Συνεδριακός Τουρισμός: Πρωτόκολλα για την επανεκκίνηση των συνεδρίων ζητεί ο κλάδος

11/6/2020
Ανησυχία και προβληματισμός επικρατεί για την επόμενη μέρα του Συνεδριακού Τουρισμού, μια πτυχή της οικονομίας της φιλοξενίας που λειτουργεί πολλαπλασιαστικά στην ποιότητα του ελληνικού τουριστικού προϊόντος καθώς ένα συνέδριο ή εκδήλωση απασχολεί περισσότερα από 40 επαγγέλματα.

Είναι ενδεικτικό ότι σύμφωνα με στοιχεία του HAPCO (της συνομοσπονδίας των επαγγελματιών διοργανωτών συνεδρίων), το μεγαλύτερο ποσοστό των διεθνών συνεδρίων αναβλήθηκε για το 2021, ενώ ένα ποσοστό περίπου 20% ακυρώθηκε τελείως. Έτσι, χάθηκε περίπου το 70% του ετήσιου κύκλου εργασιών συνεδρίων, ήτοι περίπου 1,7 δισ. ευρώ. Κι αυτό τη χρονιά που η χώρα μας σημείωνε θεαματική άνοδο ως συνεδριακός προορισμός σε ευρωπαϊκή, αλλά και διεθνή κατάταξη και που άρχιζε να ανεβαίνει θεαματικά ως διεθνής συνεδριακός προορισμός.

Πρόκειται για εκτίμηση, διότι δεν υπάρχει επίσημο Μητρώο Συνεδρίων και Εκδηλώσεων στην Ελλάδα, καθώς στοιχεία κρατούνται μόνο για τα ιατρικά και φαρμακευτικά συνέδρια (που είναι και το μεγαλύτερο κομμάτι αυτής της αγοράς), καθώς απαιτείται έγκριση από τον ΕΟΦ και το ΣΦΕΕ.

Ουσιαστικά όπως αναφέρεται από τον κλάδο πολλές και σοβαρές είναι οι συνέπειες που προκύπτουν στον κλάδο από εργασιακά, ασφαλιστικά και οικονομικά θέματα, καθώς και από ακυρώσεις και αναβολές συνεδρίων και εκδηλώσεων.


Στον κλάδο επικρατεί έντονος προβληματισμός για το γεγονός ότι παρόλο που έχει ανακοινωθεί ή έναρξη της λειτουργίας των αστικών ξενοδοχείων, και τα οποία και ανοίγουν τις πόρτες τους σταδιακά, άλλα και η δυνατότητα έναρξης των συνεδρίων από 1/7, δεν έχουν συνταχθεί πρωτόκολλα και δεν έχουν δοθεί κατευθυντήριες γραμμές αναφορικά με τους συνεδριακούς χώρους.

Όπως τονίζεται η συζήτηση για την πραγματοποίηση ή όχι των εθνικών συνεδρίων του επόμενου εξαμήνου είναι «μετέωρη», τη στιγμή που η πραγματοποίηση ενός συνεδρίου απαιτεί έγκαιρο προγραμματισμό και προετοιμασία.

Αξίζει να αναφερθεί ότι, ο HAPCO έχει προτείνει με ιδιαίτερα αναλυτικό τρόπο πρωτόκολλα στο Υπουργείου Τουρισμού για τη λειτουργία των συνεδριακών χώρων και τη «ροή» των συνεδρίων, βασισμένα στη νέα πραγματικότητα. Είναι πολύ σημαντικό, όπως τονίζεται, αυτά να εφαρμοστούν, ώστε να ενεργοποιηθούν οι διοργανώσεις που είναι σε αναμονή, για το επόμενο εξάμηνο, κάτι που θα βοηθήσει σημαντικά την εθνική οικονομία.

Στο μεταξύ ο Σύνδεσμος Ελλήνων Επαγγελματιών Οργανωτών Συνεδρίων – HAPCO από την πρώτη ημέρα του lockdown στην Ελλάδα βρίσκεται κοντά στους επαγγελματίες του κλάδου ενημερώνοντας τους για κάθε ενέργεια του με στόχο την επιβίωση του εθνικού συνεδριακού τουρισμού για το 2020 και τη γρήγορη ανάκαμψη της χώρας ως κορυφαίος προορισμός διεθνών διοργανώσεων και εκδηλώσεων.

Στο πλαίσιο αυτό ανέλαβε πρωτοβουλία να ανοίξει κύκλους διαδικτυακών διαλόγων με εταιρίες του Επαγγελματικού και Συνεδριακού Τουρισμού και να τον επεκτείνει και εκτός των μελών του συνδέσμου.

Στο προσκλητήριο αυτό ανταποκρίθηκαν περισσότερες από 30 εταιρίες που εξειδικεύονται στο συνεδριακό και MICE τουρισμό στην Ελλάδα και κατέχουν ηγετική θέση στον κλάδο.
Κατά τη διάρκεια της διαδικτυακής “συνάντησης” το Προεδρείο του HAPCO παρουσίασε τη θέση που βρίσκεται σήμερα ο Συνεδριακός Τουρισμός μετά τη σταδιακή έξοδο από την πανδημία, ενημέρωσε για τις άμεσες και έμμεσες ενέργειες που έχει κάνει και θα

Όλοι οι επαγγελματίες του Τουρισμού επεσήμαναν την ανάγκη άμεσης οριστικοποίησης των μέτρων που θα αφορούν στο άνοιγμα και τους κανόνες λειτουργίας των συνεδριακών ξενοδοχείων και χώρων και κέντρων, ώστε να μην χαθούν οι επιβεβαιωμένες – εθνικές – διοργανώσεις, καθώς και των περαιτέρω διευκολύνσεων σε θέματα οικονομικά και εργασιακά στις εταιρίες που έχουν πληγεί. Η συγκεκριμένη τηλεδιάσκεψη αποτελεί την έναρξη ενός διαδραστικού διαλόγου μεταξύ των επαγγελματιών του κλάδου, που συνεχίζεται δυναμικά, με στόχο την ενδυνάμωση των αιτημάτων για την προστασία του Συνεδριακού και Επαγγελματικού Τουρισμού.

Η Ελλάδα σημαντικός προορισμός

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα στον ευρωπαϊκό χάρτη Συνεδριακού Τουρισμού βρίσκεται στην 13η θέση, ενώ στον παγκόσμιο βρίσκεται στην 21η θέση.

Μάλιστα σύμφωνα με τα στοιχεί της HAPCO η Αθήνα κέρδισε την καλύτερη διάκριση που έχει πετύχει ποτέ στη διεθνή κατάταξη του Συνεδριακού Τουρισμού για το 2019, ανεβαίνοντας στη 17η θέση, από την 24η στην οποία βρισκόταν το 2018

H Θεσσαλονίκη κατατάσσεσαι πλέον σε ευρωπαϊκό επίπεδο, στην 39η θέση από την 53η στην οποία βρισκόταν το 2018 και σε παγκόσμιο επίπεδο στην 70η θέση.

Πηγή: Reporter.gr