Σήμα κινδύνου για απώλεια μοναδικής ευκαιρίας ανάπτυξης εκπέμπει η κρουαζιέρα

10/6/2016
Σε κρίσιμο σταυροδρόμι βρίσκεται ο κλάδος της κρουαζιέρας στην Ελλάδα καθώς οι απεργιακές κινητοποιήσεις οδηγούν μακριά τα πλοία που λόγω της κατάστασης στην Τουρκία και Αίγυπτο προγραμμάτιζαν να δέσουν σε Πειραιά και Θεσσαλονίκη.
Μάλιστα παράγοντες της αγοράς σημειώνουν ότι εάν συνεχιστεί η κατάσταση πέρα από τις απώλειες φέτος θα χαθεί και η ευκαιρία για τη χώρα να καταστεί κέντρο του κλάδου στην Αν. Μεσόγειο.
Με μια επιστολή αγωνίας προς τον υπουργό Ναυτιλίας Θεόδωρο Δρίτσα, την υφυπουργό Τουρισμού Ελενα Κουντουρά και τον πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ Στέργιο Πιτσιόρλα, ο επικεφαλής του ΟΛΠ Γιάννης Κούβαρης υποστηρίζει πως το προσεχές Σάββατο είναι προγραμματισμένο να φτάσουν στον Πειραιά οκτώ κρουαζιερόπλοια με 6.600 επιβάτες.

Ομως, λόγω της συνεχιζόμενης απεργίας, τα κρουαζιερόπλοια γνωστών διεθνών ομίλων θα είναι αδύνατο να προσεγγίσουν το λιμάνι, με ανυπολόγιστες συνέπειες για την εικόνα της χώρας ως τουριστικού προορισμού.

Μάλιστα, όπως επισημαίνει στην επιστολή του ο κ. Κούβαρης, επτά από τα κρουαζιερόπλοια έχουν προγραμματίσει αλλαγή επιβατών (δηλαδή οι επιβάτες θα κατέβουν για να συνεχίσουν τις διακοπές τους στην Ελλάδα και θα ανέβουν άλλοι, ώστε να αρχίσουν κρουαζιέρα), "η εξυπηρέτηση των οποίων προϋποθέτει τη διάθεση ικανοποιητικού αριθμού προσωπικού και μέσων για την εκφόρτωση-φόρτωση βαλιτσών και την παραλαβή εφοδίων".

Δύο από τα πλοία αυτά δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν σε κανένα άλλο ελληνικό λιμάνι και η μη εξυπηρέτησή τους θα δημιουργήσει καταστροφικά αποτελέσματα για την ελληνική κρουαζιέρα, που τόσο πολύ έχει προσπαθήσει το λιμάνι του Πειραιά.

Ήδη έχουμε γίνει δέκτες έντονων διαμαρτυριών από τις εταιρείες κρουαζιέρας για την κατάσταση η οποία επικρατεί, με πλέον χαρακτηριστική την επιστολή του κ. Bill Sharp, την οποία σας επισυνάπτουμε για την πληρέστερη ενημέρωσή σας".

κ. Bill Sharp, την επιστολή του οποίου επικαλείται ο κ. Κούβαρης, είναι ο αντιπρόεδρος του ομίλου Holland America (ανήκει στον ευρύτερο όμιλο της Carnival, Princess Cruises, κ.α.) . Στην επιστολή του δεν αφήνει και πολλά περιθώρια παρερμηνειών για το τι πρόκειται να συμβεί στον Πειραιά ως λιμάνι κρουαζιέρας αν συνεχιστεί η σημερινή κατάσταση με τις απεργίες.

Οπως γράφει, το προσεχές Σάββατο τρία κρουαζιερόπλοια του ομίλου (Seabourn Odyssey, MS Oosterdam και Royal Princess), με 6.200 επιβάτες, προσεγγίζουν τον Πειραιά. Σχεδόν οι μισοί πρόκειται να αποβιβαστούν και να επιβιβαστεί αντίστοιχος αριθμός. Ο ίδιος τονίζει πως μέχρι σήμερα είχαν καταφέρει να αντιμετωπίσουν την κατάσταση είτε μέσω του λιμανιού Λαυρίου, είτε μέσω της πρόσληψης ιδιωτών για την αποβίβαση/επιβίβαση των τουριστών. Τώρα, όμως, ενημερώθηκαν πως δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν ιδιώτες και συνεπώς αδυνατούν να προσεγγίσουν το λιμάνι.
Την ίδια ώρα με μετατάξεις εργαζομένων του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς και του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης σε φορείς ή νομικά πρόσωπα του Δημοσίου και του ευρύτερου δημοσίου τομέα επιχειρεί η κυβέρνηση να βάλει τέλος στις απεργιακές κινητοποιήσεις των συνδικαλιστών που έχουν παραλύσει τα δύο μεγάλα λιμάνια της χώρας. Παράλληλα σήμερα συνέρχεται η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων του ΟΛΠ για να επικυρώσει τη σύμβαση παραχώρησης με την οποία η Cosco θα κληθεί να λειτουργήσει το λιμάνι. Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Στέργιος Πιτσιόρλας χαρακτήρισε τις επιπτώσεις των απεργιακών κινητοποιήσεων στα λιμάνια και ειδικά στη Θεσσαλονίκη καταστροφικές. Εχει μάλιστα ζητήσει ήδη από τις διοικήσεις των δύο εισηγμένων να χρησιμοποιήσουν ένδικα μέσα για να αποκαταστήσουν την ομαλή λειτουργία τους. Ομως μια τέτοια κίνηση προσκρούει στην πολιτική βούληση του Θοδωρή Δρίτσα.

Το θέμα των μετατάξεων συζητήθηκε σε υψηλότατο κυβερνητικό επίπεδο την Τετάρτη το βράδυ, και ο υπουργός Nαυτιλίας Θ. Δρίτσας σε επιστολή του προς τα συνδικάτα των εργαζομένων, με τα οποία συναντήθηκε την Πέμπτη, αναφέρει πως η κυβέρνηση επεξεργάζεται, κατ’ αρχήν σε θετική κατεύθυνση, ύστερα από αιτήματα, νομοθετική ρύθμιση για την παροχή στους εργαζομένους του ΟΛΠ Α.Ε. και του ΟΛΘ Α.Ε. δυνατοτήτων μετάταξης σε φορείς ή νομικά πρόσωπα του Δημοσίου και του ευρύτερου δημοσίου τομέα. Δεσμεύτηκε, μάλιστα, πως το αναγκαίο σχέδιο θα ανακοινωθεί τα συντομότερο και θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση.

Στον ΟΛΠ απασχολούνται 1.121 εργαζόμενοι με βάση τα στοιχεία για τη χρήση του 2015. Η σχετική ετήσια οικονομική έκθεση της εισηγμένης αναφέρει πως «το μέγιστο και καθοριστικό μέγεθος των λειτουργικών εξόδων αποτελούν οι αμοιβές προσωπικού, που αγγίζουν το 51,1% των συνολικών εξόδων κατά τη χρήση του 2015 και ανήλθαν σε 51,5 εκατ. ευρώ». Αντίστοιχα, ο ΟΛΘ στα τέλη του 2015 απασχολούσε 420 εργαζομένους και οι αμοιβές και τα έξοδα προσωπικού ανήλθαν στα 14,132 εκατ. ευρώ.

Παραμένει βεβαίως προς διευκρίνιση το κατά πόσον θα γίνει αποδεκτή η πρωτοβουλία της κυβέρνησης για μετατάξεις και σε ποιο εύρος οι εργαζόμενοι θα κάνουν χρήση της δυνατότητας αυτής. Το σίγουρο είναι πως δεν πρόκειται να βρει αντίθετο τον επενδυτή ο οποίος απροσδόκητα μπορεί να βρεθεί με περιορισμένο το μισθολογικό κόστος. Κόστος το οποίο, βέβαια, θα μετακυλισθεί στον δημόσιο προϋπολογισμό σε βαθμό επίσης άγνωστο, καθώς δεν έχει διευκρινιστεί αν όποιοι μεταταχθούν θα συνεχίσουν να λαμβάνουν τις ίδιες αμοιβές με αυτές που λαμβάνουν τώρα.

Οσοι παραμείνουν στους δύο υπό ιδιωτικοποίηση λιμένες, πάντως, θα έχουν να αντιμετωπίσουν το ενδεχόμενο αλλαγής του γενικού κανονισμού προσωπικού, καθώς η διατήρηση του ισχύοντος δεν προβλέπεται από τη σύμβαση παραχώρησης. Ούτε όμως και η αλλαγή του. Ετσι, ο υπουργός Ναυτιλίας, επικαλούμενος γνωμοδότηση του γενικού γραμματέα του υπουργείου Εργασίας (σ.σ. στη γνωμοδότηση επακριβώς αναφέρεται «έχουμε την άποψη»), αναφέρει στα προεδρεία των συνδικάτων των λιμενεργατών πως αυτή η γνωμοδότηση είναι «ισχυρό εργαλείο για τους εργαζομένους». Το πώς μπορεί να αναμένει κανείς μια ιδιωτική επιχείρηση να λειτουργήσει με έναν κανονισμό εργασίας δημόσιου οργανισμού είναι άλλο θέμα, αναφέρουν στο λιμάνι.

Εγκριση σύμβασης παραχώρησης

Σήμερα η προσοχή στρέφεται και στη γενική συνέλευση του ΟΛΠ, όπου και αναμένεται να εγκριθεί η νέα σύμβαση παραχώρησης. Θα ακολουθήσει η ψήφιση της σύμβασης και από τη Βουλή, πιθανότατα τις αμέσως επόμενες εβδομάδες και, πάντως, πριν από την επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Πεκίνο, η οποία έχει προγραμματισθεί για τον Ιούλιο, χωρίς ακόμα να έχουν προσδιοριστεί επακριβώς οι ημερομηνίες. Διπλωματικοί κύκλοι αναφέρουν στην «Κ» πως τον Αλέξη Τσίπρα θα συνοδεύσουν μόνον ο υπουργός Εξωτερικών και ο υπουργός Οικονομίας και όχι και ο υπουργός Ναυτιλίας. Να σημειωθεί ότι στις 30 Ιουνίου συγκαλείται και η τακτική γενική συνέλευση του ΟΛΠ, στην οποία, εφόσον έχει ολοκληρωθεί η ψήφιση της σύμβασης παραχώρησης και της συμφωνίας μετόχων από τη Βουλή, μπορεί να αναλάβει επίσημα τον ΟΛΠ ο νέος επενδυτής. Σε διαφορετική περίπτωση θα χρειαστεί αυτό να γίνει σε νέα έκτακτη γενική συνέλευση.

Πηγή: Καθημερινή, euro2day.gr