Θεσσαλονίκη: Αύξηση στις αφίξεις από Γαλλία το 2015

9/4/2016
Η Θεσσαλονίκη είναι μια πόλη που σχεδιάστηκε μετά την καταστροφική πυρκαγιά του 2017 από Γάλλους μηχανικούς γεγονός που δημιουργεί ένα ιδιαίτερο δεσμό με τη Γαλλία. Ίσως αυτό το μονοπάτι της ιστορία σαν φέρνει επισκέπτες από τη φίλη χώρα που αυξητικά το τελευταίο διάστημα έρχονται να δουν το Λευκό Πύργο και τις άλλες ομορφιές της πόλης.
«Ελάτε στην πόλη μας, την πόλη που έχει πολλές ιστορίες αλλά μία καρδιά» ήταν η φράση-πρόσκληση της ελληνικής αποστολής προς τους Παριζιάνους που παρακολούθησαν την εκδήλωση που οργανώθηκε το βράδυ της Τετάρτης σε κεντρικό ξενοδοχείο της Γαλλικής πρωτεύουσας για την προβολή και παρουσίαση της Θεσσαλονίκης ως τουριστικού προορισμού.
Άνθρωποι από το χώρο του τουρισμού και της εκπαίδευσης, δημοσιογράφοι, εκπρόσωποι φορέων και Έλληνες που ζουν στο Παρίσι γέμισαν την αίθουσα και ενημερώθηκαν για τους λόγους για τους οποίους αξίζει κάποιος να γνωρίσει τη Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ μέσα σε λίγη ώρα εκπρόσωποι της ελληνικής αποστολής προσπάθησαν να συμπυκνώσουν την ιστορία της πόλης με τα 15 μνημεία Unesco και να τα «δέσουν» με το παραλιακό της μέτωπο και τα όμορφα ηλιοβασιλέματα, με την ζωή που έχει αυτή η πόλη όλες τις ώρες της ημέρας, με τους φιλόξενους κατοίκους της όπως και με την κομβική της θέση καθώς βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από τις παραλίες της Χαλκιδικής και της Πιερίας, από τον Όλυμπο όπως και τόσα άλλα μέρη που αξίζει κανείς να επισκεφτεί.
Άλλωστε, όπως είπε και ο καθηγητής Βλάσης Βλασίδης ως εκπρόσωπος του Πανεπιστημίου Μακεδονίας στη «Διπλωματία Πόλεων», στη Θεσσαλονίκη υπάρχουν πολλά μνημεία τα οποία δείχνουν τη γαλλική παρουσία στη διάρκεια α” παγκοσμίου πολέμου. Πολλές από τις σημερινές υποδομές της πόλης δημιουργήθηκαν από τους Γάλλους και τους υπόλοιπους συμμάχους.
Γαλλία- Θεσσαλονίκη: Μια ιδιαίτερη σχέση
«Είναι μια πόλη όπου οι Γάλλοι άφησαν το πολιτιστικό, κοινωνικό και πολιτικό τους ίχνος και για αυτό υπάρχει μια ιδιαίτερη σχέση», υπογράμμισε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Δημήτρης Χαλεπίδης, Σύμβουλος Οικονομικών και Νομικών Υποθέσεων της Ελληνικής πρεσβείας στο Παρίσι.
Αναφερόμενος στην πρωτοβουλία για την ανάδειξη της Θεσσαλονίκης ως τουριστικού, εκπαιδευτικού, ιατρικού, επιχειρηματικού και γαστρονομικού προορισμού (πρωτοβουλία που τρέχει από τον Δήμο Θεσσαλονίκης με την ονομασία «Διπλωματία Πόλεων») ο κ.Χαλεπίδης τη χαρακτήρισε «πολλή σημαντική, διότι», όπως τόνισε «οι τοπικές κοινότητες πρέπει από μόνες τους να προσπαθούν να έρχονται σε επαφή με τους ξένους, να διεθνοποιούν τη χώρα μας και να τους κάνουν κοινωνούς με τα προβλήματα, τα πλεονεκτήματα και τα ενδιαφέροντα που παρουσιάζει η χώρα».
«Η Θεσσαλονίκη», πρόσθεσε, «μπορεί να το κάνει αυτό διότι είναι ένας μεγάλος δήμος, η πόλη έχει εξαιρετική ιστορία, έχει κουλτούρα, έχει ανοιχτή κοινωνία και έχει αναπτυχθεί οικονομικά τα τελευταία χρόνια, αποτελώντας έναν πολύ καλό τουριστικό και επιχειρηματικό προορισμό». Ο αντιδήμαρχος Τουρισμού και Διεθνών Σχέσεων του δήμου Θεσσαλονίκης Σπύρος Πέγκας, σημείωσε ότι υπάρχουν τέσσερις αεροπορικές συνδέσεις με τη Γαλλία και ότι το 2015 σε σχέση με το 2014 έχει σημειωθεί μια αύξηση τουριστών κατά 25%. «Το νούμερο αυτό, αλλά και η αίσθηση που μας δημιουργήθηκε αυτές τις ημέρες στο Παρίσι, μας γεμίζουν αισιοδοξία ότι μπορούμε το ποσοστό αυτό να το διπλασιάσουμε την επόμενη χρονιά, έτσι ώστε να δούμε τη Γαλλία μέσα στην πρώτη πεντάδα των χωρών προέλευσης τουριστών μας», τόνισε ο κ.Πέγκας.
Στις δυνατότητες που έχει η Θεσσαλονίκη να φιλοξενήσει μικρά και μεγάλα συνέδρια μίλησε η πρόεδρος του γραφείου για το Συνεδριακό Τουρισμού της Θεσσαλονίκης (TCB) Δέσποινα Αμαραντίδου. «Η Θεσσαλονίκη διαθέτει συνολικά 35.700 συνεδριακές θέσεις, 12.000 κλίνες σε ξενοδοχεία 3, 4 και 5 αστέρων και 39 ξενοδοχεία με συνεδριακές υποδομές», είπε μεταξύ άλλων. Η κ.Αμαραντίδου μίλησε ακόμη για την αεροπορική σύνδεση της πόλης με 81 προορισμούς παγκοσμίως, σε 31 χώρες αλλά και τη σύνδεση της Θεσσαλονίκης με την Αθήνα με 17 πτήσεις ημερησίως και άλλους 35 διαφορετικούς ελληνικούς προορισμούς.
Την εκδήλωση χαιρέτισε και η διευθύντρια του γραφείου του ΕΟΤ στο Παρίσι, Δήμητρα Βοζίκη.
Στην ελληνική αποστολή συμμετείχε εκτός από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας (ΠΑΜΑΚ) και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) το οποίο αποτελεί το μεγαλύτερο πανεπιστήμιο της Ελλάδας και των Βαλκανίων και αναπτύσσει σημαντικές συνεργασίες με τα γαλλικά εκπαιδευτικά ιδρύματα.
Το Παρίσι είναι η ένατη πόλη που επισκέπτεται η αποστολή του δήμου Θεσσαλονίκης γνωστή ως «Διπλωματία Πόλεων» στην οποία συμμετέχουν εκπαιδευτικά ιδρύματα, επιχειρηματίες, ξενοδόχοι και άλλοι φορείς του Τουρισμού.