Συνομοσπονδία Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων: Ανάσα για τις μικρές μονάδες η προαιρετική κατάταξη

30/11/2016
«Μαύρη Παρασκευή» όχι για τον Ελληνικό Τουρισμό, αλλά για τα ταμεία των εταιριών πιστοποίησης αποτελεί η προαιρετική κατάταξη των τουριστικών καταλυμάτων σε κλειδιά, που προωθείται στο νέο νομοσχέδιο «Νέο θεσμικό πλαίσιο για την άσκηση οικονομικής δραστηριότητας και άλλες διατάξεις», του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, το οποίο κατατέθηκε στη Βουλή και ήδη συζητείται στην αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή. Αυτό σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Συνομοσπονδία Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Ελλάδος εξαπολύοντας επίθεση στις εταιρίες πιστοποίησης που αντέδρασαν έντονα στην άρση της υποχρεωτικότητας λήψης από τα καταλύματα των σχετικών βεβαιώσεων με το τελευταίο πολυνομοσχέδιο του υπ. Οικονομίας. Όπως αναφέρει η Συνομοσπονδία που με τη νέα ρύθμιση βλέπει να έρχεται μια σημαντική οικονομική ελάφρυνση για τα μέλη της, η «διαδικασία της πιστοποίησης των τουριστικών καταλυμάτων στήθηκε στο «πόδι» από την προηγούμενη πολιτική ηγεσία του τουρισμού στις «πλάτες» των μικρών τουριστικών επιχειρηματιών και στο όνομα της ποιότητας «εξυπηρετούσε» μικροσυμφέροντα και συντηρούσε το πελατειακό κράτος.

«Γιατί επί της ουσίας καμία αναβάθμιση του παρεχόμενου προϊόντος και της ποιότητας των υπηρεσιών, καμία διαφοροποίηση των προτύπων λειτουργίας των επιχειρήσεων μικρών τουριστικών καταλυμάτων δεν προωθούσε ο συγκεκριμένος μηχανισμός, ένα καθαρά εισπρακτικού χαρακτήρα επινόημα.

Αντίθετα, υπονόμευε, με τα επιπρόσθετα οικονομικά και γραφειοκρατικά βάρη, τη βιωσιμότητα του 70% των επιχειρήσεων του κλάδου, οι οποίες αριθμούν έως και 5 δωμάτια και εδρεύουν σε μικρές, απομακρυσμένες περιοχές της χώρας.

Επιχειρήσεις, οι οποίες λειτουργώντας ως κινητήρια δύναμη ανάπτυξης του τουρισμού, αφού ουσιαστικά αποτελούν και τα μοναδικά καταλύματα, δεδομένου ότι σε αυτές τις περιοχές οι ξενοδοχειακές επενδύσεις θεωρούνται ασύμφορες, ενισχύουν την απασχόληση και δίνουν πνοή στην περιφερειακή οικονομία.

Η Συνομοσπονδία Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Ελλάδας (ΣΕΤΚΕ), εκφράζει την ικανοποίησή της για αυτή την εξέλιξη, η οποία θα αφαιρέσει σημαντικά οικονομικά και γραφειοκρατικά βάρη από τις «πλάτες» των μικρών επιχειρήσεων, βοηθώντας τις να αναπτυχθούν και να επιβιώσουν μέσα στο δυσμενές επιχειρηματικό περιβάλλον, το οποίο διαμορφώνουν η υπερφορολόγηση, η οικονομική αστάθεια, η έλλειψη ρευστότητας, η γραφειοκρατία και πολλά άλλα επιχειρηματικά εμπόδια.

Στόχος της ΣΕΤΚΕ είναι η ουσιαστική αναβάθμιση του παρεχόμενου προϊόντος των επιχειρήσεων-μελών της και κατ’ επέκταση η αναβάθμιση του κλάδου των τουριστικών καταλυμάτων. Στο πλαίσιο αυτό θα υπάρξει άμεσα διάλογος με το υπουργείο Τουρισμού, για τη σύσταση ενός νέου, σύγχρονου και ανταποκρινόμενου στις ανάγκες των επιχειρήσεων μικρών τουριστικών καταλυμάτων πλαίσιο κατηγοριοποίησης» καταλήγει η ανακοίνωση.