Τουρκία: Η πτώση της λίρας βάζει φρένο στον εξερχόμενο τουρισμό – Επιπτώσεις στην Ελλάδα

12/1/2017
Μία από τις βασικές αγορές προέλευσης τουριστών η Τουρκία, που αντιπροσωπεύει το 4,9% των αφίξεων όντας στην 8η θέση, φαίνεται να μπαίνει σε φαύλο οικονομικό κύκλο. Αυτό αναμένεται να έχει σοβαρές επιπτώσεις στον εισερχόμενο τουρισμό, που δεν είναι μόνο κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής σεζόν αλλά όλο το χρόνο. Άλλωστε οι Τούρκοι αρέσκονται στα city break σε περιοχές με οδική πρόσβαση σε αυτούς όσο και στην Αθήνα.
Έτσι η πτώση της ισοτιμίας, (σήμερα η σχέση ευρώ λίρας είναι 1 προς 4) καθιστά τα ταξίδια προς την Ελλάδα αλλά και τις αγορές σπιτιών (που είχαν «ζεσταθεί» λόγω φυγής πολλών από την Τουρκία) ακριβά. Αυτό αναμένεται να βάλει φρένο στις αφίξεις και να «κτυπήσει» προορισμούς όπως η Καβάλα, η Αλεξανδρούπολη, η Θεσσαλονίκη αλλά και τα νησιά του αν. Αιγαίου που ήδη πλήττονται τουριστικά λόγω προσφυγικού.
Παράλληλα καθιστά την Τουρκία ιδιαίτερα φτηνή για το δικό τους εισερχόμενο τουυρισμό, κάτι που όμως δεν έχει αντίκρισμα λόγω του αισθήματος ανασφάλειας που έχει διώξει όλους τους δυτικούς τουρίστες από τη γειτονική χώρα.
Σύμφωνα με το 20 τεύχος της έκδοσης του Ινστιτούτου ΣΕΤΕ: «Ελληνικός Τουρισμός – Εξελίξεις & Προοπτικές», «οι πολιτικές εξελίξεις στην Τουρκία επηρεάζουν αρνητικά την ανάπτυξη της οικονομίας της χώρας, ιδιαίτερα μετά τη σημαντική πτώση των αφίξεων ξένων τουριστών στη χώρα κατά -32% στο 8μηνο 2016. Έτσι, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει τώρα επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης του ΑΕΠ της Τουρκίας στο 2,7% το 2016, από 4,0% το 2015, με δυναμικότερη αύξησή του κατά 3,0% το 2017 και κατά 3,3% το 2018.
Οι πολιτικές, γεωπολιτικές και οικονομικές εξελίξεις και η διευκολυντική νομισματική πολιτική που ασκεί η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας ασκούν πίεση στη συναλλαγματική ισοτιμία της Τουρκικής λίρας, όπως φαίνεται στο Διάγραμμα 3.5. Τον Νοέμβριο 2016 η τουρκική λίρα είναι υποτιμημένη κατά 10,6% έναντι του Δεκεμβρίου 2015, όπου ήταν υποτιμημένη κατά 12,7% έναντι του Δεκεμβρίου 2014.
Σημειώνεται ότι απότοκο της πολιτικής αναστάτωσης λόγω των τρομοκρατικών φαινομένων, των ανακοινώσεων για την πορεία των μακροοικονομικών μεγεθών, αλλά και των διαφαινόμενων προθέσεις της FED για αύξηση των επιτοκίων είναι η πτώση της τουρκικής λίρας αλλά και της διολίσθησης των κρατικών χρεογράφων της γείτονος. Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται φυγή επενδυτών από τα χρηματοπιστωτικά προϊόντα σε τουρκικό νόμισμα γεγονός που έχει οδηγήσει σε κάθετη πτώση την ισοτιμία της τουρκικής λίρας.
Συνολικά το τουρκικό νόμισμα έχασε 17% έναντι του δολαρίου του 2016, ενώ, τα τουρκικά ομόλογα σε δολάρια σημείωσαν την τρίτη χειρότερη απόδοση στην αγορά μετά το Μπελίζ και τη Μοζαμβίκη. Χτες η λίρα υποχώρησε κατά 1,6% αγγίζοντας το 3,77 έναντι του δολαρίου, έχοντας αποδυναμωθεί κοντά στο 7% από τις αρχές του έτους.
Η πίεση του προέδρου Ερντογάν στην Κεντρική Τράπεζα να μην προχωρήσει σε αυξήσεις επιτοκίων οδηγεί επενδυτές στο δολάριο που πλέον μπορεί να δώσει καλύτερες αποδόσεις. Το μόνο που κάνει η Κεντρική Τράπεζα είναι να «ρίχνει» συναλλαγματικά αποθέματα στην αγορά ώστε να φρενάρει την πτώση της ισοτιμίας. Χτες περίπου με 1,5 δισ. δολ. η Κεντρική Τράπεζα ενίσχυσε τη ρευστότητα στο σύστημα.
Σημειώνεται ότι ο 2016, η Moody's ακολούθησε την S&P υποβαθμίζοντας την πιστωτική θέση της Τουρκίας σε junk αφήνοντας την Fitch ως τον μόνο οίκο αξιολόγησης που αξιολογεί τη χώρα με επενδυτικό βαθμό.
Στο φόντο αυτό εντείνονται οι προβληματισμοί για την πολιτική πορεία της Άγκυρας σε μια περίοδο αναστατώσεων και ανακατατάξεων στην αν. Μεσόγειο αλλά και το πώς η Ελλάδα θα πρέπει να κινηθεί στα ανοικτά μέτωπα που έχει.