Στοιχήματα και εκατέρωθεν καρφώματα Τσίπρα - Ανδρεάδη στη ΓΣ ΣΕΤΕ
12/5/2016
Αισιόδοξος για την πορεία του τουρισμού και εν γένει της ελληνικής οικονομίας το τρέχον εμφανίστηκε ο Πρωθυπουργός στη ΓΣ συνέλευση του ΣΕΤΕ. Μάλιστα στοιχημάτισε για το τελικό ποσοστό ανόδου των αφίξεων με τον πρόεδρο του ΣΕΤΕ Ανδρέα Ανδρεάδη.
«Υπολογίζουμε ότι με τη δόση, το ΕΣΠΑ ότι θα πέσουν συνολικά πάνω από 10 δισεκ στην πραγματική οικονομία που από μόνο του είναι δυνατό να αποτρέψει τις προβλέψεις για ύφεση φέτος. Είναι πολύ ισχυρό το ενδεχόμενο να κλείσουμε θετικά το 2016 και να πάμε σε ανάπτυξη 2017 σε ποσοστό 2,7% . Τώρα είναι ανάγκη να ανοίξουμε συζήτηση για αναπτυξιακό μοντέλο γιαυτό είναι πολύ σημαντική η διαβούλευση του αναπτυξιακού νόμου.
Προχωρούμε σε δημιουργεί αναπτυξιακό ταμείο. Οι ελληνικές τράπεζες είναι πλήρως κεφαλαιοποιημένες και με ισχυρούς κεφαλαιακούς δείκτες. Και ήδη γίνονται δεκτές στα προγράμματα ποσοτικές διευκόλυνσης και μέσα στο καλοκαίρι θα μετέχουν στα προγράμματα της ΕΚΤ.
Προχωράμε άμεσα και στο θέμα της διαχείρισης των κόκκινων δανείων. Αυτό θα θωρακίσει το αναγεννημένο τραπεζικό μας σύστημα. Υπερδανεισμένες επιχειρήσεις θα μπούν να κάνουν καλύτερη αναδιάρθρωση δανείων. Γίνεται πιο ενεργή η παρέμβαση της ΕΤΕΠ» σημείωσε.
Επίσης τόνισε ότι το grexit αποτελεί παρελθόν λόγω της επικείμενης συμφωνίας για το χρέος την οποία χαρακτήρισε ευρύτερης σημασίας για το μέλλον της ΕΕ και προπομπό του ευρωομολόγου. «Το πιο σημαντικό είναι η συζήτηση που θα καταλήξει στις 24/5 για το χρέος. Η συμφωνία έχει σημαντικές προεκτάσεις στην οικονομία. Η συμφωνία το χρέος γίνεται de facto υπόθεση των Ευρωπαίων.
Οι συζήτηση καθιστά το grexit μια κούφια πράξη. Η έμμεση εγγύηση από τους εταίρους μας ότι το δάνειο είναι βιώσιμο αποτελεί ένα ιδιότυπο ευρωομόλογο και ας μη θέλουν κάποιοι αν το παραδεχτούν. Είναι μια πάγια επιδίωξη κι άλλων ωρών. Είμαστε στον προάγγελο μιας εξέλιξης σημαντικής για το όλο ευρωπαϊκό εγχείρημα. Η ολοκλήρωση θα συμπεριλαμβάνει ένα μεγάλο μέρος για την εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων χρεών προς τον ιδιωτικών τομέα» ανέφερε.
Απάντησε και στις αιτιάσεις για δυσμενή διεθνή εικόνα της χώρας και για την υπερφορολόγηση του κλάδου του προέδρου του ΣΕΤΕ λέγοντας ότι: «Να ευχαριστήσω όλο τον κόσμο του τουρισμού που εργάζονται στις υπηρεσίες τις πιο βαριάς βιομηχανίας του τόπου μας. Αποτέλεσε πηγή αισιοδοξίας για την αντοχή της οικονομίας και θα είναι και πάλι αιχμή του δόρατος στην νέα αναπτυξιακή προοπτική, για τη χώρα μας. Εγγύηση για ασφάλεια περιβάλλον σταθερότητας. Η χώρα θα παραμείνει ως χώρα ασφάλειας. Μετά και τη συζήτηση για το χρέος η αβεβαιότητα δίνει τη θέση της στη σταθερότητα. Μπαίνει η χώρα σε νέα εποχή.
Οι προκλήσεις μας υπερβαίνουν. Ζούμε στην ομορφότερη γωνιά της Μεσογείου αλλά ταραγμένη. Σε αυτό το περιβάλλον έχουμε καταφέρει η Ελλάδα να αποτελεί σημείο αναφοράς ως σημείο σταθερότητας και ασφάλειας. Αυτό δεν είναι ένα γεγονός που ήλθε τυχαία. Το πετύχαμε με την επιμονή μας σε αρχές και πιστεύοντας σε μια πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική.
Έχουμε να διαχειριστούμε ένα πρόβλημα που μας υπερβαίνει. Η στάση μας ήταν στάση ευθύνης, ανέδειξε τις αξίες που διέπουν την κοινωνία μας. Η χώρα μας φιλοξενεί 30 εκατομμύρια τουρίστες και προσφέρει καταφύγιο σε χιλιάδες κατατρεγμένους.Η φιλοξενία δεν είναι στερεότυπο που ζητά εξαργύρωση.
Οι εύλογες ανησυχίες των ανθρώπων του τουρισμού μπορούν να κατασιγάσουν. Γίνεται μια προσπάθεια για εκκένωση λιμανιού Πειραιά. Ενισχύσαμε την παρουσία μας σε εκθέσεις στη Ρωσία και λύνουμε άμεσα προβλήματα που προκύπτουν με τις εκδόσεις θεωρήσεων.
Οι εξελίξεις στην περιοχή ανοίγουν νέες ευκαιρίες.
Προχωρούμε στην επέκταση της τουριστικής περιόδου. Το έτος Ελλάδας Ρωσίας δίνει λαβές για επέκταση. Έχουμε εντάξει πολλά σχέδια υποδομών τουριστικού ενδιαφέροντος στο πακέτο Γιούνκερ και πολλά έργα στο ΕΣΠΑ.
Συνδυασμός των εμπλεκόμενων μερών για τη συνεργασία. Αυτό επιδιώκουμε.
Οι προοπτικές για τον ελληνικό τουρισμό ανεξάντλητες. Το κλείσιμο της αξιολόγησης δίνει το πλαίσιο σταθερότητας. Θα συμμεριστώ τον προβληματισμός για τη λήψη κάποιων μέτρων που ληθφθηκαν με την πίεση της ανάγκης να κλείσει την αξιολόγηση.
Υπάρχει όμως μια αντίφαση κύριε πρόεδρε. ,Είπατε η αξιολόγηση είπατε να κλείσει. Τότε όμως να είσαι έτοιμος να μοιραστείς κι ένα μέρος του βάρους. Οι απαιτήσεις των εταίρων ήταν σε όλους μας γνωστές. Υπήρξε η ορθή συνεισφορά για αύξηση εισφορών. Δε θα πάει χαμένη. Τώρα που μπαίνουμε σε μια νέα περίοδο σταθερότερης πορείας.
Τέλος αμφισβήτησε τις απαισιόδοξες προβλέψεις για τον τουρισμό … βάζοντας στοίχημα για την πορεία του το 2016 με τον πρόεδρο του ΣΕΤΕ Ανδρέα Ανδρεάδη. «Οι αυξήσεις στις αφίξεις είναι 10%. Αν κάνω λάθος να βάλουμε ένα στοίχημα. Το πρώτο τετράμηνο ξεκίνησε ισίως νωρίτεραΑυτά τα μέτρα δεν τα είπαμε εμείς. Η απαίτηση ήταν να πάει το ΦΠΑ στη διαμονή στο 23%.
Και τώρα η αύξηση του ανώτερου συντελεστή ΦΠΑ έγινε για να αποφύγουμε την αύξηση των τιμολογίων του νερού και ρεύματος. Όλοι καταλαβαίνετε τις επιπτώσεις ενός τέτοιου μέτρου ειδικά για τον τουρισμό.
Τέλος διανυκτέρευσης. Στους εταίρους συνάρχει εξοικείωσης. Παρά την επιμονή των εταίρων μας καταφέραμε να μεταφέρουμε την εφαρμογή του το 2018. Είναι από μόνο τους σημαντικό ώστε οι να κάνουν σχεδιασμό για τα πακέτα οι tour operators» τόνισε και ζήτησε να μη γίνεται ανέξοδη κριτική του τι θα μπορούσε να γίνει.
Καρφιά Ανδρεάδη για υπερφρολόγηση
Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ άσκησε διρμεία κριτική για την επιβολή φόρων στον κλάδο που κινδυνεύουν να τον κάνουν μη ανταγωνιστικό αλλά και για απώλεια ευκαιριών. «Κινδυνεύουμε να χάσουμε μια μοναδική γεωπολιτική συγκυρία. Τα 3 δισεκ του εσωτερίκευε τουρισμού έγιναν 1,5 δισεκ κι αυτό πόνεσε. Η Ελλάδα έχει τις μεγαλύτερες φορολογικές επιβαρύνσεις από όλες τις χώρες της Μεσογείου.
Ζούμε το 7ο φορολογικό νομοσχέδιο τα τελευταία χρόνια. Μείωση 8% ο δείκτης του κύκλου παροχής υπηρεσιών στον τουρισμό. Αυξάνουμε το μη μισθολογικό κόστος. Το συνολικό κόστος εργατικό όχι οι μισθοί είναι το μεγαλύτερο.
Υπάρχουν σημάδια κόπωσης το πρώτο τετράμηνο του 2016. Δεν έχει παγιωθεί βέβαια. Οι απώλειες θα φανούν σταδιακά. Ο τομέας θα σταματήσει να βοηθάει την ανάκαμψη.
Χρειαζόμαστε την εξωστρέφεια, την υγιή επιχειρηματικότητα.
Μετά από 7 χρόνια ύφεσης θα πρέπει να δούμε την επιχειρηματικότητα να επιβραβεύεται. Ο αναπτυξιακός να μην έχει πλαφόν να ενσωματώσει όρους της αγοράς. Να κάνει η πολιτεία το καθήκον της» σημείωσε.
Κουντουρά: Αισιοδοξία για την πορεία του έτους
Για εθνική υπόθεση έκανε λόγο η αναπληρώτρια υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά από το βήμα της γενικής συνέλευσης του ΣΕΤΕ αναφερόμενη στον τουρισμό και εξέφρασε την αισιοδοξία της για την πορεία του κλάδου. Μάλιστα αποκάλυψε πως τον τελευταίο χρόνο έχουν υποβληθεί στο υπουργείο 160 επενδυτικές προτάσεις για τη δημιουργία ξενοδοχείων 4 & 5 αστέρων άνω των 300 κλινών. Η κα. Κουντουρά ανέφερε πως η Ελλάδα είναι ο πιο ελκυστικός τουριστικός προορισμός την ευρύτερη περιοχή σημειώνοντας πως οι νέες τουριστικές επενδύσεις είναι απόλυτη προτεραιότητα, προβλέποντας πως τη φετινή χρονιά αν όλα πάνε καλά θα κλείσουμε με ένα νέο ρεκόρ.
Η ίδια σημείωσε ότι στους στόχους της πολιτικής είναι μεταξύ των άλλων η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, η προώθηση εναλλακτικών προορισμών, το άνοιγμα νέων αγορών, η αναβάθμιση της ποιότητας του τουριστικού προϊόντος, η στήριξη του εσωτερικού κοινωνικού τουρισμού, η ανάπτυξη του τουρισμού πολυτελείας, η ενίσχυση της διοικητικής οργάνωσης, κ.α.. Η υπουργός ανέφερε επίσης πως δημιουργείται διεύθυνση για τον θεματικό τουρισμό σε 7 κατηγορίες όπως τον θρησκευτικό και τον ιαματικό τουρισμό.
Γιώργος Αλεξάκης