Χωρίς πλοία ο Πειραιάς την Τρίτη: 24ωρη απεργία στο λιμάνι

20/10/2022
Δεμένα αναμένεται να είναι τα πλοία που αναχωρούν μόνο από το λιμάνι του Πειραιά την ερχόμενη Τρίτη (25/10), καθώς πέντε ναυτεργατικά σωματεία προχωρούν σε 24ωρη απεργία.

Αναλυτικότερα, τα σωματεία των ναυτικών της Πανελλήνιας Ένωσης Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΜΕΝ), της Πανελλήνιας Ένωσης Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ), της Πανελλήνιας Ένωσης Αρχιθαλαμηπόλων Θαλαμηπόλων (ΠΕΑΘΕΝ), της Πανελλήνιας Ένωσης Κατωτέρων Πληρωμάτων Μηχανής Εμπορικού Ναυτικού (Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ) και της Πανελλήνιας Επαγγελματικής Ένωσης Μαγείρων (ΠΕΕΜΑΓΕΝ), διεκδικούν:

Την απόσυρση του αναθεωρημένου Κώδικα Ιδιωτικού Ναυτικού Δικαίου (ΚΙΝΔ), «όπου μεταξύ άλλων στο άρθρο 102 καταργεί τις ΣΣΕ εφαρμόζοντας τα ελάχιστα που προβλέπει η Διεθνή Σύμβαση Ναυτική Εργασίας (MLC 2006). Ενσωματώνει αντεργατικούς νόμους όπως 4714/2020, ο 4150/2013 που κατακρεούργησε τις οργανικές συνθέσεις στην επιβατηγό ναυτιλία».
Ανανέωση και εφαρμογή των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας ΣΣΕ σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, με πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς ενάντια στην ακρίβεια και τον πληθωρισμό.
«Είναι προφανές ότι η ΠΝΟ και τα Σωματεία που πήραν την απόφαση συμμετοχής στον προσχηματικό διάλογο δεν εκφράζουν την θέληση και βούληση των Ναυτεργατών. Για τον λόγο αυτόν απευθύνουμε πλατύ ενωτικό κάλεσμα σε όλους τους Ναυτεργάτες να συμπορευτούν στην μάχη για την καθολική συμμετοχή στην απεργία και να δώσουν όλοι μαζί το αγωνιστικό απεργιακό παρόν στους καταπέλτες των πλοίων», αναφέρεται στην ανακοίνωση των πέντε ναυτεργατικών σωματείων.