Συστήνεται επιτροπή "διάσωσης" της επένδυσης του πρώην εμίρη του Κατάρ

16/11/2016
Συστήνεται ειδικά επιτροπή με την οποία το Δημόσιο θα επιχειρήσει να βρει λύση στο αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί σχετικά με την επένδυση του τέως Εμίρη του Κατάρ Χαμάντ μπιν Χαλιφά αλ Θάνι σε έκταση 15.000 στρεμμάτων στη βορειοδυτική πλευρά της Ζακύνθου. Όπως είναι γνωστό ο Αλ Θάνι σχεδιάζει, μέσω της εταιρείας Pimana, την τουριστική ανάπτυξη της έκτασης, ωστόσο το εγχείρημα έχει "παγώσει” λόγω μη ξεκάθαρων τίτλων ιδιοκτησίας και σχετικών διαφωνιών όπου στην μία πλευρά βρίσκεται η Μητρόπολη Ζακύνθου και το Δημόσιο και στην άλλη πλευρά ο τέως Εμίρης.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Περιουσίας, συστήνεται τριμελής ομάδα εργασίας με αντικείμενο την εξέταση των δικαιωμάτων του Ελληνικού Δημοσίου και των δικαιωμάτων του ιδιώτη επενδυτή στην έκταση των 15.000 στρεμμάτων που βρίσκονται στην Τοπική Κοινότητα Αναφωνήτριας της Δημοτικής Κοινότητας Ελατίων της Ζακύνθου.

Τα τρία μέλη της Επιτροπής είναι υπάλληλοι της Περιφερειακής Διεύθυνσης Δημόσιας Περιουσίας Πελοποννήσου-Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου και το έργο τους θα ολοκληρωθεί σε τρεις μήνες. Σε μηνιαία βάση, θα πρέπει να υποβάλλουν αναφορά στο Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Περιουσίας Νίκο Ματζάκο στον οποίο θα κατατεθεί και το τελικό πόρισμα της εργασίας τους. Ωστόσο, η απόφαση του υπουργείου Οικονομικών γεννάει σειρά ερωτημάτων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι περίπου δύο χρόνια προτού μεταβιβαστούν τα 15.000 στρέμματα στην Pimana, το Δημόσιο, μέσω των αρμόδιων υπηρεσιών του, είχε βεβαιώσει ότι δεν έχει δικαιώματα στην έκταση. Το 2014, η Γενική Διεύθυνση Δασών και Αγροτικών Υποθέσεων της Αποκεντρ.Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτ.Ελλάδας και Ιονίου με έγγραφό της ανέφερε ότι το Δημόσιο δεν άσκησε δικαίωμα προτίμησης στην έκταση. Επίσης, τον Μάιο του 2015, η Γενική Διεύθυνση Δημ.Περιουσίας και Κοινοφελών Περιουσιών του ΥΠΟΙΚ είχε κρίνει γνήσια τη διαθήκη βάσει της οποίας ο πωλητής Γιώργος Χάρος κληρονόμησε την έκταση που μεταβίβασε στην καταριανή εταιρεία. "Η διαθήκη τεκµαίρεται ως γνήσια, λόγω παρέλευσης πενταετίας από την κήρυξή της ως κυρίας” σημειωνόταν.