Τα απανωτά το πλήγματα στον τουρκικό τουρισμό αποδεικνύουν το "ευπαθές" του προϊόντος
18/7/2016
Το ένα μετά το άλλο τα πλήγματα δέχεται ο τουρκικός τουρισμός σε μια περίοδο που χρειάζεται περισσότερο παρά ποτέ τις ενέσεις ρευστότητας που δίνει ο κλάδος.
Είναι ενδεικτικό ότι η Παγκόσμια Τράπεζα αναφέρει πως η οικονομική ανάπτυξη της Τουρκίας αναμένεται να επιβραδυνθεί στο 3,5% φέτος, από το 4% πέρυσι γεγονός που καταδεικνύει τη σημασία κλάδων με άμεση απόδοση όπως ο τουρισμός. Αν και στο πρώτο τρίμηνο του 2016 η ανάπτυξη του ΑΕΠ ήταν ισχυρή, αυτό αποδόθηκε στις αυξήσεις των μισθών στον δημόσιο τομέα και καταναλωτικών δαπανών από Σύρους πρόσφυγες. Ο Οργανισμός προειδοποίησε ότι δημιουργούνται πληθωριστικές πιέσεις στην τουρκική οικονομία, και τόνισε ότι η κεντρική τράπεζα θα χρειαστεί να προσαρμόσει την νομισματική πολιτική για να επιβεβαιώσει την δέσμευσή της στην σταθερότητα των τιμών.
Σύμφωνα με του Financial Timew ο τουριστικός τομέας, μια ζωτική πηγή συναλλάγματος έχει ήδη χτυπηθεί από τις επιθέσεις, περιλαμβανομένης αυτής στο αεροδρόμιο Ataturk της Κωνσταντινούπολης από τρεις βομβιστές αυτοκτονίας που κόστισε τη ζωή σε πάνω από 40 ανθρώπους. Επίσης όπως αναφέρει η εφημερίδα ο διπλωματικός πόλεμος της Τουρκίας με τη Ρωσία για την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού στα συριακά σύνορα επιδείνωσε τις απώλειες του κλάδου. Έτσι τα τουριστικά έσοδα υποχώρησαν 23% τον Μάιο με την πτώση έναντι του προηγούμενου έτους να αυξάνεται κάθε μήνα που περνά, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία.
Παράλληλα σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ η σταθερή πτώση της ισοτιμίας της τουρκικής λίρας έναντι του δολαρίου και του ευρώ καθ’ όλη τη διάρκεια του 2015 και το 2016 καθώς και η μείωση της εσωτερικής ζήτησης εμφανίζονται να απειλούν την βιωσιμότητα πολλών τουρκικών επιχειρήσεων, ιδιαίτερα στην περίπτωση που επιβαρύνονται με δάνεια σε ξένο συνάλλαγμα.
«Από την οπτική των επενδυτών η Τουρκία δείχνει περισσότερο σαν μια πολιτική υπόθεση», δήλωσε στους FT ο Dani Rodrik, τούρκος οικονομολόγος στο Harvard.
Ήταν η οικονομική διαμάχη, δήλωσε στην ίδια εφημερίδα ο Rodrik που πίεσε τον Ερντογάν να συμφιλιωθεί τις τελευταίες εβδομάδες με την Ρωσία και το Ισραήλ. Όποια πιθανά οφέλη για τον τουρισμό που αναμένονταν διακυβεύονται από την πολιτική αστάθεια, προσέθεσε.
Ο Bulent Gultekin καθηγητής οικονομικών στο Wharton School του πανεπιστημίου της Πενσιλβάνιας και κεντρικός τραπεζίτης τη δεκαετία του 1990 δήλωσε: Η πρόκληση για την Τουρκία, και αυτό που ξέχασε η κυβέρνηση, είναι η ανάγκη να βελτιωθεί η παραγωγικότητα. Χωρίς μακροπρόθεσμες επενδύσεις στην Παιδεία… ή μια εξαγωγικά ωθούμενη οικονομία, καταδικάζεσαι για χαμηλή οικονομική ανάπτυξη.
Τοπικός τραπεζίτης ανησυχούσε για το ότι η τουρκική οικονομία μπορεί να υποφέρει πριν ανακάμψει από τη σημερινή αναταραχή. «Θα χρειαστούν αρκετά χρόνια για να πιάσουμε το επίπεδο επενδύσεων που είχαμε πέρυσι», δήλωσε. «Έχουμε την τρομοκρατία, έχουμε τα πραξικοπήματα, έχουμε έλλειψη εξυπνάδας».
Η Τουρκία υπήρξε μια από τις αναδυόμενες αγορές με την καλύτερη απόδοση. Η ανάπτυξη όμως ήδη προβλέπεται να υποχωρήσει από το 4,5% του ΑΕΠ το 2015 στο 3-4% του ΑΕΠ φέτος. Η χώρα εξαρτάται πολύ από τη σχετικά βραχυπρόθεσμη ροή κεφαλαίων γιατί βαρύνεται από υψηλό έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, ενώ πολλές τουρκικές εταιρείες έχουν σημαντικά δανειακά βάρη καταλήγει η βρετανική εφημερίδα.