Πρωτοβουλία για τουριστική ανάπτυξη της Δυτικής Αττικής με πυρήνα την Ελευσίνα

12/6/2015
Πρόσκληση συνεργασίας με σκοπό την κατάρτιση ενός κεντρικού σχεδίου για την πολιτιστική ανάπτυξη της Ελευσίνας απηύθυνε ο αν. Υπουργός Πολιτισμού κ. Νίκος Ξυδάκης προς τη δημοτική αρχή της ιστορικής πόλης μετά την επίσκεψη που πραγματοποίησε σήμερα στον αρχαιολογικό χώρο και το Αρχαιολογικό Μουσείο της Ελευσίνας.
Συνοδευόμενος από τον Δήμαρχο Ελευσίνας κ. Γιώργο Τσουκαλά, την Προϊσταμένη του Τμήματος Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής κυρία Καλλιόπη Παπαγγελή και άλλα υπηρεσιακά στελέχη του Υπουργείου Πολιτισμού και του δήμου, ο κ. Ξυδάκης περιηγήθηκε τον αρχαιολογικό χώρο και κατέγραψε τις ανάγκες συντήρησης του μουσείου. Άκουσε κατόπιν τις προτάσεις της δημοτικής αρχής της Ελευσίνας, η οποία έχει θέση υποψηφιότητα και για την ανακήρυξή της ως Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2021. Προτάσεις που σχετίζονται με τις δυνατότητες οικονομικής στήριξης των Αισχυλείων, αξιοποίησης εγκαταλειμμένων βιομηχανικών εγκαταστάσεων για τη μεταφορά του Αρχαιολογικού Μουσείου, καθώς και της ενοποίησης των αρχαιολογικών χώρων της περιοχής.Συγκεκριμένα, προτείνεται η συνολική ανάδειξη μνημείων διαφορετικών ιστορικών περιόδων, από το Ιερό της Δήμητρας, τη Ρωμαϊκή Γέφυρα και το υδραγωγείο έως τους μεταβυζαντινούς ναϊσκους, αλλά και ο προγραμματισμός ευρύτερων δράσεων όπως η διαδρομή Κεραμεικού- Ελευσίνας, που συνδυάζει το οικολογικό με το αρχαιολογικό ενδιαφέρον.
«Η πόλη τα τελευταία χρόνια διεκδικεί τον εαυτό της και το μέλλον της. Τα Αισχύλεια έχουν δημιουργήσει παράδοση. Η ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου δεν πρέπει να είναι το τέλος, αλλά η αρχή», παρατήρησε ο υπουργός. Και συνέχισε: «Πρέπει να έχουμε μια συνολική θεώρηση, που θα επιτρέψει ώστε η πολιτιστική ανάπτυξη της πόλης να αποτελέσει μοχλό της ευρύτερης ανάπτυξης της περιοχής. Μπορούμε να συνεργαστούμε στη διαμόρφωση ενός κεντρικού σχεδίου, που θα προβλέπει όχι μόνο την αξιοποίηση των εγκαταλειμμένων βιομηχανικών κτιρίων, αλλά και την ανάπτυξη του παράκτιου μετώπου και τη δημιουργία αλληλοτροφοδοτούμενων δραστηριοτήτων. Τη δημιουργία δηλαδή ενός ευρύτερου και προπαντός βιώσιμου πολιτιστικού κέντρου, όχι μόνο για την Ελευσίνα, αλλά και για ολόκληρη τη Δυτική Αττική. Πολλές από τις απαιτούμενες δράσεις είναι δυνατό να ενταχθούν στο νέο ΕΣΠΑ που θα συζητηθεί τους επόμενους μήνες».
Την επόμενη εβδομάδα ο αν. Υπουργός Πολιτισμού θα συναντηθεί εκ νέου με τον Δήμαρχο Ελευσίνας και τους συνεργάτες του προκειμένου να εξειδικεύσουν τον προγραμματισμό του κεντρικού σχεδίου πολιτιστικής ανάπτυξης της πόλης.