Tι θα φέρει στην Ελλάδα το 5G και με ποιές προϋποθέσεις

12/10/2018
Αύξηση κατά 2.05% μπορεί να δώσει η ανάπτυξη του 5G στην ελληνική οικονομία εφόσον τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα ανάπτυξή τους,  όπως προβλέπει και αντίστοιχη ευρωπαϊκή στρατηγική. Αυτό αναμένεται να προσθέσει €3.06 δισ. στο ΑΕΠ και € 1.62 δις στα δημόσια έσοδα

Προϋπόθεση, βέβαια, είναι να γίνει πράξη η σύγκλιση με το μέσο όρο της ΕΕ καθώς η χώρας σε αντίστοιχους δείκτες είναι χαμηλά. Αξίζει να σημειωθεί ότι, ήδη, στα συρτάρια του κλάδου υπάρχει ένα σενάριο βάσης με αύξηση διείσδυσης δεδομένων 42% ετησίως, φτάνοντας 2.3 GB ανά κάτοικο το 2021, κάτι που όμως δε διασφαλίζει τη σύγκλιση με μ.ο. της ΕΕ. Εφόσον, αντίθετα, επιλεγεί ένα σενάριο και η Ελλάδα συγκλίνει με Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία το 2020 θα πρέπει να έχει διείσδυση δεδομένων 6.8 GB ανά κάτοικο/μήνα.

Σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν χτες στο Φόρουμ της Διεθνούς Ένωσης Τηλεπικοινωνιών (ITU)_Towards 5G Enabled Gigabit Society τα νέα δίκτυα κινητής αποτελούν μια μεγάλη ευκαιρία και για τη χώρα.

Όπως τόνισε ο Γιώργος Στεφανόπουλος Γεν. Δντης ΕΕΚΤ «το 5G διαμορφώνει μια win - win ατζέντα για τις κυβερνήσεις, τις επιχειρήσεις τους πολίτες, βοηθά όλους να κερδίσουν. Παρέχει την ευκαιρία οι χώρες να ανακαλύψουν εκ νέου τον εαυτό τους, να αυτοπροσδιοριστούν στη διεθνή σκηνή.. Πχ η Ιαπωνία το βλέπει έτσι με τους Ολυμπιακούς, για να επιστρέψει δυναμικά. Αλλάζει το τοπίο στις επιχειρήσεις. Τα νέα δίκτυα είναι μια επανάσταση» τόνισε π κ. Στεφανοπουλος και συμπλήρωσε: «Υπάρχει ένα μεγάλο στοίχημα, πώς διαμορφώνεται η όλη διαδικασία. Πρέπει να στηρίξουμε τη ζήτηση για τα νέα δίκτυα. Δεν θα δοθεί αυτο από το broadband effect αλλά από τη συνεργασία όλων των εμπλεκομένων. Κινούμαστε γρήγορα αλλά όχι τόσο για ξεφύγουμε από τις τελευταίες θέσεις».

Σύμφωνα με τον Γενικό Διευθυντή της Ένωσης Εταιριών Κινητής Τηλεφωνίας, «όλοι με σταθερότητα πρέπει να δουλέψουν και διαφορετικό τρόπο».

«Επενδύουμε, όλος κλάδος, πολύ» τόνισε και ανεφερε ότι:. «Δίνουμε το 50% του EBIDA σε επενδύσεις και θα το κάνουνε στη συνέχεια. Υπάρχει εμπιστοσύνη στην οικονομία. Το θέμα είναι να αξιοποιείται όλη αυτή η προσπάθεια».

Ο ίδιος μάλιστα υπογράμμισε ότι Με βάση της κατανάλωση δεδομένων, αν φτάσει στο επίπεδο της Εσθονίας η Ελλάδα, σε τρία χρόνια τότε 3 δισεκ. ευρώ θα προστεθούν στο ΑΕΠ.

«Πώς μπορούμε να συνεισφέρουμε, να πάμε γρήγορα σε αυτό; Χρειάζεται νομικό πλαίσιο, και είναι πολύ σημαντικό ότι ανακοίνωσε η κυβέρνηση ένα πιο απλοποιημένο σύστημα, μια και το 2020 πρέπει να είμαστε έτοιμοι. Πρέπει να κάνουμε ξεκάθαρη τη mobile στρατηγική μας» σημείωσε.

Απο την πλευρά του ο Δρ. Κωνστανρίνος Μασσέλος πρόεδρος την ΕΕΤΤ ξεκαθάρισε ότι στρατηγική επιδίωξη των ρυθμιστικών αρχών σε όλη την ΕΕ είναι να στηρίξουν το 5G καθως δίνει έμφαση στην καινοτομία και την ανάπτυξη.

«Ο κυρίως στόχος για το 2020 είναι η υποδομές και η κάλυψη για τους χρήστες ώστε να φτάσουν όλοι στο ίδιο επίπεδο. Η ανάπτυξη των υποδομών και η χρήση από κοινού υποδομών (infrastructure sharing) είναι στο επίκεντρο, επίσης, του ενδιαφέροντος» ανεφερε και προσέθεσε ότι:

«Αντιπροσωπεύει το 5G ένα οικοσύστημα πλήρους συνδεσιμότητας και κινητικότητας, θα είναι η παγκόσμια πλατφόρμας τεχνολογίας και θα κυριαρχήσει δίνοντας τρις δολάρια στην οικονομία.
Στην ελληνική οικονομία με βάση τη μελέτης της εταιρίας Ericsson βλέπουμε τι μπρούμε να περιμένουμε το 2026… Το νέο δίκτυο θα φέρει έσοδα 4,5 δισεκ. δολάρια, αλλά το πιο εντυπωσιακό είναι ότι η εφαρμογή του θα φέρει το από το 2019 - 26 ανάπτυξη 100% σε όλους τους τομείς σε όλη την Ελλάδα. Υπάρχει η ευκαιρία για διασφάλιση αξίας 2 δις δολάρια το 2026 για τους παρόχους πρώτα με άλλους κλάδους να έπονται όπως οι κατασκευές ή η ενέργεια.
Είναι μια ευκαιρία ανάπτυξης και το έχουμε αναγνωρίσει και το έχουμε βάλει στους στόχους μας ως βασικό θέμα.
Τόσο για το ρυθμιστικό όσο και για το αναπτυξιακό κομμάτι».

Ο Νίκος Παππάς υπουργός ΨΗΠΤΕ υπογράμμισε, μιλώντας στο συνεδριο ότι η κυβέρνηση έχει ψηλά στις προτεραιότητες την ψηφιακή ατζέντα και. «Στη νέα ψηφιακή εποχή κυβερνήσεις, πανεπιστημιακοί φορείς συνεργαζόμαστε αρμονικά» είπε, ενώ ο Γενικός Γραμματέας του Υπ. Ψηφιακής Πολιτικής Βασίλης Μαγκλάρας σημείωσε μιλώντας στο ίδιο συνεδριο ότι «προωθείται το νομοθετικό πλαίσιο του υπουργείου με έμφαση στην καινοτομία και σε ένα μηνα θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες του Νόμου για να απλουστευτεί η διαδικασία αδειοδότησηςτων κεραιών κινητής».