Το καμπανάκι για τα έσοδα του τουρισμού από την ΤτΕ

15/4/2016
Τη μεγάλη δομική παθογένεια του Ελληνικού τουρισμού καταδεικνύουν για άλλη μια φορά τα συγκεντρωτικά στοιχεία για το 2015 που δημοσιοποίησε την προηγούμενη εβδομάδα η Τράπεζα της Ελλάδας. Πιο συγκεκριμένα σε σταθερή πορεία καταγράφεται τα τελευταία χρόνια μείωση της κατά κεφαλήν δαπάνης που κάνουν οι ξένοι επισκέπτες στην Ελλάδα, αλλά και του μέσου όρου ημερών παραμονής. Ουσιαστικά ξοδεύουν λιγότερα χρήματα και μένουν λιγότερες μέρες οι τουρίστες δείγμα του ότι οι τιμές είναι πεσμένες αλλά και του ότι δεν υπάρχουν εναύσματα για περισσότερες, ποιοτικότερες και βέβαια ακριβότερες διακοπές. Στο πλαίσιο αυτό εδώ και χρόνια οι παράγοντες του τουρισμού κρούουν το καμπανάκι του κινδύνου και τονίζουν ότι αφενός θα πρέπει αν γίνουν επενδύσεις για την αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος αλλά να αντιμετωπιστεί η «μαύρη οικονομία» στον τουρισμό, που ίσως να εισφέρει και σε αυτήν την εικόνα.
Έτσι, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ η δαπάνη ανά ταξίδι κατέγραψε νέα μείωση 2% το 2015 διευρύνοντας το αρνητικό σερί των τελευταίων χρόνων. Είναι χαρακτηριστικό ότι πως η δαπάνη ανά ταξίδι των ξένων τουριστών στη χώρα μας διαμορφώθηκε στα 540,9 ευρώ όταν το 2012 ήταν 616 ευρώ και το 2000 κινούνταν στα επίπεδα των 813 ευρώ.
Τα χρήματα που ξόδεψαν οι ξένοι επισκέπτες για κάθε βραδιά που διανυκτέρευσαν στην Ελλάδα κατέγραψαν άνοδο 4,9% και διαμορφώθηκαν στα 75,1 ευρώ έναντι 71,6 ευρώ το 2014.
Η διάρκεια παραμονής των ξένων τουριστών μειώθηκε 6,5% και διαμορφώθηκε, κατά μέσο όρο, στις 7,2 διανυκτερεύσεις. Ας σημειωθεί ότι το 2014 η μέση παραμονή ήταν 7,7 βράδια και το 2012 ήταν 8,4 βράδια. Δηλαδή τα ξενοδοχεία και άλλα τουριστικά καταλύματα της χώρας υποδέχθηκαν σχεδόν 2 εκατ. περισσότερους ξένους πελάτες, αλλά είχαν σχεδόν τα ίδια έσοδα με 2014.
Οι χώρες της Ευρώπης παραμένουν οι καλύτεροί μας πελάτες μαζί με τους Αμερικανούς. Μάλιστα οι εισπράξεις από τις χώρες της Ε.Ε εκτός Ευρωζώνης εμφανίζουν σταθερά μεγαλύτερη αύξηση (21,6%) σε σύγκριση με τα έσοδα από χώρες της Ευρωζώνης (+10,2%). Οι εισπράξεις από επισκέπτες που δεν προέρχονται από τις χώρες της ΕΕ-28 ξεπέρασαν εκείνες των χωρών της ΕΕ-28 εκτός Ευρωζώνης, παρότι κατέγραψαν μείωση 10,2% τη χρονιά που πέρασε εξαιτίας της φυγής των Ρώσων τουριστών.
Επίσης οι εισπράξεις από χώρες εκτός Ε.Ε όπως οι ΗΠΑ, η Ρωσία και η Ελβετία διαμορφώθηκαν στα 4,27 δισ. ευρώ ενώ από τις χώρες της Ε.Ε-28 εκτός Ευρωζώνης ήταν 3,39 δισ. ευρώ.
Τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι εισπράξεις από Αμερικανούς επισκέπτες (+44%) οι οποίες άγγιξαν το 1 δισ. ευρώ και διαμορφώθηκαν στα 943,3 εκατ. ευρώ. Αντίθετα τη μεγαλύτερη μείωση παρουσίασαν οι εισπράξεις από Ρωσία (-63,6%) φθάνοντας, τελικά, τα 421,3 εκατ. ευρώ.
Πηγή: ΤτΕ, Euro2day