Σ. Πιτσιόρλας - ΤΑΙΠΕΔ: Επιτάχυνση ιδιωτικοποιήσεων για τουριστικού ενδιαφέροντος ιδιωτικοποιήσεις

8/12/2015
Μήνυμα προς τους επενδυτές θέλησε να στείλει η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ με ανοικτή συνέντευξη τύπου. Μετά από καιρό η διοίκησης της εταιρίας με το μεγαλύτερο χαρτοφυλάκιο αξιών στην Ελλάδα άνοιξε τα χαρτιά της παρουσιάζοντας τα χρονοδιαγράμματα υλοποίησης των σχεδίων αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας.
Όπως μάλιστα ανέφερε ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Στέργιος Πιτσιόρλας η δημιουργία του νέου υπέρ ταμείου δεν θα επηρεάσει καθόλου τις εν εξελίξεις αποκρατικοποιήσεις. Αντίθετα μάλιστα επέμεινε ότι θα πρέπει βασικό θέμα της διαπραγμάτευσης είναι η κατίσχυση των όρων που θα διέπουν και το νέου Ειδικό Ταμείο και στο ΤΑΙΠΕΔ, δηάδή τα χρήματα που εισπράττει να μην πηγαίνουν καθ΄ολοκληρία στην αποπληρωμή του χρέους αλλά κατά 50% στην εγχώρια ανάπτυξη και κατά 50% στο χρέος. (Τώρα το ΤΑΙΠΕΔ για αναπτυξιακές δράσεις δίνει μόνο το 15%). Ο επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ παρουσίασε μια αισιόδοξη εικόνα για τις αποκρατικοποιήσεις κάνοντας λόγο για ισχυρά μηνύματα επενδυτικού ενδιαφέροντος.Ο ίδιος αποκάλυψε πως η συμφωνία με την Fraport για τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια θα υπογράφει εντός των 10 επόμενων ημερών και πως από αυτήν αναμένονται έσοδα 1,230 δις ευρώ και επενδύσεις ύψους 350 εκατ. ευρώ.
Ο κ. Πιτσιόρλας ανέφερε πως η καταληκτική ημερομηνία για τις τελικές προσφορές για τον ΟΛΠ είναι η 21η Δεκεμβρίου και πως υποψήφιοι είναι οι Maersk, Cosco και η International Container Terminal Services.
Παράλληλα επεσήμανε πως 9 έργα μεταξύ των οποίων τα περιφερειακά αεροδρόμια, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ο ΟΛΠ και ο ΔΕΣΦΑ βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη και ή διαδικασία παραχώρησης τους συνολικά θα έχουν ολοκληρωθεί το πρώτο εξάμηνο του 2016. Απαντώντας σε ερώτηση για ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας ο κος Πιτσιόρλας επεσήμανε πως ως αριστερός, για την εισροή χρημάτων στα δημόσια ταμεία, προτιμά να γίνει αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας που παραμένει ανεκμετάλλευτη παρά να κόβονται συντάξεις. Παράλληλα χαρακτήρισε εποικοδομητική και γόνιμη την διαφωνία με τον υπουργό Ναυτιλίας Θοδωρή Δρίτσα ωστόσο απέφυγε να σχολιάσει τις απόψεις του υπουργού Υποδομών Χρήστου Σπιρτζη. Σε ότι αφορά τα προβλήματα που έχουν προκύψει από την διακοπή της σιδηροδρομικής γραμμής Σκοπίων-Θεσσαλονίκης επεσήμανε πως είναι θέμα 24ωρων να λυθεί το θέμα, ενώ τόνισε πως δεν υπάρχει κανένας αντίχτυπος τόσο στην αποκραικοποίηση της ΤΡΙΑΝΟΣΕ όσο και στα συμβόλαια των εταιριών που έχασαν τις προθεσμίες εξαγωγωγών.
Υποστήριξε επιπλέον ότι εκτιμά βαθύτατα τον υπουργό Ναυτιλίας Θεόδωρο Δρίτσα και πως μέσα από την δημιουργική αντιπαράθεση μαζί του βρέθηκαν οι καλύτερες δυνατές λύσεις για το λιμάνι του Πειραιά και ειδικά για την Δραπετσώνα.
Αναφερόμενος στη ΔΕΣΦΑ είπε πως η SOCAR θα μεταφέρει τουλάχιστον 16% σε εταιρεία με εμπειρία στην αγορά φυσικού αερίου και απεκάλυψε πως αύριο ξεκινά due diligence για το ποσοστό αυτό από δυο ξένες εταιρείες.
Ο κ. Πιτσιόρλας ανέφερε πως ο διαγωνισμός για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης θα δρομολογηθεί έως τις 8 Ιανουαρίου, πως ο διαγωνισμός για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ θα τρέξει στα μέσα Φεβρουαρίου, αλλά και πως μέσα στο ίδιο διάστημα θα υπάρξει νέα πρόταση για τον Αστέρα Βουλιαγμένης που θα ικανοποιεί τα θέματα που έθεσε το Συμβούλιο της Επικράτειας.
Σημείωσε, επιπλέον, ότι έχει ξεκινήσει η διαδικασία για το Ελληνικό και έχει οριστεί κεντρικός συντονιστής προκειμένου να επέλθουν βελτιώσεις στη σύμβαση. Ο ίδιος ανέφερε πως είναι σημαντικό ότι ξεκινά διάλογος ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους επενδυτές και εκτίμησε πως στο πρώτο τρίμηνο 2016 θα ολοκληρωθεί η συζήτηση για να ακολουθήσει η αδειοδότηση. Για το εάν θα παρασχεθεί άδεια Καζίνο στον επενδυτή του Ελληνικού είπε πως αυτή είναι κυβερνητική απόφαση που θα ληφθεί εντός του 2016.
Ο κ. Πιτσιόρλας απεκάλυψε ακόμη πως η συζήτηση για την παράταση της σύμβασης του Ελευθέριος Βενιζέλος θα γίνει εντός των επόμενων μηνών και πως σε δεύτερη φάση θα εξεταστεί η πώληση του 30% που έχει το ΤΑΙΠΕΔ στο αεροδρόμιο.
Ερωτηθείς για τον ΟΠΑΠ και την έκτακτη φορολόγηση του Οργανισμού είπε πως «όλοι οι επενδυτές θέλουν ενα σταθερό πλαίσιο που δεν θα αλλάζει».
Σε ερώτηση σχετικά με το νέο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, ο κ. Πιτσιόρλας τόνισε πως προσωπικά ο ίδιος δεν συμφωνεί με την λογική της άντλησης 50 δις ευρώ έως το 2030 και σημείωσε πως δομές όπως το ΤΑΙΠΕΔ και το ΤΧΣ που είναι ώριμες και λειτουργικές θα πρέπει να υπάρχουν σε αυτό. Παράλληλα διατύπωσε την προσωπική του –όπως είπε– άποψη πως πρέπει στο νέο ταμεία να ενταχθούν όλες οι δομές του δημοσίου που έχουν σχηματιστεί και λειτουργούν αποτελεσματικά όπως το ΤΑΙΠΕΔ, το ΤΧΣ και η ΕΤΑΔ.