Προσανατολισμός σε διμερείς συμφωνίες στον τουρισμό

5/5/2020
Η κεντρική επιλογή της Ελλάδας για «ευρωπαϊκή λύση» επανεκκίνησης στον τουρισμό φαίνεται να μην «περπατάει» καθώς ο περισσότερες χώρες επιλέγουν εθνικές λύσεις «περιχαράκωσης» των επιλογών για ταξίδια.

Σημειώνεται ότι στις 27 Απριλίου στην προηγούμενη τηλεδιάσκεψη των υπουργών τουρισμού της ΕΕ ο αρμόδιος υπουργός Χάρης Θεοχάρης είχε ζητήσει αποτυπώνοντας και το κλίμα του κλάδου στην Ελλάδα, ενιαία ευρωπαϊκή στρατηγική αντί διακρατικών συμφωνιών για την αναθέρμανση της τουριστικής βιομηχανίας. Μάλιστα ο Έλληνας υπουργός ζήτησε κοινά πρωτόκολλα για αεροδρόμια, ξενοδοχεία, μέσα μεταφοράς, εστίαση κλπ.

Το βράδυ της Δευτέρας ωστόσο απαντώντας σε κοινοβουλευτική ερώτηση στη Βουλή ο κ. Θεοχάρης έκανε λόγο για δυο χώρες που ήδη ενδιαφέρονται να έλθουν σε συμφωνία με την Ελλάδα ώστε να προωθηθούν τουρίστες. Ήδη ο Πρωθυπουργός έχει σπεύσει να πει ότι η χώρα θα ανοίξει τουριστικά τον Ιούλιο. Πάντως χτες ο κ. Θεοχάρης αποτυπώνοντας του κλίμα στην Ευρώπη σε σχέση με τον τουρισμό είπε ότι παρά τις προθέσεις της Ελλάδας δεν μπορεί να υποχρεώσει κανείς χώρες που έχουν υγειονομικές φοβίες να ανοίξουν σύνορα.

Επίσης, χτες, σε κοινή επιστολή του ΣΕΤΕ και 13 φορέων μελών του στον Πρωθυπουργό αναφέρεται ότι «εντός του εντός Μαΐου, να έχουμε καταλήξει σε εθνικά υγειονομικά πρωτόκολλα λειτουργίας, για το σύνολο των τουριστικών επιχειρήσεων. Τα πρωτόκολλα αυτά πρέπει να είναι ρεαλιστικά και βιώσιμα, πάντα εντός των υγειονομικών δεσμεύσεων και να μπορούν να εφαρμοστούν και από μικρές επιχειρήσεις, οι οποίες αποτελούν την πλειονότητα του τομέα μας. Ήδη έχουμε ενημερώσει τους συνεργάτες σας, το Υπουργείο Τουρισμού και τον ΕΟΔΥ, ότι έως τις 11.05.20 θα παραδώσουμε ολοκληρωμένο σχέδιο να επεξεργαστείτε με τους συμβούλους σας, προκειμένου να είμαστε έτοιμοι εγκαίρως»

Σημειώνεται δε ότι πραγματοποιήθηκε σε υπουργικό επίπεδο η πρώτη συνεδρίαση - μέσω τηλεδιάσκεψης - της Ειδικής Ομάδα Εργασίας στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του Υπουργού Τουρισμού κ. Θεοχάρη ως προεδρεύοντος της Επιτροπής για την Ευρώπη του Π.Ο.Τ. για την συγκρότηση TASK FORCE με αντικείμενο την επιλογή «βέλτιστων πρακτικών» και την υποβολή στον Π.Ο.Τ. συγκεκριμένων προτάσεων για την επάνοδο στην κανονικότητα.

Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν υπουργοί, γενικοί γραμματείς και στελέχη της πολιτικής ηγεσίας των δέκα κρατών μελών της Επιτροπής για την Ευρώπη του Π.Ο.Τ. που απαρτίζουν την Ομάδα Εργασίας. Παρέμβαση έκανε ο Γενικός Γραμματέας του ΠΟΤ κ. Zurab Pololikashvili ο οποίος ευχαρίστησε ιδιαίτερα τoν υπουργό για την ανάληψη και επιτυχή υλοποίηση της πρωτοβουλίας.

Η συζήτηση επικεντρώθηκε στο κείμενο το οποίο είχε προετοιμάσει ελληνική πλευρά και είχε διαμορφωθεί από τις 10 συμμετέχουσες χώρες.

Ο Υπουργός αφού καλωσόρισε τους συμμετέχοντες, παρουσίασε τις έξι θεματικές ενότητες του κειμένου:

1. Αξιολόγηση ληφθέντων μέτρων από κράτη- μέλη του ΠΟΤ και επιλογή καλών πρακτικών.

2. Αξιολόγηση και ιεράρχηση των πιέσεων που δέχεται η τουριστική βιομηχανία.

3. Πλαίσιο διατήρηση λειτουργικότητας του τουριστικού τομέα.

4. Λήψη μέτρων υλοποιήσιμα σε επίπεδο προορισμού.

5. Διαμόρφωση κριτηρίων με σκοπό την επανεκκίνηση των δραστηριοτήτων της τουριστικής βιομηχανίας .

6. Διαμόρφωση πολιτικών και πρακτικών για την μεταβατική περίοδο προς την κανονικότητα.

Οι συμμετέχοντες συνεχάρησαν τον Έλληνα υπουργό, βρήκαν θετικά τα στοιχεία του σχεδίου της λευκής βίβλου, και αφού κατέθεσαν τις προτάσεις τους, συμφώνησαν να οριστικοποιήσουν οι εκπρόσωποί τους το κείμενο έως το τέλος της εβδομάδας. Ο κ. Θεοχάρης συνοψίζοντας ζήτησε να δοθεί έμφαση στις προτάσεις για τις ενέργειες της επόμενης μέρας και συμφώνησε με τους ομολόγους του για άμεση ολοκλήρωση του έργου της επιτροπής.Πηγή: Reporter.gr