Προσδοκίες για αφίξεις και κόκκινα δάνεια φέρνουν κινητικότητα στον ξενοδοχειακό κλάδο

19/4/2017
Έντονη κινητικότητα παρατηρείται στο ξενοδοχειακό κλάδο λόγω της εκκίνησης διαχείρισης των κόκκινων δανείων αλλά και των προσδοκιών για τις φετινές αφίξεις. Χωρίς βέβαια άμεσα να προβλέπονται απτά αποτελέσματα η έναρξη της διαδικασίας για πωλήσεις δανείων εκτιμάται ότι θε φέρει αλλαγές στον ξενοδοχειακό χάρτη και θα πυροοδτήσει επενδύσεις.

Σύμφωνα με το Euro2day η Τράπεζα Πειραιώς αποφάσισε να προχωρήσει σε διερεύνηση ενδιαφέροντος για την τιτλοποίηση χαρτοφυλακίου προβληματικών δανείων, που έχουν ως ενέχυρα ακίνητα που στεγάζουν ξενοδοχεία ή εμπορικές χρήσεις.

Το χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνει δάνεια 10 ξενοδοχειακών μονάδων, ονομαστικής αξίας περίπου 200 εκατ. ευρώ, καθώς και ενυπόθηκες απαιτήσεις από εταιρείες real estate. Για τη δομή της τιτλοποίησης έχει διενεργηθεί σημαντική προεργασία καθώς η τράπεζα συζητούσε το deal με το private equity fund Apollo, αλλά τελικώς αποφάσισε να ακολουθηθεί διαγωνιστική διαδικασία.

Με την τιτλοποίηση, μέρος του παραπάνω χαρτοφυλακίου θα καταστεί άμεσα ενήμερο, ενώ θα ενισχυθεί η ρευστότητα της τράπεζας, χωρίς την ίδια στιγμή να υπάρξει επίπτωση, λόγω εγγραφής ζημίας, στην κεφαλαιακή της θέση.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με το euro2day στην άρνηση των νυν ιδιοκτητών μεσαίου ή και μεγάλου μεγέθους ξενοδοχειακών μονάδων να συνεργαστούν με τις πιστώτριες τράπεζες για λύσεις αναδιάρθρωσης προσκρούει προς το παρόν το ισχυρό ενδιαφέρον private equity funds να επενδύσουν στον κλάδο.

Αν εξαιρεθούν οι επιτυχείς επενδύσεις που έχει κάνει η Ikos Resort (Oaktree Capital - οικογένεια Ανδρεάδη), οι υπόλοιποι παίκτες έχουν να εμφανίσουν πενιχρές επιδόσεις, παρότι βρίσκονται, σε κάποιες περιπτώσεις, σε συζητήσεις με τις τράπεζες για συγκεκριμένες μονάδες εδώ και μήνες.

Η περίπτωση ξενοδοχειακού ομίλου στην Κω είναι χαρακτηριστική της βραδύτητας με την οποία κινούνται οι εξελίξεις, λόγω και των κενών που έχει το θεσμικό πλαίσιο. Οι δύο βασικές πιστώτριες τράπεζες από τον Ιούλιο του 2016 ξεκίνησαν τις συζητήσεις για την αναδιάρθρωση της εταιρείας, χωρίς να έχουν βρει ακόμη τρόπο είτε να αποσπάσουν τη συναίνεση του επιχειρηματία επί σχεδίου λύσης, είτε να προχωρήσουν στην απόκτηση του ελέγχου της εταιρείας, με έξωση της υφιστάμενης διοίκησης.

Νέο Ξενοδοχείο στην Αθήνα

Στο μεταξύ σύμφωνα με το newmoney.gr σε τροχιά είναι το νέο εγχείρημα, αξίας 10 εκατ. ευρώ, της οικογένειας Ευμορφίδη, γνωστής από την πορεία της στο εγχώριο επιχειρείν την τελευταία 30ετία μέσω του πολύ επιτυχημένου brand της Coco-Mat. Η εταιρία μπαίνει πλέον ακόμη πιο δυναμικά στους κλάδους του τουρισμού και των ακινήτων μέσω και της νέας Ανώνυμης Εταιρείας Επενδύσεων σε Ακίνητες Περιουσίες, η οποία με τη σειρά της θα εισαχθεί στο Χρηματιστήριο το 2018.

«Η Αθήνα είναι στρατηγική επιλογή για εμάς όσον αφορά το ξενοδοχειακό κομμάτι και θεωρούμε ότι δεν έχει πιάσει ακόμη... ουρανό», αναφέρουν στο «business stories» o κ. Γιώργος Περτέσης, υπεύθυνος του κλάδου ξενοδοχείων του ομίλου, και ο κ. Χρήστος Μπομπόλιας, ο οποίος «τρέχει» τη νέα ΑΕΕΑΠ. Πράγματι, σε εβδομαδιαία βάση, διθυραμβικά δημοσιεύματα στον διεθνή Τύπο προτείνουν την Αθήνα ως τον πλέον ανερχόμενο προορισμό στην Ευρώπη για city break και όχι απλώς ως πύλη εξόδου προς τα νησιά, συνδυάζοντας την αρχαία κληρονομιά με τη σύγχρονη εικόνα μιας ευρωπαϊκής πόλης, με νέα boutique ξενοδοχεία, υψηλή γαστρονομία, ταράτσες με θέα την Ακρόπολη και επιπλέον με τιμές που λόγω της κρίσης είναι χαμηλές για τον μέσο Ευρωπαίο τουρίστα.

«Τα τελευταία χρόνια και λόγω της κρίσης έχει γίνει ουσιαστική δουλειά στον τουρισμό της Αθήνας, ο οποίος επλήγη σημαντικά στις αρχές της κρίσης. Το θετικό είναι ότι οι καινούριες προσπάθειες δεν έχουν εφήμερο ή ευκαιριακό χαρακτήρα και όσες επενδύσεις γίνονται, ακριβώς λόγω των δυσκολιών στη χρηματοδότηση, υλοποιούνται κυρίως με ίδια κεφάλαια, γεγονός που “πονάει” τους επιχειρηματίες. Η νέα αυτή τάξη πραγμάτων αποτυπώνεται στις επιδόσεις του προορισμού, οι οποίες αυξάνονται πλέον με γεωμετρικό ρυθμό», επισημαίνει ο κ. Περτέσης.

Το νέο ξενοδοχείο

«Ολη η περιοχή της Ακρόπολης είχε αυτό το μοναδικό οικόπεδο, το οποίο, όπως είναι φυσικό, έχει αρχαία, αποτελώντας -θεωρητικά- μειονέκτημα για την αξιοποίησή του. Ακριβώς αυτό το μειονέκτημα εμείς σκοπεύουμε να το μετατρέψουμε σε πλεονέκτημα στο καινούριο ξενοδοχείο, έχοντας προβλέψει να αναδείξουμε τα εκθέματα μέσα από ειδικές κατασκευές. Με βάση το χρονοδιάγραμμα, οι εργασίες πρόκειται να ξεκινήσουν αμέσως μετά το Πάσχα, με σκοπό η νέα μονάδα να λειτουργήσει, εκτός απροόπτου, τέλη του 2018 ή αρχές του 2019».

Το νέο ξενοδοχείο θα διαθέτει 90 δωμάτια με όλες τις προδιαγραφές μιας μονάδας 5 αστέρων και θα συνδυάζει ουσιαστικά τη λιτή πολυτέλεια με το ευ ζην, το οποίο πρεσβεύουν από το 1989, όταν ξεκίνησαν την πορεία τους στο εγχώριο επιχειρείν οι ιδρυτές της Coco-Mat, τα αδέλφια Παύλος και Μιχάλης Ευμορφίδης. Το ξενοδοχείο της Ακρόπολης δεν θα είναι η μοναδική νέα επένδυση της οικογένειας στον ξενοδοχειακό κλάδο.

«Είμαστε στοχοπροσηλωμένοι στην Αθήνα, η οποία θεωρούμε ότι παρουσιάζει μεγάλες προοπτικές για εμάς. Ωστόσο, υπάρχει ενδιαφέρον και για μη αστικά ξενοδοχεία, ακόμη και σε περιοχές της Ελλάδας που εκ πρώτης όψεως μπορεί να μη συγκεντρώνουν τα χαρακτηριστικά ενός κλασικού γνωστού τουριστικού προορισμού. Από την αρχή της πορείας τους, οι ιδρυτές της Coco-Mat έκαναν πολλές επιχειρηματικές κινήσεις με βάση το συναίσθημα και το εθιμικό τους, επομένως μπορεί να επενδύσουν σε καινούριους προορισμούς, που σήμερα είναι εκτός του τουριστικού χάρτη της Ελλάδας», αναφέρει ο κ. Περτέσης.

Το ξενοδοχείο της Ακρόπολης θα είναι το τρίτο στην Αθήνα για την οικογένεια Ευμορφίδη, η οποία έχει διατηρήσει την ξενοδοχειακή δραστηριότητά της εκτός της Coco-Mat, στην οποία ήδη εδώ και μία διετία περίπου συμμετέχει και το Libra Group του ομίλου Λογοθέτη. Το πρώτο, το «Coco-Mat Hotel Nafsika», βρίσκεται στην Κηφισιά προσελκύοντας κυρίως στελέχη εταιρειών αλλά και τουρίστες, με σταθερή πληρότητα άνω του 80% και επαναλαμβανόμενη πελατεία. Το δεύτερο ξενοδοχείο, αυτό στο Κολωνάκι, κλείνει τώρα αισίως τον πρώτο χρόνο λειτουργίας «και η πληρότητά του είναι πάνω από τις αρχικές μας εκτιμήσεις.