Στόχος ο Μάιος για τουρισμό και εστίαση - Προσδοκίες από την κυβέρνηση λόγω εμβολίων και καιρού

14/4/2021
Με στόχο και πεποίθηση ότι τα καταστήματα θα είναι ανοικτά το Πάσχα προχωρά η κυβέρνηση το σχεδιασμό της για την επιστροφή στην κανονικότητα.

Κύρια αιτία της αισιοδοξίας αυτής είναι ότι θα έχει προχωρήσει ο εμβολιασμός σε περισσότερες ομάδες πληθυσμού σε συνδυασμό με την αξιοποίηση των τεστ αυτοδιάγνωσης.

Έτσι, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, επιδίωξη είναι εάν οι συνθήκες το επιτρέψουν, από την ερχόμενη Δευτέρα μαζί με τα self tests στο λιανεμπόριο να ανοίξουν τα καταστήματα χωρίς ραντεβού για click inside αλλά με τρίωρο περιορισμό για αγορές και με τη δυνατότητα στους καταναλωτές να μπαίνουν τηρουμένων των μέτρων σε όποιο κατάστημα επιθυμούν. Στις προθέσεις του υπουργείου Ανάπτυξης είναι να ανοίξουν και τα εμπορικά κέντρα και τα malls.

Στη συνέχεια το επόμενο στοίχημα είναι να ανοίξουν όλα τα καταστήματα να είναι ανοιχτά το Πάσχα. Όπως ανέφερε χτες ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης. «υπάρχει ένας αγώνας δρόμου τον οποίον κάνει αυτή τη στιγμή η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Ανάπτυξης να εντάξουμε όσο γίνεται πιο γρήγορα και το λιανικό εμπόριο στη διαδικασία των self-tests. Στην περίπτωση που αυτό επιτευχθεί τις επόμενες μέρες, θα μπορούμε ενδεχομένως και από Δευτέρα να προχωρήσουμε, φυσικά πάντα με τον περιορισμό του μηνύματος των 3 ωρών, των τετραγωνικών, των μασκών και όλων των μέτρων προστασίας».

« Ο στόχος θα είναι πιο εύκολα επιτεύξιμος. Όταν κλείνεις κάποιους και έχεις ανοίξεις όλους τους άλλους, αυτό πολλαπλασιάζει τη ζημία σε αυτούς που παραμένουν κλειστοί. Ως Υπουργείο φροντίζουμε να μην υπάρχει αθέμιτος ανταγωνισμός» ,τόνισε ο κ. Γεωργιάδης.

Επίσης αναφερόμενος στην εστίαση και τις δραστηριότητες του τουρισμού διευκρίνισε ότι το ιδανικό θα ήταν να συνδυαστεί το άνοιγμα του τουρισμού και της εστίασης με την εστίαση εκτός απροόπτου να ανοίξει μεταξύ 10-14 Μαΐου σε εξωτερικούς μόνο χώρους. «Έχουμε πει μετά το Πάσχα. Η πλατφόρμα μας θα είναι λογικά έτοιμη έως τις 10 Μαΐου. Κάπου εκεί θα μπορούμε να ανοίξουμε εάν η εξέλιξη της πανδημίας είναι ομαλή. Προσωπικά πιστεύω ότι όλα θα πάνε καλά και η εστίαση θα ανοίξει και ίσως προηγηθεί και λίγο του τουρισμού».

Το μείζον ζήτημα πάντως πέρα από την επανεκκίνηση της αγοράς είναι να μπορέσουν τα μαγαζιά να βουν τους πόρους να σηκώσουν τα ρολά τους κανονικά μια και σύμφωνα με στοιχεία η Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδος το 23% των μικρομεσαίων έχει καθυστερημένες πληρωμές σε ενοίκια , δύο στους δέκα οφείλουν σε προμηθευτές και πάνω από τρεις στους δέκα να έχουν καθυστερήσει τις πληρωμές προς τράπεζες.