Τι ζητάει ο Ανδρέας από τον Αλέξη
2/9/2014
Αναλυτικό υπόμνημα με όλες τις θέσεις του ΣΕΤΕ παρέδωσε ο πρόεδρος του Συνδέσμου κ. Ανδρέας Ανδρεάδης στον πρόεδρο του Σύριζα Αλέξη Τσίπρα στη συνάντηση της Δευτέρας 1 Σεπτεμβρίου των δυο αντιπροσωπειών. Το υπόμνημα έχει ως εξής;
Προς τον
Κύριο Αλέξη Τσίπρα
Πρόεδρο Αξιωματικής Αντιπολίτευσης
Αθήνα, 1 Σεπτεμβρίου 2014
Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,
Τα αναμενόμενα αποτελέσματα του τουρισμού για το 2014, είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά. Οι εισροές τουριστών βαδίζουν με διψήφιο πρόσημο αύξησης, όπως θετικές είναι και οι εκτιμήσεις των σημαντικότερων Tour Operators και αεροπορικών εταιρειών. Η εκτίμηση του ΣΕΤΕ για το 2014 είναι ότι οι αφίξεις θα ξεπεράσουν τα 19,5 εκατ. άτομα (21,5 εκατ. συμπεριλαμβανομένης της κρουαζιέρας), και τα άμεσα έσοδα θα ανέλθουν στα 13,5 δισ. Ευρώ (συνυπολογίζοντας τα έσοδα από την κρουαζιέρα).
Ο ΣΕΤΕ, με μέλη του τους 14 πανελλήνιους κλαδικούς τουριστικούς φορείς, εκπροσωπώντας 50.000 τουριστικές επιχειρήσεις κάθε μορφής με 400.000 εργαζομένους και επιχειρηματίες, καλύπτει σήμερα το σύνολο των επιμέρους κλάδων των τουριστικών επιχειρήσεων της χώρας. Ο ΣΕΤΕ συνενώνει δυνάμεις και στρατηγικές, ενισχύοντας την ενιαία εικόνα και δράση των τουριστικών επιχειρηματιών της χώρας και τη συνεργασία τους με τους εργαζομένους στον τουρισμό.
Ο ελληνικός τουρισμός στηρίζεται σε μεσαίες και μικρές επιχειρήσεις όσο και από μεγαλύτερες, (μικρές όμως σε διεθνές επίπεδο), που καλούνται να ανταγωνιστούν σε ένα διεθνή στίβο και οι οποίες δίνουν καθημερινή μάχη ικανοποίησης των πελατών τους με ιδιαίτερα αισιόδοξα αποτελέσματα, με βάση και τα ποιοτικά αποτελέσματα που ανήγγειλε ο ΣΕΤΕ, με δελτίο τύπου του την προηγούμενη εβδομάδα. Ο τουρισμός ως οικονομική δραστηριότητα διαχέεται σε ευρύτατα στρώματα της ελληνικής μικρής και μεσαίας επιχειρηματικότητας με έντονη συμβολή στην περιφερειακή ανάπτυξη, στην ενίσχυση της ελληνικής βιοτεχνίας, του εμπορίου και του πρωτογενή τομέα.
Ο τουρισμός χρηματοδοτεί άμεσα τα μουσεία και τον πολιτιστικό μας πλούτο που αποτελούν μαζί με το μοναδικό φυσικό περιβάλλον τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της χώρας μας.
Σύμφωνα με τη μελέτη της McKinsey «Τουριστικός Στρατηγικός Σχεδιασμός 2021 – ο Οδικός Χάρτης Υλοποίησης», που υλοποιήθηκε για λογαριασμό του ΣΕΤΕ, τα επόμενα 8 χρόνια, ο τουρισμός θα αποτελέσει κινητήρια δύναμη της ελληνικής οικονομίας, αντιπροσωπεύοντας πάνω από το 35% και το 38% του συνολικού αναπτυξιακού δυναμικού σε όρους Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος και απασχόλησης αντίστοιχα. Οι διεθνείς επισκέπτες θα φτάσουν τα 24 εκατ., (χωρίς να υπολογίζεται η εισροή τουριστών από την κρουαζιέρα) με παράλληλη αύξηση της μέσης δαπάνης ανά ταξίδι, με επιφύλαξη βέβαια, σχετικά με τους σημαντικούς εξωγενείς κινδύνους, που ελλοχεύουν.
H συνολική συνεισφορά του τουρισμού στο ΑΕΠ θα είναι 48 δισ. Ευρώ και περίπου 1 εκατ. ατόμων στην απασχόληση (+ 300.000 θέσεις από ό,τι σήμερα).
Για την επίτευξη αυτών των στόχων όμως, θα χρειαστεί αύξηση των μέσων ετησίων επιπέδων επενδύσεων κατά περίπου 3,3 δισ. Ευρώ, ανά έτος, για τα επόμενα οκτώ χρόνια και επέκταση της τουριστικής περιόδου. Βασικό μέρος των απαιτούμενων επενδύσεων αφορά τη στοχευόμενη αναβάθμιση υπαρχουσών καταλυμάτων, τη δημιουργία νέων υψηλής ποιότητας και την ενίσχυση των υποδομών για το ναυτικό τουρισμό.
Ζητούμε την κατανόηση και υιοθέτηση του στρατηγικού αυτού σχεδίου για την περαιτέρω επιτυχία του ελληνικού τουρισμού.
Τα τελευταία χρόνια ήταν σίγουρα από τα δυσκολότερα χρόνια στη σύγχρονη ιστορία της χώρας. Η ελληνική κοινωνία βίωσε οδυνηρά τα τραγικά λάθη του κράτους της μεταπολίτευσης, με δημοσιοοικονομική ανευθυνότητα, εκτεταμένη διαφθορά, αβάστακτη γραφειοκρατία, εξαιρετικά χαμηλή παραγωγικότητα του δημόσιου τομέα, κακό επίπεδο παιδείας και υπηρεσιών, υπερκατανάλωση και ευδαιμονισμό, που σε συνδυασμό με κρατικοδίαιτη επιχειρηματικότητα, οδήγησαν στην υπερχρέωση, στη διάλυση του κράτους. Ένα κράτος πελατειακό και αναχρονιστικό, το οποίο εξέθρεψε στρατιές άτολμων και ανεπαρκών πολιτικών, τοπικών αρχόντων, γραφειοκρατών, συνδικαλιστών, δημοσιογράφων, αναξιόπιστων επιχειρηματιών και πολυάριθμων μέτριων δημόσιων υπαλλήλων.
Η ενοχή όμως κάποιων, δεν αθωώνει κανέναν μας. Η αυτοκριτική πρέπει να είναι βαθιά και ειλικρινής. Όλος ο τομέας του τουρισμού, όπως και άλλοι κλάδοι της οικονομίας, έπρεπε να έχουν καταλάβει ότι έφθασε ο καιρός για αλλαγή, ώστε, να εξαλειφθούν φαινόμενα και πρακτικές όπως ο χρηματισμός, η ανασφάλιστη και «μαύρη» εργασία, η φοροδιαφυγή, η ρύπανση, η αυθαιρεσία, η θυσία της ποιότητας στο εύκολο κέρδος. Προφανώς και υπάρχουν ακόμα τέτοια δείγματα, όμως ο ΣΕΤΕ, έδειξε τον δρόμο της αλλαγής, πρωτοστάτησε στη συστράτευση των υγιών δυνάμεων του τόπου για την ανασυγκρότηση της πατρίδας μας και της οικονομίας της. Όλοι μας συνειδητοποιούμε ότι ο ελληνικός τουρισμός καλείται να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο.
Νιώθουμε ότι είναι ώρα να γίνει πράξη η πεποίθηση του ΣΕΤΕ, ότι μπορεί να γίνει η Ελλάδα ένας από τους 10 καλύτερους προορισμούς παγκοσμίως. Να συνεισφέρει άμεσα και έμμεσα το 20% του ΑΕΠ της χώρας, να δημιουργεί κάθε χρόνο χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας.
Οι δύο νέοι βασικοί μας βραχίονες βρίσκονται ήδη σε λειτουργία, η Marketing Greece και το Ινστιτούτο ΣΕΤΕ, και θα βοηθήσουν τον ΣΕΤΕ να ενδυναμωθεί ακόμη περισσότερο.
Είναι αναγκαία η αναβάθμιση των τουριστικών μας υπηρεσιών, για τη δυνατότητα αύξησης της ανταγωνιστικής μας θέσης. Η αναβάθμιση αυτή θα χρειαστεί την υιοθέτηση προτύπων σε δεξιότητες και υπηρεσίες για εργαζόμενους και επιχειρήσεις. Το Ινστιτούτο του ΣΕΤΕ θα παίξει καθοριστικό ρόλο στη μελέτη και δημιουργία των προτύπων αυτών, καθώς και στην αναγκαιότητα για τη διαρκή εκπαίδευση και ενημέρωση των εργαζομένων και επιχειρηματιών.
Η Marketing Greece είναι ο θεμέλιος λίθος για την περαιτέρω ανάπτυξη του ΣΕΤΕ σε επίπεδο εμπορικής στρατηγικής και προώθησης του ελληνικού τουρισμού και των τουριστικών επιχειρήσεων, μέσω του portal www.discovergreece.com σε πέντε γλώσσες και σε συνδυασμό με πολύμορφες δράσεις του σύγχρονου marketing.
Ήδη σε συνεργασία με Περιφέρειες, ανά την Ελλάδα, συζητάμε τη δημιουργία και την υλοποίηση μιας στρατηγικής για την προώθηση προορισμών, ανά Περιφέρεια.
Θεωρούμε ότι η Marketing Greece θα αναγνωριστεί ως το καλύτερο ιδιωτικό υποστηρικτικό εργαλείο της ενιαίας εθνικής τουριστικής στρατηγικής, κατά τα πρότυπα του Brand USA, και θα μετεξελιχθεί σε ένα εργαλείο σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα με κοινή στήριξη και αποστολή.
Με εκτίμηση,
Ανδρέας Α. Ανδρεάδης
Πρόεδρος ΔΣ
Υπόμνημα προς τον κ. Α. Τσίπρα, Πρόεδρο ΣΥΡΙΖΑ
Αθήνα, 1 Σεπτεμβρίου 2014
Υπερφορολόγηση τουριστικών επιχειρήσεων
Οι τουριστικές επιχειρήσεις υπερφορολογούνται. Αυτό θα πρέπει να αλλάξει και να διαμορφωθεί ένα σταθερό -τουλάχιστον πενταετές- και ανταγωνιστικό πλαίσιο, με φορολογικό συντελεστή για τις επιχειρήσεις 15%. Απαιτείται αναμόρφωση της φορολογίας των τουριστικών ακινήτων που, πέραν του εξαγωγικού χαρακτήρα του τομέα, αποτελούν «εργαλεία δουλειάς» και συνεπώς θα πρέπει να εξαιρεθούν από οποιαδήποτε σχετική φορολόγηση.
Συντελεστές ΦΠΑ
Ο ΦΠΑ της εστίασης, πρέπει να παραμείνει στο 13% και ο ΦΠΑ της ακτοπλοΐας να μειωθεί στο 6,5%.
Ο ΦΠΑ στο συνολικό τουριστικό πακέτο πρέπει να μειωθεί στο 6,5%, στα επίπεδα δηλαδή των ανταγωνιστών μας.
Δάνεια – Παροχή Ρευστότητας από χρηματοπιστωτικούς Οργανισμούς
Πρέπει να προβλεφθεί μια δίκαιη λύση (new deal) στο ζήτημα των δανειακών υποχρεώσεων των τουριστικών επιχειρήσεων. Μεγάλο μέρος των τουριστικών επιχειρήσεων, παρά την τελευταία θετική πορεία του τουρισμού, αντιμετωπίζουν έντονο πρόβλημα εξυπηρέτησης των δανειακών τους υποχρεώσεων.
Παράλληλα, πρέπει να ανοίξει η στρόφιγγα της ρευστότητας από τις πρόσφατα ανακεφαλαιοποιημένες τράπεζες, προς τις επιχειρήσεις του υγιούς τομέα του τουρισμού με επιτόκια ανάλογα των ανταγωνιστριών χωρών.
Νέος Επενδυτικός Νόμος
Ο νέος Κανονισμός της Ευρωπαϊκής Επιτροπής 651, που δημοσιεύθηκε στα μέσα Ιουνίου και ο οποίος αναθεωρεί άρδην το καθεστώς οριζόντιων κρατικών ενισχύσεων και κινήτρων στους περισσότερους τομείς της οικονομίας των χωρών-μελών είναι πολύ πιθανό να επιφέρει «αιφνίδιο θάνατο» ως προς τις δυνατότητες επιδοτήσεων και κινήτρων για τις τουριστικές επιχειρήσεις μέσω του νέου ΕΣΠΑ και του νέου Επενδυτικού Νόμου και να θέσει εν αμφιβόλω την υλοποίηση των απαιτούμενων επενδύσεων (εκσυγχρονισμού και νέων κλινών) στον τομέα του τουρισμού, που στοχεύουν στην αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος και στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των τουριστικών ανωδομών της Ελλάδας.
Πρέπει να υποβληθεί τεκμηριωμένη θέση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την εξαίρεση των επενδύσεων στον τομέα του τουρισμού της χώρας μας.
Εργασιακές σχέσεις
Ο ΣΕΤΕ αταλάντευτα υποστηρίζει την συλλογική διαπραγμάτευση και πορεία προς εξασφάλιση συνθηκών εργασιακής ειρήνης. Ο ΣΕΤΕ υπέγραψε το 2012 αλλά και το 2013 την κλαδική συλλογική σύμβαση ξενοδοχοϋπαλλήλων, σφυρηλατώντας την συνέχιση των συντεταγμένων εργασιακών σχέσεων, συμφωνώντας με τους εργαζόμενους στην πρώτη αύξηση μισθών στον ιδιωτικό τομέα, εν μέσω πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης.
Μη μισθολογικό κόστος
Έγιναν σημαντικά βήματα τα τελευταία χρόνια στην κατεύθυνση της μείωσης του μη μισθολογικού κόστους. Απαιτείται συνέχεια με μείωση κατά επιπλέον 5% των ασφαλιστικών εισφορών και παράλληλα πάταξη της μαύρης- αδήλωτης εργασίας.
Ενεργειακό κόστος
Η υπέρμετρη φορολόγηση του πετρελαίου θέρμανσης να σταματήσει, αλλιώς μια κρίσιμη μάζα τουριστικών επιχειρήσεων, κυρίως σε ημιορεινές και ορεινές περιοχές θα σταματήσουν να δραστηριοποιούνται, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις τοπικές οικονομίες και την απασχόληση των εν λόγω περιοχών.
Παράλληλα θα πρέπει να προβλεφτεί ειδικό τιμολογιακό καθεστώς για την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας των τουριστικών επιχειρήσεων και παράλληλα ισχυρά κίνητρα για την διείσδυση της αυτοπαραγωγής, από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), στις τουριστικές επιχειρήσεις.
Υπέρογκα ποσά εισφορών μικροϊδιοκτητών τουριστικών επιχειρήσεων στον ΟΑΕΕ
Θα πρέπει να προβλεφτεί εξαίρεση ή δραστική μείωση των καταβαλλόμενων εισφορών των μικροϊδιοκτητών τουριστικών επιχειρήσεων οι οποίοι αδυνατούν να καταβάλλουν τις εισφορές τους στον ΟΑΕΕ. Για να αντιληφθεί κανείς το μέγεθος του προβλήματος αξίζει να σημειωθεί ότι σε αρκετές περιπτώσεις το άθροισμα φόρων, τελών και εισφορών υπερβαίνει τον κύκλο εργασιών των επιχειρήσεών τους. Σημειωτέον, πρόκειται, στη συντριπτική πλειονότητά τους, για οικογενειακές επιχειρήσεις, εποχιακής λειτουργίας 2-3 μηνών, που δίνουν ζωή στις τοπικές κοινωνίες και οικονομίες και που είναι βέβαιο πως οδηγούνται στο κλείσιμο, καθώς είναι αδύνατο να ανταποκριθούν στη δυσβάσταχτη επιβάρυνση.
Από πουθενά δεν προκύπτει και σε καμιά περίπτωση δεν δικαιολογείται, ότι η επιβίωση του ΟΑΕΕ θα πρέπει να στηριχθεί στην οικονομική εξόντωση της μικρής οικογενειακής τουριστικής επιχείρησης.
Θα πρέπει να αναφερθεί στο σημείο αυτό το επιπρόσθετο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν πολλά ξενοδοχεία από την παράνομη ενοικίαση διαμερισμάτων σε εισερχόμενους τουρίστες, πράγμα το οποίο ενέχει φοροδιαφυγή και δημιουργεί επιπρόσθετα οικονομικά προβλήματα σε πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αποστερώντας φορολογικά έσοδα από το Ελληνικό κράτος.
Ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης και επαγγελματικής κατάρτισης
Προτεραιότητα είναι η βελτίωση της αποτελεσματικότητας, της ποιότητας και τελικά της προστιθέμενης αξίας των σχετικών προγραμμάτων με στόχο την μέγιστη δυνατή τοποθέτηση ανέργων στην αγορά εργασίας και την προσαρμογή των εργαζομένων στις επερχόμενες αλλαγές μέσω της αναβάθμισης των προσόντων τους. Βασική προϋπόθεση είναι τα προγράμματα αυτά να ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες των ανέργων, των εργαζομένων και των επιχειρήσεων του τουριστικού τομέα. Ο ΣΕΤΕ και οι λοιποί Κοινωνικοί Εταίροι, πρέπει και μπορούν να διαδραματίσουν ένα νέο, περισσότερο ενεργό και ουσιαστικό ρόλο, ως συνδετικοί κρίκοι μεταξύ της Πολιτείας, των επιχειρήσεων και του εργατικού δυναμικού της χώρας. Στο πλαίσιο αυτό, προτεραιότητες είναι:
• Η θεσμική κατοχύρωση της ενεργού συμμετοχής των Κοινωνικών Εταίρων στο σχεδιασμό και ιδιαίτερα την εφαρμογή των προγραμμάτων προώθησης της απασχόλησης και της επαγγελματικής κατάρτισης ανέργων και εργαζομένων.
• Η εδραίωση συστημάτων, μηχανισμών και προτύπων εξασφάλισης της ποιότητας της επαγγελματικής εκπαίδευσης και της πιστοποίησης των επαγγελματικών προσόντων με βάση τα πλέον αποδοτικά διεθνή μοντέλα.
• Η ανάπτυξη και εδραίωση ενός εθνικού συστήματος για την έγκαιρη και αξιόπιστη διάγνωση των ελλείψεων και αναγκών σε δεξιότητες και επαγγελματικά προσόντα, με ενεργό συμμετοχή του ΣΕΤΕ για τον τουριστικό τομέα.
• Η αναβάθμιση της ποιότητας και η βελτίωση της εφαρμογής των προγραμμάτων μαθητείας και πρακτικής άσκησης, με στόχο τη μεγαλύτερη δυνατή απορροφητικότητα των νέων σε θέσεις εργασίας.
• Η εκ των προτέρων κατανομή των διαθέσιμων σχετικών πόρων του νέου ΕΣΠΑ σε τομείς της οικονομίας με έμφαση στους δυναμικότερους κλάδους και η εφαρμογή προγραμμάτων μέσω συμπράξεων της Πολιτείας με τους Κοινωνικούς Εταίρους.
Προτείνεται επίσης η επανάληψη για το προσεχές έτος των εξειδικευμένων προγραμμάτων διατήρησης και προώθησης της απασχόλησης που εφάρμοσε ο ΟΑΕΔ την περίοδο 2010-12, μέσω των οποίων επετεύχθη η διατήρηση περίπου 12.000 θέσεων εργασίας καθώς και η διεύρυνση της εποχικής απασχόλησης κατά 80.000 θέσεις εργασίας στον τουριστικό τομέα, λαμβάνοντας υπόψη και ότι οι αλλαγές των τελευταίων ετών στο σύστημα επιδομάτων ανεργίας των εποχικά ανέργων έχουν οδηγήσει στην ταχεία συρρίκνωση του αριθμού των δικαιούχων επιδόματος.
Στρατηγική Αερομεταφορών – Ακτοπλοϊκές διασυνδέσεις
Στρατηγική ανάπτυξης των αερομεταφορών και των θαλασσίων μεταφορών, μέσω των ιδιωτικοποιήσεων. Μεγάλης σημασίας ζήτημα είναι η βελτίωση των παρεχόμενων υποδομών και υπηρεσιών, με παράλληλη όμως πολιτική χρεώσεων στα επίπεδα των ανταγωνιστών μας. Συγκεκριμένα, οι χρεώσεις στα περιφερειακά αεροδρόμια δεν πρέπει να αυξηθούν, μετά την παραχώρηση, παρά μόνο όταν υλοποιηθεί πλήρως σειρά επενδύσεων από τον ανάδοχο κατά τα πρώτα χρόνια διαχείρισης. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως οι επιβάτες και οι αεροπορικές εταιρείες δεν θα χρειαστεί να πληρώνουν υψηλότερο αντίτιμο πριν βιώσουν αισθητά βελτιωμένες υπηρεσίες.
Μετά δε την ολοκλήρωση των απαιτούμενων επενδύσεων και αναβαθμίσεων των περιφερειακών αεροδρομίων, οι συνολικές χρεώσεις των επιβατών και των αεροπορικών εταιρειών να μην ξεπερνούν τα 20 Ευρώ ανά επιβάτη. Περαιτέρω, θα πρέπει να πραγματοποιηθεί άμεση προσαρμογή της ανταγωνιστικότητας του αεροδρομίου «Ελ. Βενιζέλος» με επέκταση της σύμβασης και χαμηλότερες χρεώσεις, ώστε να αποκατασταθεί η ανταγωνιστικότητά του, διότι ήδη προσφέρει μια εξαιρετική εμπειρία στους επισκέπτες του και έχει ως υποδομή σημαντικά περιθώρια αύξησης της χωρητικότητάς του- παραμένει ένα από τα σημαντικότερα προαπαιτούμενα για την περαιτέρω εξέλιξη της δυναμικής του τουρισμού της πρωτεύουσας.
Ποιοτική λειτουργία των λιμανιών και μαρίνων μας με ιδιωτικό management, σοβαρές επενδύσεις και ανταγωνιστικές χρεώσεις. Τα ανωτέρω αναφερόμενα θα βοηθήσουν ιδιαίτερα την ανάπτυξη της κρουαζιέρας, του θαλάσσιου τουρισμού και της ακτοπλοΐας.
Πνευματικά – Συγγενικά δικαιώματα
Να εκσυγχρονιστεί η νομοθεσία περί πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων. Η χώρα μας διαθέτει μια από τις δυσμενέστερες νομοθεσίες στον κόσμο, γεγονός που εκμεταλλεύονται οι δικαιούχοι φορείς συλλογικής διαχείρισης για να διεκδικούν υπέρογκα ποσά από τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις.
Μητροπολιτικό Συνεδριακό Κέντρο Αθηνών
Διαχρονικό αίτημα, απαιτητική ανάγκη, πληθώρα εξαγγελιών, κανένα αποτέλεσμα.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αναντιστοιχίας λόγων και έργων, με πολύ αρνητικές επιπτώσεις στον τουρισμό της πρωτεύουσας.
Τουριστική συνείδηση - Διακομματική συμφωνία για την τουριστική ανάπτυξη της χώρας
Ο πρωταγωνιστικός ρόλος του τουρισμού στην έξοδο από την κρίση να υιοθετηθεί και να υποστηριχθεί από όσο το δυνατόν μεγαλύτερη πλειοψηφία των κομμάτων και της τοπικής αυτοδιοίκησης. Ο τουρισμός δεν έχει και δεν μπορεί να έχει πολιτικό χρώμα. Άλλωστε, σήμερα, όλος ο ελληνικός λαός έχει συνειδητοποιήσει τη σημασία και τη δυναμική του τουρισμού.
Αιγιαλός - Απαιτούμενες νέες Τουριστικές επενδύσεις
Είναι τεκμηριωμένο από τη μελέτη του ΣΕΤΕ «Οδικός Χάρτης 2021» ότι η χώρα μας χρειάζεται νέες τουριστικές επενδύσεις 150.000 κλινών στις κατηγορίες των 4 & 5 αστέρων την επόμενη δεκαετία, με παράλληλη αναβάθμιση και επαναλειτουργία 100.000 υφισταμένων. Μεγάλο μέρος από τις επενδύσεις αυτές είναι αναγκαίο να πραγματοποιηθούν στο θαλάσσιο μέτωπο που διαθέτει η Ελλάδα, ώστε να ανταπεξέλθουν στο μεσογειακό και διεθνή ανταγωνισμό. Οι ακτές της χώρας μας εκτείνονται σε μήκος περίπου 16.000 χλμ και αποτελούν, σε συνδυασμό με το πολυάριθμο νησιωτικό σύμπλεγμα, ένα από τα πλέον ισχυρά φυσικά συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας μας. Αποτελούν δε, ένα πολύτιμο φυσικό πόρο ζωτικής σημασίας για όλους τους Έλληνες και ταυτόχρονα για την τουριστική ανάπτυξη.
Κάνοντας την υπόθεση πως οι νέες αυτές κλίνες θα δημιουργηθούν, στην πλειονότητά τους, σε παραλιακούς, τουριστικά ανεπτυγμένους, προορισμούς και συνυπολογίζοντας ότι, σύμφωνα με τις παγκόσμιες πρακτικές, σε κάθε κλίνη αναλογεί λιγότερο από 1 μ. μήκους ακτογραμμής, οι 250.000 κλίνες δεν θα απαιτούν περισσότερα από 200 χλμ. χρήσης ακτογραμμής που αντιστοιχεί στο 1,25% των ακτογραμμών. Αν αυτή η χρήση συνεπάγεται 300.000 νέες θέσεις εργασίας και εξασφάλιση άμεσα και έμμεσα του 20% του ΑΕΠ της χώρας τα επόμενα 8 - 10 χρόνια, τότε πρέπει όλοι να συμφωνήσουμε ότι ποιοτική τουριστική ανάπτυξη, λογική και εμπεριστατωμένη διαχείριση και αξιοποίηση των ακτών, αποτελούν απόλυτα συμβατές έννοιες.
Ρυθμιστικό Αθηνών
• Υπηρεσίες τουρισμού: η υποστήριξη της αναβάθμισής τους – όπου απαιτείται με κατάλληλα κίνητρα–- είναι μείζονος σημασίας. Ενδεικτικά, θα πρέπει να διασφαλισθεί η προώθηση των κάτωθι:
o Ανάδειξη των όψεων διατηρητέων ή μη κτιρίων σε επιλεγμένους οδικούς άξονες κατά μήκος τουριστικών διαδρομών. Δημιουργία πρόσθετων Κέντρων Πληροφόρησης και Κινητικότητας επισκεπτών σε «στρατηγικά σημεία».
o Παροχή κινήτρων και δράσεων για την παράταση της διαμονής των επισκεπτών στην πόλη όπως: «πακέτα» συνδυασμού διαμονής, εστίασης, αγορών, επισκέψεων σε αξιοθέατα, παρακολούθησης πολιτιστικών εκδηλώσεων, η προώθηση της «κάρτας πόλης», κ.ά.
o Προώθηση προγραμμάτων αστικού τουρισμού στο ιστορικό και εμπορικό κέντρο της Αθήνας, σε συνεργασία με αρμόδιους κοινωνικούς και οικονομικούς φορείς, ιδίως για την ανάδειξη της σύγχρονης ιστορίας και των σημαντικών τοπόσημων της πόλης.
o Oργάνωση και σύνδεση φυσικών και πολιτισμικών διαδρομών με στόχο τη δημιουργία ολοκληρωμένων θεματικών τουριστικών προϊόντων (πχ. Αθηναϊκός περίπατος, Πάρνηθα – κτήμα Τατοΐου, αρχαιολογικοί χώροι Ανατολικής Αττικής, Λίμνη Μαραθώνος – Αμφιαράειον Ωρωπού).
o Διασύνδεση σταθμών κρουαζιέρας με προορισμούς φυσικού και πολιτισμικού ενδιαφέροντος και παράλληλα διαχείριση των επισκεπτών κρουαζιέρας με σκοπό, αφενός τη βέλτιστη εξυπηρέτησή τους και αφετέρου την προστασία του προορισμού από τις ταυτόχρονες αφίξεις κρουαζιερόπλοιων που εξαντλούν τα όρια των διαθέσιμων υποδομών.
Σε ό,τι αφορά σε συγκεκριμένες σημειακές παρεμβάσεις για την Αθήνα που έχουν ήδη προταθεί και που έχουν αξιολογηθεί από τον ΣΕΤΕ, τα κάτωθι σημεία αξιολογούνται ως ιδιαίτερης σημασίας:
• Πύλες εισόδου (λιμάνια Πειραιά – Λαυρίου, αεροδρόμιο, σταθμοί υπεραστικών λεωφορείων): εκσυγχρονισμός και αναβάθμιση υφιστάμενων υποδομών και εγκαταστάσεων εξυπηρέτησης και υποδοχής, δημιουργία πρόσθετων Κέντρων Πληροφόρησης και Κινητικότητας, κ.ά.
• Αξιοποίηση της Φαληρικής ακτής και του Πολιτιστικού Κέντρου «Σταύρος Νιάρχος»: Διασφάλιση χρηματοδότησης για τη διαχείριση και λειτουργία του Πολιτιστικού κέντρου μέχρι την εξασφάλιση των απαιτούμενων πιστώσεων μέσω του ΕΣΠΑ και του επόμενου προγραμματικού πλαισίου και τη δημοπράτηση του έργου. Και στην περίπτωση αυτή πρόβλημα προς επίλυση θα αποτελέσει η διαχείριση του χώρου, που πρέπει να αντιμετωπιστεί ενιαία και συλλογικά για όλη την παραθαλάσσια ζώνη από το ΣΕΦ μέχρι το Φλοίσβο.
• Αθηναϊκός περίπατος: Επέκταση για την ένταξη στον περίπατο του Βυζαντινού Μουσείου, της Εθνικής Πινακοθήκης, του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης αλλά και του Ωδείου Αθηνών.
• Κέντρο Συνεδρίων στο Δέλτα Φαλήρου: Το έργο αυτό – στο πλαίσιο μίας ευρύτερης πρωτοβουλίας αστικής αναζωογόνησης – προβλέπεται να δώσει μια μεγάλη ώθηση στο συνεδριακό τουρισμό της Αθήνας και για αυτό πρέπει να προωθηθεί δυναμικά. Παράλληλα, το Δημόσιο οφείλει να συμβάλει στην επίλυση των σημαντικών προβλημάτων ώστε να επισπευτεί η υλοποίησή του.
• Αρχαιολογικοί χώροι: ολοκλήρωση της ενοποίησης και βελτίωση της διαχείρισή τους με έμφαση σε θέματα προσβασιμότητας (βλ. παραπάνω).
• Αναβάθμιση της Λεωφόρου Πανεπιστημίου: αναγνωρίζεται η ανάγκη επιβεβαίωσης της σκοπιμότητας του συγκεκριμένου έργου τόσο αφ’ εαυτού όσο και στο πλαίσιο συγκριτικής αξιολόγησης σε σχέση με άλλα αντίστοιχης σημασίας έργα που θεωρούνται εναλλακτικά.
• Προσβασιμότητα: Βελτίωση των υφιστάμενων υποδομών και υπηρεσιών προσβασιμότητας, καθώς και επανεξέταση των επεκτάσεων των Μέσων Σταθερής Τροχιάς (τραμ και μετρό) ώστε να συμβάλουν στην ολοκληρωμένη σύνδεση των κυριότερων πολιτιστικών τοπόσημων της πρωτεύουσας (όπως το Αρχαιολογικό Μουσείο, το Μουσείο Ακροπόλεως, το Κέντρο Συνεδρίων στο Φάληρο, το Πολιτιστικό Κέντρο Νιάρχου). Παράλληλα, αντιμετώπιση της διαχείρισης του τουριστικού ρεύματος και της πρόσβασης σε αρχαιολογικούς (και γενικότερα καθιερωμένους) προορισμούς στο κέντρο της Αθήνας μέσω της αναζήτησης χώρων προσωρινής στάθμευσης των τουριστικών λεωφορείων και υποδοχής των επισκεπτών.
Εκτός αντικειμένου του Ρυθμιστικού Σχεδίου άλλα σε άμεση σχέση με την αναβάθμιση της Αθήνας - Αττικής και επομένως του προσφερόμενου τουριστικού προϊόντος είναι η αποτελεσματική – αλλά και ευαίσθητη – αντιμετώπιση των κοινωνικών και περιβαλλοντικών προβλημάτων της πόλης, όπως, μεταξύ άλλων, η εγκληματικότητα, η παράνομη μετανάστευση, το παραεμπόριο, η επίγεια, ατμοσφαιρική και ακουστική ρύπανση, η ελλιπής προσβασιμότητα για άτομα μειωμένης κινητικότητας, οι συγκρούσεις χρήσεων γης κυρίως μεταξύ κατοικίας και ψυχαγωγίας.
Ρυθμιστικό Θεσσαλονίκης
Στο νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο Θεσσαλονίκης δεν υπάρχουν προβλέψεις και χωροθετήσεις για θαλάσσιο τουρισμό και κρουαζιέρες, για συνδέσεις μεταξύ των ακτών Χαλκιδικής και Πιερίας, για τουριστικές διαδρομές που μπορούν να αξιοποιήσουν τις συνδέσεις περιοχών με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά (ακτές, ορεινές περιοχές, αγροτουριστικό δυναμικό, κοιλάδες, ποταμούς και λίμνες, αρχαιολογικούς τόπους, ενδιαφέροντες οικισμούς και σύνολα, κλπ.). Η σύνδεση και η ενοποίηση αρχαιολογικών τόπων βυζαντινών μνημείων και νεωτέρων κτισμάτων προτείνεται μόνο έμμεσα με προτεραιότητα στην προστασία και όχι τόσο ως στόχος αναβάθμισης ανάπτυξης και ανάπτυξης ιστορικών κέντρων και περιοχών.
Παραγνωρίζεται ο ειδικός χαρακτήρας της έλξης της Θεσσαλονίκης που αποτελεί πόλο προσέλκυσης επισκεπτών από την ενδοχώρα (τοπική, βαλκανική και ευρύτερη) για διαμονή, πολιτιστικό τουρισμό και αγορές. Η έλξη αυτή είναι εντονότερη και περισσότερο ορατή σήμερα και αντισταθμίζει, σε κάποιο βαθμό, τη συνεχιζόμενη κρίση των υπόλοιπων παραγωγικών δραστηριοτήτων. Η έλλειψη καταγραφής, ρύθμισης και ενθάρρυνσης αυτών των ειδικών μορφών τουρισμού είναι αρνητική παράμετρος που παραγνωρίζει την αναγκαιότητα ανάπτυξης, υποδομών υποδοχής που αφορούν όχι μόνο τα σχετικά καταλύματα, αλλά και τη λειτουργία της αγοράς που σχετίζεται με το λιανικό εμπόριο και την ψυχαγωγία.
Το συμπέρασμα είναι ότι διαπιστώνεται η σοβαρή έλλειψη μιας συστηματικής διερεύνησης των δυνατοτήτων της Θεσσαλονίκης και της ευρύτερης ενδοχώρας. Σε ό,τι αφορά το σχέδιο νόμου για το Ρυθμιστικό Σχέδιο Θεσσαλονίκης απαιτείται περαιτέρω επεξεργασία των θεμάτων τουρισμού και όχι μόνο, με προσαρμογή στα πραγματικά δεδομένα. Η επεξεργασία αυτή πρέπει να οδηγήσει σε συγκεκριμένους αναπτυξιακούς στόχους, σαφείς οριοθετήσεις και χωροθετήσεις με βιώσιμη προοπτική, παράλληλα με την προστασία του περιβάλλοντος.
Ανοικτά εμπορικά καταστήματα τις Κυριακές
Η θέση του ΣΕΤΕ, είναι καθαρά υπέρ της δυνατότητας των επιχειρήσεων να επιλέγουν οι ίδιες αν επιθυμούν να έχουν ανοικτά εμπορικά καταστήματα τις Κυριακές.
Η ισχυρή λογική πίσω από το επιχείρημά μας είναι ότι εφόσον ο τουρισμός είναι καθοριστικός συναλλαγματοφόρος παράγων για την οικονομία της χώρας μας, οι επιχειρήσεις θα πρέπει να μπορούν να αποφασίζουν οι ίδιες το άνοιγμα καταστημάτων τις Κυριακές και όποτε το επιθυμούν. Με τον τρόπο αυτό, οι τουρίστες city break θα μπορούν να επισκέπτονται πόλεις της Ελλάδας και να κάνουν απερίσπαστοι τα ψώνια τους. Υπογραμμίζεται ότι ανταγωνίστριες πόλεις προς την Αθήνα και την Θεσσαλονίκη, λειτουργούν ήδη με ανοικτά καταστήματα τις Κυριακές.