ανέδειξε το πρόβλημα της ρευστότητας, σημειώνοντας ότι τα ξενοδοχεία χρειάζεται να εξασφαλίσουν πριν το άνοιγμα τα απαραίτητα κεφάλαια κίνησης και «οι τράπεζες δεν έχουν συμβάλλει όσο θα έπρεπε προς αυτή την κατεύθυνση». Επίσης, εκτίμησε ότι η ροή των επισκεπτών θα δείξει τη δυναμική της από το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου κι έπειτα, όταν θα είναι μεγαλύτερη η συχνότητα των πτήσεων ιδιαίτερα προς τα νησιά.

Οι αεροπορικές συνδέσεις

Είναι ενδεικτικό ότι όπως αναφέρει η DW, η κυβέρνηση της Γερμανίας δεν προτίθεται να πραγματοποιήσει το καλοκαίρι νέες πτήσεις επαναπατρισμού Γερμανών που ενδεχομένως κολλήσουν κορονοϊό στις διακοπές τους.

«Όποιος μολυνθεί κατά τη διάρκεια των διακοπών του, δεν θα πρέπει να υπολογίζει πως θα τον φέρουμε πίσω στη Γερμανία» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας, μιλώντας στην Bild της Κυριακής.

«Φυσικά και οι διπλωματικές μας αντιπροσωπείες είναι πάντα διαθέσιμες να συνδράμουν σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης. Ωστόσο, το καλοκαίρι η γερμανική κυβέρνηση δεν πρόκειται να στείλει ξανά αεροπλάνα για να επαναπατρίσει Γερμανούς ταξιδιώτες», υπογράμμισε ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο των εκατοντάδων πτήσεων επαναπατρισμού Γερμανών πολιτών μετά το ξέσπασμα της πανδημίας τον Μάρτιο, επαναπατρίστηκαν σε διάστημα πέντε εβδομάδων πάνω από 240.000 πολίτες. Ήταν η μεγαλύτερη επιχείρηση επαναπατρισμού Γερμανών που έχει γίνει στην ιστορία της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας.

Πάντως, ο Χάικο Μάας άφησε την ίδια ώρα ανοιχτό το πότε θα αρθούν οι ταξιδιωτικές προειδοποιήσεις και για χώρες εκτός ΕΕ, όπως για την Τουρκία. Διευκρίνισε όμως πως «διεξάγονται συνομιλίες με την τουρκική κυβέρνηση. Δεν θα διατηρήσουμε για πάντα την ταξιδιωτική προειδοποίηση. Ο χρόνος άρσης της εξαρτάται όμως από την πορεία της πανδημίας», όπως είπε. Πάντως η Γερμανική κυβέρνηση αφήνει παράλληλα ανοικτό το ενδεχόμενο νέων ταξιδιωτικών για χώρες που δεν τηρούν με ευλάβεια τα σχετικά πρωτόκολλα αλλά και καταγράφουν άνοδο της καμπύλης μετάδοσης του υιού.

Η Lufthansa προσφέρει εγγύηση επιστροφής

Σε μια προσπάθεια πάντως να τονώσει την ζήτηση για ταξίδια η γερμανική αεροπορική εταιρία Lufthansa δίνει εγγύηση επιστροφής. «Εισάγουμε μια εγγύηση home-coming (σσ. επιστροφής)» ανακοίνωσε ο επικεφαλής του ομίλου Κάρστεν Σπορ, μιλώντας στην κυριακάτικη έκδοση της Frankfurter Allgemeine.

«Όποιος θέλει να επιστρέψει, τον φέρνουμε πίσω, είτε επειδή δεν επιτρέπεται να μπει στη χώρα λόγω υψηλού πυρετού, είτε επειδή πρέπει να μπει εκεί σε καραντίνα, είτε επειδή έχει ξεσπάσει νέα επιδημία στον τουριστικό προορισμό» επεσήμανε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του δοκιμαζόμενου οικονομικά γερμανικού αερομεταφορέα.

Στην ερώτηση σχετικά με το αν οι καταναλωτές έχουν αρχίσει να κλείνουν και πάλι καλοκαιρινές διακοπές, ο Κάρστεν Σπορ απαντά ότι οι χώρες που παρουσιάζουν καταρχήν αυξημένη ζήτηση είναι η Πορτογαλία και η Ελλάδα.

Κλειστά ξενοδοχεία, εργαζόμενοι σε αναμονή

Το Bloomberg αναδεικνύει στο δημοσίευμά του την ανησυχία των εργαζόμενων στην τουριστική βιομηχανία, που βλέπουν ότι το καλοκαίρι έχει αρχίσει αλλά ακόμη δεν έχουν πιάσει δουλειά. Ο 28χρονος υπάλληλος ξενοδοχείου στη Γλυφάδα, Βαγγέλης Γιακουμής, δεν έχει αρχίσει ακόμη να εργάζεται. Δηλώνει στο πρακτορείο ότι «ο ρυθμός των κρατήσεων είναι αργός, τα ξενοδοχεία περιμένουν να δουν τι θα συμβεί με τις διεθνείς πτήσεις. Πόσες πτήσεις θα υπάρχουν και πόσοι θα είναι οι τουρίστες».

Όπως αναφέρει το πρακτορείο, ενώ η κυβέρνηση έδωσε πράσινο φως για την επανεκκίνηση των ξενοδοχείων 12μηνης λειτουργίας από την 1η Ιουνίου -με τις εποχιακές μονάδες να ακολουθούν στις 15 Ιουνίου - οι περισσότεροι επιχειρηματίες εξακολουθούν να περιμένουν να δουν αν επαναλειτουργία αξίζει τον κόπο.

Πηγή: Reporter.gr