Προβληματισμοί για την αξιοποίηση των ιαματικών πηγών

27/3/2017
Θετικά κρίνει την απόφαση του ΤΑΙΠΕΔ να δρομολογήσει τη διαδικασία για την αξιοποίηση έξι (6) λουτροπόλεων, και ειδικότερα των λουτροπόλεων Καμένων Βούρλων, Αιδηψού, Πλατύστομου, Υπάτης και Κύθνου ο Πανελλήνιος Σύλλογος Πηγών και Λουτροπόλεων Ελλάδας. Ωστόσο ζητεί να διασφαλίζεται η πρόσβαση στις λουτρικές εγκαταστάσεις, με χαμηλό κόστος, σε όλους τους πολίτες και να διαχωρίζεται σαφώς από την πρόσκληση ενδιαφέροντος, η λειτουργία των λουτρικών εγκαταστάσεων από τις υπόλοιπες υπηρεσίες που θα αναπτυχθούν σε κάθε λουτρόπολη, όπως π.χ. ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις, γήπεδα αθλοπαιδιών, χώροι καλλωπισμού και ομορφιάς κ.α.

Όπως αναφέρεται: «το Δ.Σ. του Πανελλήνιου Συλλόγου Ιαματικών Πηγών και Λουτροπόλεων Ελλάδας στην συνεδρίαση του στις 16-3-2017 συζήτησε το θέμα σχετικά με την πρόθεση του ΤΑΙΠΕΔ για τις παραπάνω λουτροπόλεις και ευρύτερα το ζήτημα της ανάπτυξης του θεραπευτικού μας τουρισμού και τον τρόπο ανάδειξης και αξιοποίησης των παραπάνω λουτροπόλεων.
Το Δ.Σ. του πανελλήνιου συλλόγου μετά από ώρες συζήτησης και μεγάλο προβληματισμό κατέληξε στα εξής:
1ον Κρίνουμε κατ αρχήν ως θετική την πρόθεση του ΤΑΙΠΕΔ για την ΑΞΙΟΠΟΙΉΣΗ όλων των λουτροπόλεων που έχει στη δικαιοδοσία του.

2ον Οι λουτροπόλεις είναι χώροι ίασης των πολιτών και η ανάπτυξη τους θα πρέπει να γίνεται με γνώμονα την υγεία των πολιτών και τα χαρακτηριστικά ίασης της κάθε λουτρόπολης, όπως αυτά αναγνωρίζονται μέσα από της σχετική διαδικασία που υλοποιεί το Υπουργείο Τουρισμού.

3ον Να διασφαλίζεται η πρόσβαση στις λουτρικές εγκαταστάσεις, με χαμηλό κόστος, σε όλους τους πολίτες και να διαχωρίζεται σαφώς από την πρόσκληση ενδιαφέροντος, η λειτουργία των λουτρικών εγκαταστάσεων από τις υπόλοιπες υπηρεσίες που θα αναπτυχθούν σε κάθε λουτρόπολη, όπως π.χ. ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις, γήπεδα αθλοπαιδιών, χώροι καλλωπισμού και ομορφιάς κ.α.

Τέλος ζητούμε να έχουμε και εμείς ως πανελλαδικός φορέας ενημέρωση για τις εξελίξεις προκειμένου να μπορέσουμε να συμβάλουμε με τις δίκες μας προτάσεις στην ανάπτυξη του εθνικού αυτού πλούτου.»