Σκιές μονοπωλιακών καταστάσεων στον τουρισμό

18/4/2016
Δύο περιστατικά των τελευταίων ημερών με έμμεση εμπλοκή του μεγαλύτερου tour operator εν Ελλάδι, έρχονται να επαναφέρουν στο προσκήνιο έντονες ανησυχίες για διαμόρφωση μονοπωλιακών καταστάσεων στον τουρισμό. Η απόφαση για διακοπή της εταιρικής σχέσης του Robinson Club, θυγατρικής του ομίλου TUI, με την τουριστική μονάδα στο νομό Λασιθίου «Καλημέρα Κρήτη» και η απόφαση – εφόσον ισχύσει - της Ryanair να τερματίσει, κατά δύο μήνες νωρίτερα, το καλοκαιρινό πρόγραμμα πτήσεων στη χώρα μας δημιουργεί έντονη ανησυχία στους παράγοντες του κλάδου.

Πίσω από τις γραμμές προσπαθούν να δουν ποιες είναι οι σκοπιμότητες που κρύβονται και ποιο είναι το διαγραφόμενο μέλλον ειδικά για προορισμούς μαζικού τουρισμού όπως η Κρήτη και η Ρόδος, που βασίζονται σε μεγάλους tour operators αλλά και στην καλή και φτηνή λειτουργία των αεροδρομίων.

Σύμφωνα με όσα αναφέρουν στο Bluebirds.gr ξενοδοχειακοί παράγοντες η απόφαση για αποχώρηση του Robinson Club αποτελεί επίδειξη ισχύος της TUI σε μια περίοδο που η ίδια δηλώνει παρούσα στην Ελληνική αγορά τόσο σε ξενοδοχειακό όσο και σε μεταφορικό επίπεδο.
Διαμάχη της TUI με την Helios hotel

Σύμφωνα με τους ίδιους παράγοντες οι σχέσεις του Robinson Club με το «Καλημέρα Κρήτη» ήταν σε οριακό σημείο. Όπως αναφέρει DW μεταφέροντας δημοσίευμα της FAZ, ήδη από τα μέσα της περασμένης τουριστικής περιόδου το ελληνικό παράρτημα του Robinson Club βρισκόταν σε διένεξη με την εταιρεία Μaho SA, μέλος της Ηelios Group, η οποία είχε την ιδιοκτησία του ξενοδοχείου. Η προσφυγή σε διαιτησία κατέληξε σε απόφαση υπέρ της Maho και τότε η ελληνική Robinson Club κατέθεσε αίτηση πτώχευσης, χωρίς να ενημερώσει το επίμαχο ξενοδοχείο, το οποίο και αποφάσισε μόλις πρόσφατα να διακόψει τις σχέσεις του με τη γερμανική εταιρεία αφαιρώντας το εμπορικό σήμα «Robinson».

Η γερμανική πλευρά ωστόσο αρνείται την ελληνική εκδοχή, λέγοντας ότι μέχρι τελευταία στιγμή προσπαθούσαν να βρουν λύση. Γεγονός είναι πάντως ότι η όλη ιστορία έχει πλήξει την εικόνα όχι μόνο του Robinson Club αλλά και της μητρικής εταιρείας,TUI. Επίσης από οικονομική άποψη η διακοπή των σχέσεων με το ελληνικό ξενοδοχείο είναι εξαιρετικά επιζήμια, δεδομένου ότι επρόκειτο για την πλέον επιτυχημένη συνεργασία του Robinson Club στην Ελλάδα. Πέραν του «Καλημέρα Κρήτη» το Robinson Club συνεργάζεται επίσης με το ξενοδοχείο «Δαίδαλος» στην Κω και το «Κyllini Beach» στην Πελοπόννησο.

Σημειώνεται ότι η TUI, μετέχει στο εταιρικό σχήμα της Fraport που πλέον σε λίγους μήνες θα έχει υπό τον έλεγχό της 14 Περιφερειακά Αεροδρόμια της χώρας. Επίσης, όπως δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος των κλαμπ Magic Life Andreas Pospiech, στόχος είναι μέσα στα επόμενα τρία χρόνια ο αριθμός των Magic Life να αυξηθεί σε 20 απο 13 που είναι σήμερα. Οι προορισμοί, όπου θα αναζητηθούν τα νέα Magic Life, είναι πρωτίστως η Ισπανία και ακολουθούν Ελλάδα, Ιταλία, Πράσινο Ακρωτήριο, Πορτογαλία, Μαρόκο, Κροατία και Βουλγαρία.Τα 13 Magic Life σήμερα, που λειτουργούν με το σύστημα all inclusive, βρίσκονται στην Ισπανία, την Ελλάδα, την Τουρκία, την Αίγυπτο και την Τυνησί. Επίσης με πρόσφατη ανακοίνωσή της η εταιρίασημείωσε ότι στο πλαίσιο του αναπτυξιακού σχεδίου του, ο όμιλος ΤUI εστιάζει στην ενίσχυση των ξενοδοχειακών του αλυσίδων. Τα επόμενα χρόνια θα αυξήσει σημαντικά τον διεθνή αριθμό των ξενοδοχείων που λειτουργούν με τις επωνυμίες RIU, Robinson, TUI Blue και TUI Magic Life, καθώς και αυτών που λειτουργούν ως Concept hotels με τις επωνυμίες Sensatori, Sensimar και Family Life.

Μάλιστα όπως αναφέρεται η ανάπτυξη του ξενοδοχειακού τομέα θα αντικατοπτρίζεται πλέον και στα ιδιόκτητα αεροσκάφη της TUI. Συνολικά 7 αεροπλάνα θα φέρουν στην εξωτερική διακόσμηση τους τα σήματα των ξενοδοχειακών Βrands της TUΙ, αναλαμβάνοντας έτσι ρόλο "Brand Ambassador".

Αερομαχίες

Την ίδια ώρα που τα αεροδρόμια βασικών προορισμών όπως η Μύκονος, η Σαντορίνη, η Κέρκυρα, τα Χανιά, η Ρόδος, η Θεσσαλονίκη περνούν στον έλεγχο της γερμανικής Fraport που είναι «συνεταιρισμός» του κρατιδίου της Αν. Ρηνανίας, της TUI, της Lufthansa, ιδιωτών επενδυτών και του Ομίλου Κοπελούζου, η ανακοίνωση μέσω Βήματος της Κυριακής του εμπορικού διευθυντή της ιρλανδικής αεροπορικής εταιρείας χαμηλών ναύλων κ. Ντέιβιντ Ο’ Μπράιεν, έπεσε σα βόμβα.
«Εξαναγκάζεται να προχωρήσει» η Ryanair, λέει ο ίδιος. Οπως εξηγεί, πρόκειται για μια απόφαση που ελήφθη μετά την παραδειγματική αγνόηση των προτάσεων της εταιρείας, ήδη από τις αρχές του 2014, για αύξηση της επιβατικής κίνησης, διαχρονικά από τους αρμόδιους υπουργούς.

«Εχουμε αποστείλει 25 επιστολές τα τελευταία δύο χρόνια, αλλά έχουμε λάβει μόλις τρεις απαντήσεις, σε καμία όμως από αυτές δεν υπάρχει ανταπόκριση, θετική είτε αρνητική, στις προτάσεις μας».

Στις απαντήσεις δε αυτές η αναπληρώτρια υπουργός Τουρισμού κυρία Ελενα Κουντουρά δήλωσε, σύμφωνα με τον κ. Ο’ Μπράιεν, ότι οι προτάσεις της Ryanair για αύξηση των επισκεπτών κατά 5 εκατ. σε ορίζοντα τριετίας «δεν εμπίπτουν στις αρμοδιότητές της». Ο κύβος για την εταιρεία ερρίφθη μετά και την επιστολή της 18ης Μαρτίου 2016, όπου αναφερόταν μάλιστα ότι η αρχή των ακυρώσεων θα γίνει από το νησί της Κω. Ουσιαστική απάντηση επί των «επιχειρηματικών», όπως τις χαρακτηρίζει, προτάσεων δεν υπήρξε. «Τακτική με την οποία η ελληνική αγορά χάνει οκτώ πτήσεις την ημέρα δύο μήνες νωρίτερα. Ισως επειδή η υπουργός ήταν πολύ απασχολημένη με την έκθεση στο Μαϊάμι».

Συγχρόνως, εκφράζει ανησυχίες για τη δημιουργία καρτέλ στις χρεώσεις των αεροδρομίων, δεδομένου ότι «η εταιρεία που αναλαμβάνει τα αεροδρόμια (εννοώντας τη Fraport) έχει ήδη δηλώσει ότι οι χρεώσεις θα είναι στα επίπεδα όλων των χωρών της Μεσογείου. Με λίγα λόγια, λέει ότι θα πρέπει να είναι υψηλότερες». Οπως σχολιάζει, τα αποτελέσματα του μονοπωλίου φαίνονται στο «Ελευθέριος Βενιζέλος», από τα ακριβότερα αεροδρόμια της Ευρώπης.

Πηγή: DW, Aftodioikisi.gr, Βήμα