Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για τα αρχαία στον σταθμό Βενιζέλος στο μετρό Θεσσαλονίκης

30/10/2019
Χωρίς σταματημό είναι οι αντιδράσεις επιστημονικών φορέων στην πρόθεση της κυβέρνησης και της Αττικό Μετρό να ακυρώσουν τους μέχρι τώρα σχεδιασμούς και τις ενέργειες για την παραμονή κατά χώρα των αρχαιοτήτων του σταθμού Βενιζέλου στο Μετρό Θεσσαλονίκης και όχι στην απόσπαση και επανατοποθέτησή τους.

Σε μια από τις πλέον κεντρικές παρεμβάσεις το Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του ΑΠΘ συζήτησε το θέμα σε ειδική ανοιχτή συζήτηση που διοργάνωσε για όλα τα μέλη του ( μέλη ΔΕΠ, ΕΕΠ, ΕΔιΠ, ΕΤΕΠ) και κατέληξε στο λιτό όσο και σαφές συμπέρασμα ότι «η τεχνική λύση που επιτρέπει την κατασκευή του σταθμού του μετρό, χωρίς τη μετακίνηση των ευρημάτων και χωρίς την καταστροφή του φυσικού τους περιβάλλοντος, και η οποία ήδη είχε αρχίσει να εφαρμόζεται, είναι λύση απολύτως εφικτή και κανένας ουσιαστικός λόγος που να συντρέχει για την ανάκλησή της δεν έχει παρουσιαστεί». Η συγκεκριμένη παράγραφος ακυρώνει φυσικά όλα τα επιχειρήματα της ρητορικής που ήθελε να μην υπάρχει τεχνική λύση για διάσωση των αρχαιοτήτων και ταυτόχρονη κατασκευή του σταθμού.

Δτην ανακοίνωση του τμήματος που υπογράφεται από τον πρόεδρό του Παναγιώτη Πρίνο σημειώνεται ότι «τα ευρήματα όχι μόνο δεν αποτελούν τροχοπέδη στην υλοποίηση των αναγκαίων υποδομών και στο δρόμο της ανάπτυξης της πόλης, αλλά με την παραμονή στη θέση τους και την ανάδειξή τους θα αποτελέσουν σημαντικό πόλο έλξης της διεθνούς κοινότητας». Το τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του ΑΠΘ υπομνηματίζει μάλιστα ότι «τα αρχαιολογικά ευρήματα, στον υπό κατασκευή σταθμό του μετρό στην Βενιζέλου, αποτελούν μια νέα λαμπρή προσθήκη, στον ιστορικό-πολιτιστικό πλούτο της πόλης. Αποτελούν ένα μοναδικής και σπάνιας αξίας μνημειακό σύνολο μεγάλων διαστάσεων, που αναδεικνύει το μακραίωνο ιστορικό παρελθόν της πόλης, ζωντανεύει την ιστορική μνήμη, τεκμηριώνει τη συνέχεια της ιστορικής της εξέλιξης με τρόπο μοναδικό και αποτελεί σημαντικό στοιχείο της πολιτιστικής της κληρονομιάς. Κάθε απόσπαση, μόνιμη ή προσωρινή, από τη σημερινή τους θέση αφαιρεί το στοιχείο της αυθεντικότητας, που διαμορφώνει το ενιαίο ιστορικό τοπίο, και τα μετατρέπει σε ψυχρά μουσειακά εκθέματα ενός θεατρικού σκηνικού».

Το Τμήμα θυμίζει τέλος σε όσους προσπαθούν να ξεχάσουν ότι «διαθέτοντας το εξειδικευμένο επιστημονικό δυναμικό και με σημαντική παρουσία στη ζωή της πόλης είχε συμβάλει με ομάδα εργασίας και τεχνικούς συμβούλους στην εξεύρεση λύσης με παραμονή των αρχαίων στη θέση τους , όταν πριν από 5 περίπου χρόνια είχε τεθεί το δίλημμα ή διατήρηση των αρχαίων ή οριστική απόσπαση και μεταφορά τους σε μελλοντικό μουσείο».

Πηγή: Efsyn.gr