Στρατηγική οικονομική συνεργασία με το Ιράν προωθεί η Αθήνα

8/2/2016
Στις δηλώσεις του αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον αντιπρόεδρο του Ιράν Εσάκ Γιαχανγίρι, ο κ. Τσίπρας μίλησε για ένα νέο πεδίο ουσιαστικής συνεργασίας και αναβάθμισης των σχέσεων των δυο χωρών

Στρατηγικού χαρακτήρα χαρακτήρισε τη συνεργασία της Ελλάδας με το Ιράν ο πρωθυπουργός Αλεξης Τσίπρας με αφορμή τις τρεις συμφωνίες που υπεγράφησαν σήμερα στη Τεχεράνη για την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων σε μια σειρά από συγκεκριμένους τομείς.

Στις δηλώσεις του αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον αντιπρόεδρο του Ιράν Εσάκ Γιαχανγίρι, ο κ. Τσίπρας μίλησε για ένα νέο πεδίο ουσιαστικής συνεργασίας και αναβάθμισης των σχέσεων των δυο χωρών.

Ο πρωθυπουργός μάλιστα συνέδεσε την πορεία των δυο χωρών, με την ευκαιρία της άρσης του διεθνούς εμπάργκο κατά του Ιράν, επισημαίνοντας ότι βγαίνουν από μια πολυετή περίοδο κρίσης και μπορούν μαζί να προχωρήσουν στο δρόμο της ανάπτυξης. Επανέλαβε δε ότι η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει μια σημαντική «γέφυρα» του Ιράν με την Ευρώπη.


Αναφερόμενος στις δραματικές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, ειδικά με τον πόλεμο στη Συρία, ο πρωθυπουργός είπε ότι η Τεχεράνη μπορεί να παίξει σταθεροποιητικό ρόλο. Επισήμανε επίσης την ανάγκη να βρεθεί διπλωματική λύση και να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά το ISIS, ενώ δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι η Ελλάδα βιώνει τις συνέπειες της κρίσης με το προσφυγικό.


Σημειωτέον ότι οι συμφωνίες που υπεγράφησαν μεταξύ των αντιπροσωπειών των δυο χωρών αφορούν στην πολιτική συνεργασία, στην ανάπτυξη των εμπορικών και οικονομικών σχέσεων, με έμφαση στην ενέργεια και η τρίτη προβλέπει την κατάργηση της βίζας στα διπλωματικά διαβατήρια.

Εβδομήντα στελέχη ελληνικών επιχειρήσεων από τους κλάδους της ναυτιλίας, της ενέργειας, της φαρμακοβιομηχανίας, των τροφίμων, της τεχνολογίας, των κατασκευών, της βαριάς βιομηχανίας και των μεταφορών αναζητούν το «ρόδο» του… Εσφαχάν συνοδεύοντας τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο ταξίδι του το Ιράν.
Η αδιάθετη μέχρι σήμερα πίτα των 100 δισεκατομμυρίων ευρώ, που είναι «παρκαρισμένα» σε Funds της Κίνας, λόγω του από το 2007 εμπάργκο, αποτελούν ένα «θησαυρό» για τις επιχειρήσεις της Ελλάδας που αναζητούν ρευστότητα και επενδύσεις.
Μέχρι σήμερα η Ελλάδα μπορεί να κατείχε προνομιακή θέση στις προτιμήσεις της Ιρανικής κυβέρνησης λόγω μακραίωνων δεσμών ωστόσο αυτό δε μεταφραζόταν σε αξία οικονομικών σχέσεων. Λόγω του εμπάργκο αλλά και της εδώ κατάστασης η Ελλάδα τα δύο προηγούμενα χρόνια εξήγαγε ετησίως λίγα μεταποιημένα τρόφιμα και φάρμακα κατέχοντας μόλις 70η θέση ως εμπορικός εταίρος της χώρας αυτής, που ο πληθυσμός της αγγίζει τα 80 εκατομμύρια και το ετήσιο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν να εκτιμάται στα 406 δισεκατομμύρια δολάρια.
Οι ελληνικές επιχειρήσεις θα πρέπει να ανταγωνιστούν τους πολυεθνικούς κολοσσούς που βλέπουν το πιο ισχυρό κράτος του Κόλπου να επανεντάσσεται στο παγκόσμιο σύστημα. Ήδη οι πρώτες συμφωνίες με Ιταλία και Γαλλία έχουν υπογραφεί ενώ οι μεγάλοι ενεργειακοί κολοσσοί ερίζουν για το νέο Ελ – Ντοράντο. Ωστόσο παρά τις δυσκολίες η ελληνική παρουσία μπορεί να αποκομίσει σημαντικά οφέλη καθώς η ελληνική επιχειρηματική παρουσία αριθμεί δεκαετίες, υπάρχει αμοιβαία εμπιστοσύνη ενώ και οι νοοτροπίες είναι κοντά.
Οι κλάδοι του φάρμακου αλλά και των κατασκευών, των δομικών υλικών και της τεχνολογίας αναμένεται να έχουν τις πρώτες τους συμφωνίες. Άλλωστε από τον περασμένο Νοέμβριο είχαν γίνει οι πρώτες επαφές, στην διάρκεια της αποστολής που είχε πραγματοποιηθεί με επικεφαλής τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά και στην οποία συμμετείχε και η υφυπουργός Βιομηχανίας Θεοδώρα Τζάκρη συνοδεία ομάδας 40 ελλήνων επιχειρηματιών.
Ήδη τρεις μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες σύμφωνα με πληροφορίες οι ΒΙΑΝΕΞ και DEMO και η Elpen φέρονται να έχουν ήδη κλείσει τις πρώτες συμφωνίες για εξαγωγές φαρμάκων διεκδικώντας μερίδιο από τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ που υπολογίζεται η αγορά του φαρμάκου στο Ιράν. Ταυτόχρονα διερευνητικές επαφές κάνουν δυο ακόμα επιχειρήσεις οι Uni Pharma και Νorma Hellas. Όπως λένε επιχειρηματίες του κλάδου σημαντική ευκαιρία για την παρουσία στην ιρανική αγορά των ελληνικών φαρμακευτικών είναι η δυνατότητα συμπαραγωγής σε ιρανικά εργοστάσια ελληνικών σκευασμάτων, με αντάλλαγμα τα δικαιώματα χρήσης και προς τα εκεί έχουν ήδη ξεκινήσει να γίνονται επαφές.
Στο ίδιο μήκος κύματος και τα τρόφιμα και η μεταποίηση καθώς, το Ιράν στηρίζεται στις εισαγωγές νωπών και μεταποιημένων τροφίμων. Σύμφωνα με εκπροσώπους Ελλήνων εξαγωγέων οι ελληνικές επιχειρήσεις στοχεύουν να ενισχύσουν την προώθηση προϊόντων αλλά και να αποκτήσουν «βάσεις» στην περιοχή με τη δημιουργία ελληνικών εστιατορίων και αλυσίδων τροφίμων. Μάλιστα ανάμεσα στους τομείς που έχουν καταγραφεί από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών και θα μπορούσε να αξιοποιήσει επενδυτικά η βιομηχανία τροφίμων είναι: ελιές, ελαιόλαδο, είδη ζαχαροπλαστικής, έτοιμα γεύματα, χυμοί φρούτων. Παράλληλα όμως ευκαιρίες κρύβει και ο αγροτοεφοδιαστικός τομέας (αρδευτικά συστήματα, εγκατάσταση - λειτουργία θερμοκηπίων, εξοπλισμός πτηνοτροφείων, νέοι σπόροι, καλλιέργειες, λιπάσματα, αγροτικά μηχανήματα).
Επίσης σημαντικό περιθώριο συνεργασιών και σε αυτές προσβλέπουν οι εκπρόσωποι των εταιρειών Ελλάκτωρ, Intrakat, Prisma Domi,ΤΕΡΝΑ, ΜΕΤΚΑ και του Ομίλου Μυτιληναίου, που είναι ήδη στην Τεχεράνη. Και αυτό διότι στα άμεσα σχέδια τους Ιράν είναι η κατασκευή επτά αεροδρομίων στα επόμενα χρόνια, η ανασυγκρότηση των ενεργειακών υποδομών (διυλιστηρίων κτλ) αλλά και η δημιουργία αστικών υποδομών.
Τέλος ανάλογες ευκαιρίες κρύβει και η αγορά των τηλεπικοινωνιών, της πληροφορικής και του λογισμικού. Η εταιρεία Encode, η Intrasoft, Profile Software, Singular Logic, PCS, Seasoft είναι μόνο μερικές από εκείνες που διερευνούν τα περιθώρια δραστηριοποίησης τους.

Τέλος επαφές έχει ο Πρωθυπουργός με τον ανώτατο θρησκευτικό ηγέτη της χώρας Αγιατολάχ Χαμενεϊ, με τον πρόεδρο Χασάν Ροχανί και τον πρώτο αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ε. Γιαχανγιρί, που σύμφωνα με το πρωτόκολλο είναι ομόλογος πρωθυπουργού.

Πηγή: reporter.gr, protothema.gr