Προκλήσεις φέρνει η βράβευση της Περιφ. Ν. Αιγαίου ως γαστρονομικού προορισμού

27/1/2017
Μοναδική ευκαιρία για την ανάδειξη της κουλτούρας και της μοναδικότητας του Αρχιπελάγους καθόλη την διάρκεια του έτους αποτελεί η απονομή του τίτλου "European Region of Gastronomy 2019", στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου που έγινε στις 25/1. Φτάνει να αξιοποιηθεί το μομέντουμ ώστε να ξεκινήσει μια προσπάθεια κύρια για βελτίωση της προσβασιμότητας των νησιών στις άκρες της σεζόν αλλά και ενδυνάμωση των υποδομών συνολικά.
Πλέον είναι προφανές ότι απλώνονται ευκαιρίες για διεύρυνση στης σεζόν με αιχμή τη γαστρονομία και το συνδυασμό της με άλλες δράσεις π.χ. πολιτισμού αλλά και το «πάντρεμα» με την αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή.
Απαιτείται όμως συντονισμός και συνεργασία όλων ώστε να μη μείνει κενό γράμμα η βράβευση. Δηλαδή να σχεδιαστεί σωστή καμπάνια, να αναπτυχθούν συνέργιες σερ τοικό επίπεδο για διοχέτευση τοπικών προϊόντων στην τουριστική αγορά και κυρίως εμπορικές πολιτικές προώθησης του θεματικού τουρισμού συνολικά.
Από τούδε και για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, τουλάχιστον τριών ετών, η γαστρονομία του Νοτίου Αιγαίου, θα βρίσκεται στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος, μέσα από μια σειρά οριζόντιων δράσεων, όπως αυτές έχουν κατατεθεί στο Διεθνές Ινστιτούτο Γαστρονομίας, Πολιτισμού, Τεχνών και Τουρισμού (IGCAT), που θα κινητοποιήσουν ολόκληρη την τοπική κοινωνία και θα καλύψουν ένα μεγάλο εύρος τομέων, που βρίσκονται σε άμεση συνάρτηση με την διατροφή και την γαστρονομία, όπως η εκπαίδευση, η υγεία, ο τουρισμός, ο πολιτισμός, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ο πρωτογενής τομέας.
«Καθώς η γαστρονομία έχει αναδειχθεί σε θεμελιώδες στοιχείο του τουρισμού και η απόλαυση του καλού φαγητού αποτελεί πάντα ουσιώδες συστατικό της ταξιδιωτικής εμπειρίας, στόχος της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου είναι να διοχετεύσει στα νησιά της το ισχυρό κίνημα γαστρονομίας που ήδη υπάρχει στις χώρες της Ευρώπης» αναφέρει ανακοίνωση της Περιφέρειας και του επικεφαλής της Γ.Γ. Γ. Χατζημάρκου.
Η Υπουργός, στον εναρκτήριο χαιρετισμό της τόνισε ότι είναι μία διάκριση που προβάλλει την Ελλάδα, το Αιγαίο και τον ελληνικό τουρισμό σε διεθνές επίπεδο.
Αναφέρθηκε στην εξαιρετική συνεργασία τα δύο τελευταία χρόνια με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και συνεχάρη τον Περιφερειάρχη κ. Γ. Χατζημάρκο και όλους όσοι συνετέλεσαν στην επιτυχία αυτή.
«Στηρίζουμε την προώθηση των θεματικών τουριστικών προϊόντων, όπως η γαστρονομία, υλοποιώντας με συγκεκριμένο σχέδιο στο εξωτερικό το όραμά μας για τουρισμό 365 ημέρες το χρόνο», είπε χαρακτηριστικά. Οι πολίτες των 52 νησιών και ειδικά των μικρών αναμένουν.