Συνεδρίαση Ομάδας Εστίασης Ευφυούς Τουρισμού-Πολιτισμού με στήριξη της Π. Κρήτης

13/3/2023

Με την συμμετοχή του Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη πραγματοποιήθηκε σήμερα στο ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ. η πρώτη συνεδρίαση της Ομάδας Εστίασης του Ευφυούς Τουρισμού-Πολιτισμού, η οποία συγκροτείται σε συνεργασία με το Περιφερειακό Συμβούλιο Έρευνας και Καινοτομίας Περιφέρειας Κρήτης, με στόχο να αναδείξει τις νέες δυνατότητες που προκύπτουν μέσα από τις τεχνολογικές εξελίξεις στο χώρο του τουρισμού και του πολιτισμού.

Πρόκειται για μια πολιτική που αποτελεί συνέχεια της Στρατηγικής της Έξυπνης Εξειδίκευσης της Περιφέρειας Κρήτης η οποία μέσα από τη διαβούλευση με τους φορείς του τουρισμού και του πολιτισμού στοχεύει στην ανάπτυξη προηγμένων ψηφιακών υπηρεσιών για τη βελτίωση της εμπειρίας του επισκέπτη πριν και κατά τη διάρκεια του ταξιδιού στην Κρήτη, μέσα από την διασύνδεση του τουρισμού με τον πολιτισμό. Επίσης στοχεύει στην προώθηση του τουριστικού προϊόντος εμπλουτίζοντας το ψηφιακό υλικό για το νησί, αξιοποιώντας πολλαπλές πηγές και συνεργασίες, στην αναβάθμιση των ψηφιακών υπηρεσιών, εστιάζοντας σε θέματα διαλειτουργικότητας για τη διαμόρφωση μια πολιτικής που θα αντιμετωπίζει τον τουρισμό και τον πολιτισμό ως δύο πυλώνες της περιφερειακής μας οικονομίας με κοινή βάση και υψηλά ποσοστά αλληλεπίδρασης.
Τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη καλωσόρισαν στη συνάντηση ο Αντιπρύτανης του ΕΛΜΕΠΑ Θανάσης Μαλάμος και ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Έρευνας και Καινοτομίας Κώστας Στεφανίδης.
Ο Περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης στο σύντομο χαιρετισμό του ευχόμενος καλή επιτυχία στο έργο της επιστημονικής ομάδας υπογράμμισε, ότι, «είναι αναγκαία η συγκρότηση της ομάδας εστίασης ευφυούς τουρισμού - πολιτισμού που έχει σκοπό την τεκμηριωμένη διαμόρφωση της πολιτικής, η οποία θα παρέχει προς τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες όλα εκείνα τα δεδομένα για την αντιμετώπιση των προκλήσεων της εποχής. Προς αυτή την κατεύθυνση συνεχίζουμε τη συνεργασία με τα Ακαδημαϊκά και Ερευνητικά Ιδρύματα της Κρήτης, τους παραγωγικούς φορείς και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς του τουρισμού και του πολιτισμού προκειμένου η μετάβαση στο νέο μοντέλο του ευφυούς τουρισμού-πολιτισμού να γίνει με τρόπο αποτελεσματικό, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι η Κρήτη θα είναι παρούσα σε όλες τις εξελίξεις, για την ψηφιακή και «πράσινη» μετάβαση, την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, όσο και για τη διαμόρφωση όλων εκείνων των συνθηκών που θα την διατηρούν στη ζώνη της πρωτοπορίας και στην κορυφή της παγκόσμιας τουριστικής και πολιτιστικής πυραμίδας».
Στην σημερινή πρώτη συνεδρίαση της Ομάδας Εστίασης Ευφυούς Τουρισμού-Πολιτισμού συμμετείχαν: Οι συντονιστές της Ομάδας Αλέξανδρος Αποστολάκης, Αν. Καθηγητής Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων και Τουρισμού - ΕΛΜΕΠΑ, με αναπληρώτρια τη Φωτεινή Κατίκα, αν. διευθύντρια Ανάπτυξης Περιφερειακής Οικονομίας και Εξωστρέφειας (ΔΑΠΟΕ), η γενική διευθύντρια Αναπτυξιακού Προγραμματισμού Περιφέρειας Κρήτης Χρύσα Δασκαλάκη, Θεόδωρος Κατερινάκης, Μέλος Οικονομικού Επιμελητηρίου και Επιστημονικών Εταιρειών, Περιφερειακό Συμβούλιο Έρευνας και Καινοτομίας Κρήτης, Μανόλης Σκουλούδης, Επιχειρηματίας, “Polis H.M” ΑΞΤΕΕ/ Πρόεδρος ΕΥΡΩΠΗ ΑΕ, Φώτης Κοκοτός, Μηχανικός Περιβάλλοντος, Δ/νων Σύμβουλος Elounda Real Estate Development και μέλος ΔΣ Elounda SA, Κυριάκος Παπαδάκης, Επιχειρηματίας/Συν-δημιουργός εφαρμογής "My Crete Guide", Τάσος Γούργουρας, Επιχειρηματίας, Οικολογικοί ξενώνες «Μηλιά», Πέτρος Μαρινάκης, Επιχειρηματίας, Βοτανικό Πάρκο Κρήτης, Ευάγγελος Παπανικολάου, Γεν. Γραμματέας Σωματείου Επαγγελματιών Ξεναγών Κρήτης & Σαντορίνης, Ματθαίος Φραντζεσκάκης, Διευθυντής Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων και Πολιτιστικής Εταιρίας Κρήτης, από την διεύθυνση Πολιτισμού-Αθλητισμού Περιφέρειας Κρήτης Θεοδώρα Στρατάκου, Μάρκος Κουργιαντάκης, Επικ. Καθηγητής Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων και Τουρισμού - ΕΛΜΕΠΑ.