WSJ: Αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον για ξενοδοχεία στην Ελλάδα

3/9/2014
Στο αυξανόμενο διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον για τα ξενοδοχεία στην Ελλάδα αναφέρεται η Wall Street Journal, καθώς σε δημοσίευμά της, αναφέρεται στο ξενοδοχείο που σήμερα στεγάζει το Nikki Beach Resort & Spa, το οποίο εδώ και 20 χρόνια ήταν άδειο και εγκαταλελειμμένο, έχοντας κλείσει τις πόρτες του στα μέσα του 1990.

Όπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά, το εν λόγω ξενοδοχείο έχει ανοίξει πριν από μερικές εβδομάδες, αλλά είναι ήδη «κλειστό» μέχρι το τέλος του καλοκαιριού, με τιμές που κυμαίνονται από 300 ευρώ τη βραδιά για ένα διπλό δωμάτιο και μέχρι 850 ευρώ για μια σουίτα.

«Μετά από αρκετά δύσκολα χρόνια, ο ελληνικός τουρισμός βρίσκεται σε άνοδο, ελκύοντας σημαντικό κομμάτι του διεθνούς jet set αυτό το καλοκαίρι. Celebrities όπως η Naomi Campbell και ο Russell Crowe έχουν έρθει για διακοπές στα ελληνικά νησιά φέτος», αναφέρει το δημοσίευμα.

Και μαζί με το γκλάμουρ, έρχεται και ανανεωμένο επενδυτικό ενδιαφέρον για τον ξενοδοχειακό κλάδο της Ελλάδας. Επενδυτές προσφάτως έχουν αποκτήσει συμμετοχή σε διάφορα resorts, μεταξύ των οποίων το Αστήρ Παλλάς και το Amanzoe.

Οι παρατηρητές του κλάδου αναφέρουν ότι σχεδιάζονται 4 δισ. ευρώ νέων επενδύσεων, σε κατηγορίες τεσσάρων και πέντε αστεριών, ενώ ορισμένοι επισημαίνουν ότι η χώρα θα βρεθεί αντιμέτωπη με έλλειψη δωματίων ξενοδοχείων τεσσάρων και πέντε αστεριών.

«Τι να πω; Το Σεν Τροπέ δεν είναι in, η Μύκονος είναι», δηλώνει ο Ανδρέας Ανδρεάδης, πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων. «Η Ελλάδα έγινε ξανά της μόδας», τόνισε.

Περισσότερα από μια δωδεκάδα ξενοδοχειακά projects σχεδιάζονται από την Κέρκυρα μέχρι την Κρήτη. Περίπου τα μισά από αυτά τα projects χρηματοδοτούνται από ξένες private equity εταιρείες, όπως η Oaktree Capital Management. Ενδιαφέρον υπάρχει ακόμη από διεθνείς εταιρείες όπως η Hilton Worldwide Holdings Inc, Four Seasons Hotel, Rotana Group (του Abu Dhabi) και το Nikki Beach Hotels & resorts.

«Το να γίνουν συμφωνίες στο δύσκολο τοπικό περιβάλλον, παραμένει μια μακρά και δύσκολη διαδικασία, και παραμένουν οι αβεβαιότητες για βασικά δεδομένα, όπως οι άδειες και οι επιδοτήσεις», αναφέρει ο Σπύρος Σπυρόπουλος, σύμβουλος της Oaktree. Παρόλα αυτά, η εταιρεία έχει ξεκινήσει τη δημιουργία μιας ομάδας με την τοπική διαχειρίστρια resort, Sani SA, για να δημιουργήσουν μια αλυσίδα ξενοδοχείων.

Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον έρχεται για νέα ακίνητα. Πολλά από τα υπάρχοντα ξενοδοχεία στην Ελλάδα είναι «θαμμένα» κάτω από χρέη, και σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα, περίπου τα μισά από τα 9.700 ξενοδοχεία της Ελλάδας, δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τα χρέη τους.

Αλλά η αναδιάρθρωση αυτών των χρεών μπορεί να διαρκέσει αρκετά χρόνια όσο οι ελληνικές τράπεζες επαναφέρουν τους ισολογισμούς τους ξανά σε υγιή βάση και η κυβέρνηση αναδιοργανώνει τους παλαιούς πλέον νόμους για τις πτωχεύσεις.

Ο Μίλτος Καμπουρίδης της Dolphin Capital Investors, τόνισε πως «μόλις το τραπεζικό σύστημα γίνει πιο υγιές, περιμένω ότι οι τράπεζες θα απομειώσουν τα δάνεια ή διαφορετικά θα προχωρήσουν σε κατασχέσεις, και αυτό θα καταστήσει τις συμφωνίες δυνατές».