Χανιά: Αντιδρούν οι έμποροι στην πρόταση για ορισμό ως τουριστικής περιοχής όλου του Δήμου

12/4/2018
Την κριτική συνάντησε από τις παρατάξεις της μειοψηφίας αλλά και το εσωτερικό της παράταξής του, ο Δήμαρχος Χανίων στη διάρκεια του Δημοτικού Συμβουλίου, για την πρόταση της αντιδημάρχου τουρισμού να ορίσει ως » τουριστική περιοχή» το σύνολο του Δήμου Χανίων.

Στις ανακοινώσεις του στην έναρξη της συνεδρίασης, ο κ. Βάμβουκας τόνισε πως η αρχική απόφασης της κας Αλιφιεράκη είναι υπό αίρεση. » Δεν είμαστε δογματικοί. Κάναμε λάθος, έχουμε το θάρρος της γνώμης μας και μπορούμε να αναθεωρήσουμε» είπε. Στη νέα πρόταση που θα υποβληθεί εντός των ημερών και υπό το βάρος των αντιδράσεων, θα αναζητείται όπως είπε η χρυσή τομή.

Συγκεκριμένα, θα ορίζεται ως «τουριστική περιοχή» ολόκληρη η Παλιά Πόλη, δηλαδή ό,τι βρίσκεται μέσα στα τείχη από Δυτικά στην οδό Πειραιώς μέχρι Ανατολικά την οδό Μίνωος (χωρίς τις οδούς Σκαλίδη, Χ’Μιχάλη Γιάνναρη).

«Κατά» σε οποιαδήποτε τροποποίηση τάχθηκαν ο Εμπορικός Σύλλογος και το Εργατικό Κέντρο Χανίων ενώ η συζήτηση συνεχίστηκε με τοποθετήσεις συμβούλων. «Είναι άδικο. Μας βάζετε όλους σε μια άνιση ευθεία να ανταγωνιστούμε αυτούς μας κλέβουν» τόνισε ο πρόεδρος του εμπορικού συλλόγου, Νίκος Βουρλάκης καλώντας τον Δήμαρχο να μην χαρακτηρίσει τουριστική περιοχή «ούτε έναν δρόμο παραπάνω». Από το εργατικό κέντρο, ο κ. Μανωλικάκης στο ίδιο μήκος κύματος, έκανε λόγο για «Εργασιακή ζούγκλα» και ζήτησε τουλάχιστον η κατάσταση να μείνει ως έχει.

«Δυστυχώς επιβεβαιώνεται ότι δεν έχετε κανένα σχεδιασμό» τόνισε από την παράταξη Σκουλάκη η Νάνσυ Αγγελάκη. «Αν θέλατε να επεκτείνετε την χαρακτηρισμένη τουριστική ζώνη, έπρεπε να έρθετε σε διάλογο. Ήταν μια βεβιασμένη κίνηση αλλά ούτε και σήμερα προχωράτε ορθά» ανέφερε μεταξύ άλλων.

«Για ακόμα μια φορά εκτεθήκατε» υποστήριξε ο Άρης Παπαδογιάννης. «Η Δημοτική Αρχή έπραξε όπως συνήθως, χωρίς να ρωτήσει, χωρίς να συζητήσει με κανένα με μια απόφαση που τελικά δεν έχω καταλάβει εάν τη γνώριζε και ο ίδιος ο Δήμαρχος. Αναστατώσατε στην αρχή της τουριστικής περιόδου, ολόκληρο τον εμπορικό κόσμο» προσέθεσε, κατηγορώντας την Δημοτική Αρχή για προχειρότητα.

Τις καταγγελίες του για προσχηματικό διάλογο για το θέμα, ο οποίος μάλιστα ξεκίνησε 20 ημέρες αφού είχαν ληφθεί οι σχετικές αποφάσεις, επανέφερε ο Γιάννης Σαρρής, ζητώντας να συσταθεί ολιγομελής επιτροπή με την συμμετοχή του Δήμου Χανίων και εκπροσώπους άλλων φορέων που θα εκπονήσει στρατηγικό σχέδιο για τον τουρισμό.

Την άποψη ότι οι περισσότεροι έμποροι στον Κάτωλα ενστερνίζονται τις θέσεις του Εμπορικού Συλλόγου και όχι του Δημάρχου, διατύπωσε ο Νίκος Παπαντωνάκης από την «Λαϊκή Συσπείρωση» ζητώντας η κατάσταση να μείνει ως έχει.

Κλείνοντας τη συζήτηση, η κα Αλιφιεράκη υποστήριξε πως δεν είχε εκτιμήσει σωστά την κατάσταση. «Δεν έχω κανέναν ενδοιασμό να προβώ σε αναθεώρηση» τόνισε, προσθέτοντας πως αναγνωρίζει τη σημασία του τουρισμού για τον τόπο μας ενώ παράλληλα σέβεται και δεν ξεχνά τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Νωρίτερα, αίσθηση είχε προκαλέσει η τοποθέτηση της αντιδήμαρχου πολιτισμού, Βαρβάρας Περράκη η οποία εναντιώθηκε απόλυτα στην λογική της δημοτικής Αρχής.

Πηγή: zarpanews.gr