Με γοργό ρυθμό εξελίσσονται οι αναστηλωτικές εργασίες στο αρχαίο θέατρο Μήλου που χρονολογείται από τα Ρωμαϊκά χρόνια.
Σε ένα κατάφωτο σκηνικό με φόντο το Αιγαίο και την κορυφή του Προφήτη Ηλία στην περιοχή Χάλακας στη Δυτική Μήλο το θέατρο έχει τύχει του στενού ενδιαφέροντος των αρμοδίων υπήρεσιών του ΥΠΠΟ και της πολτικής του ηγεσίας. Ο αν. υπουργός Nίκος Ξυδάκης μάλιστα παρακολουθεί από κοντά τα έργα τα οποία αναμένεται να ολοκληρωθούν σύντομα. Όταν μάλιστα θα παραδοθεί θα αποτελέσει μια βασική παράμετρος ενός ολοκληρωμένου σχεδίου χωρικής ανάπτυξης των μοναδικών μνημείων μεγάλης πολιτισμικής αξίας που έχει το νησί.
Άλλωστε το θέατρο είναι σε πολύ κοντινό σημείο με τις κατακόμβες, με πολλούς μεταβυζανιτνούς ναούς, τους Μεσαιωνικούς οικισμούς της Πλάκας και της Τρυπητής, αλλά και την περιοχή όπου βρισκόταν η κλασική Μήλος θέατρο της περίφημης δημογορίας που μεταφέρει ο Θουκυδίδης.
Το αρχαίο Ρωμαϊκό Θέατρο, σύμφωνα με τις εκιμήσεις των ειδικών, αρχικά κατασκευάστηκε από τους κατοίκους της αρχαίας πόλης του Κλήματος, πιθανότατα κατά την Ελληνιστική εποχή (3ος αιώνας π.Χ.).
Μετά όμως την καταστροφή της πόλης από τους Αθηναίους, κατά τα Ρωμαϊκά χρόνια, πάνω από τις σωζόμενες βάσεις του κλασσικού χτίστηκε ένα μεγαλύτερο με παριανό ολόλευκο μάρμαρο και θαυμαστά ανάγλυφα, το οποίο υπολογίζεται ότι χωρούσε περίπου 7.000 θεατές. Αυτή είναι και η μορφή του θεάτρου που θα δείτε σήμερα.
Από το θέατρο σώζονται επτά μαρμάρινες κερκίδες, έξι σειρές καθισμάτων, το κοίλο, η ορχήστρα, το δάπεδο της σκηνής, καθώς και πολλά αρχιτεκτονικά περίτεχνα μέρη. Οι ανασκαφές άρχισαν το 1989, ενώ η εντολή για τον πρώτο του καθαρισμό δόθηκε από τον Λουδοβίκο Β’, πατέρα του Όθωνα, ύστερα από προτροπή του L.Ross, ο οποίος μαζί με τον Όθωνα ήταν ο πρώτος που επισκέφτηκε το αρχαίο θέατρο κατά τα νεώτερα χρόνια.