Το τέλος των χρεώσεων στην ΕΕ περιαγωγής είναι κοντά

26/4/2017
Καλά τα μαντάτα για τους ταξιδιώτες καθώς άνοιξε ο δρόμος για την κατάργηση των χρεώσεων περιαγωγής στην ενωμένη Ευρώπη. Το συμβούλιο υπουργών της Ε.Ε. έδωσε χθες το πράσινο φως για την ισχύ του κανονισμού που ενέκρινε η Ευρωβουλή στις 6 Απριλίου 2017. Η έγκριση αυτή οδηγεί στην εφαρμογή μηδενικών χρεώσεων στους κατοίκους κρατών-μελών που «περιφέρονται», είτε για επαγγελματικούς είτε για λόγους αναψυχής, στην Ευρωπαϊκή Ενωση.
Το νέο σύνθημα είναι «roam like at home» και, πλέον, όσοι ταξιδεύουν από 15 Ιουνίου 2017 και μετά σε άλλες χώρες της Ε.Ε. δεν θα χρεώνονται επιπλέον για τη χρήση του κινητού τους τηλεφώνου. Μερικούς μήνες αργότερα, το «roam like at home», εκτός από τις 28 χώρες της Ε.Ε., θα ισχύει και για την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία.

Οι μηδενικές χρεώσεις περιαγωγής στη λιανική έγιναν εφικτές μετά την επιβολή χαμηλών πλαφόν στις χρεώσεις χονδρικής. Για παράδειγμα, η διακίνηση δεδομένων μέσω περιαγωγής μεγέθους 1 GB μπορεί να κοστίζει σήμερα μέχρι 50 ευρώ. Από τις 15/6 η χονδρική αυτή χρέωση μειώνεται στα 7,7 ευρώ και σταδιακά έως το 2022 θα κατέλθει στα 2,5 ευρώ.

Ο μηδενισμός αυτός των χρεώσεων περιαγωγής, όμως, εγκυμονεί και κινδύνους. Ενας τέτοιος κίνδυνος είναι ένα είδος «ντάμπιγκ» υπηρεσιών κινητής, δηλαδή κάποιος ν’ αγοράζει υπηρεσίες από φθηνές χώρες και να τις μεταπουλά σε ακριβές χώρες. Π.χ. στην Ελλάδα φημολογείται ότι, λόγω της υψηλής φορολογίας της κινητής, ομάδα Κυπρίων ετοιμάζεται να μεταπωλήσει κάρτες καρτοκινητής από την Κύπρο ή άλλες χώρες της Ε.Ε. «Πάντοτε το έγκλημα και το λαθρεμπόριο βρίσκονται ένα βήμα μπροστά από τη νομιμότητα», τονίζει στέλεχος της αγοράς.

Ο ίδιος παραδέχεται ότι, ειδικά το πρώτο διάστημα, η αγορά θα πρέπει να είναι σε εγρήγορση, προκειμένου να αποφευχθούν οι επονομαζόμενες «αρπαχτές» από επιτήδειους.

Ο νέος πανευρωπαϊκός κανονισμός προβλέπει διαδικασία επιβολής φραγής σε όλες αυτές τις μεταπωλούμενες συνδέσεις, που στόχο έχουν τον αθέμιτο πλουτισμό. Οι άνθρωποι της αγοράς, πάντως, χαρακτηρίζουν τις προβλεπόμενες διαδικασίες γραφειοκρατικές, οι οποίες μπορεί να δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα μέχρι να εντοπιστούν και, εντέλει, να διακοπεί η χρήση τους. Μακροπρόθεσμα, θεωρείται ότι τέτοιου είδους κινήσεις θα μπορούν να εξουδετερωθούν με τη συνεργασία των Αρχών της χώρας και κυρίως με τη συνεργασία της ρυθμιστικής αρχής (ΕΕΤΤ).

Για τους «ξεχασιάρηδες», εκείνους δηλαδή που απέκτησαν κάρτα σε μια χώρα, αλλά ζουν πλέον σε άλλη χώρα, ο πάροχος δικτύου με βάση τον νέο κανονισμό μετά τους τρεις πρώτους μήνες θα τους ενημερώνει ότι θα εφαρμόζει μια μικρή χρέωση στη χρήση του κινητού, αντίστοιχη με αυτή που ισχύει σήμερα. Αυτό γίνεται ως αντικίνητρο σε όσους θα θέλουν να αποκτήσουν μια σύνδεση στο εξωτερικό αλλά να τη χρησιμοποιούν στο σπίτι τους.

Πηγή: Καθημερινή