Πόλεμος για τις παραλίες μεταξύ υπ. Οικονομικών - Δήμων

15/4/2016
Στα όρια νευρικής κρίσης βρίσκονται οι Δήμοι της χώρας αλλά και οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στις παραλίες καθώς καθυστερεί η διαδικασία ανάθεσης της εκμετάλλευσής τους. Την όλη διαδικασία σε αντίθεση με ό,τι γινόταν πριν χρόνια υλοποιεί η Κτηματική Υπηρεσία του Υπ΄. Οικ. καθώς σε αυτήν ανήκουν οι παραλίες. Ωστόσο όπως αναφέρουν οι παράγοντες της αυτοδιοίκησης το υπ. Οικ. δεν έχει την τεχνογνωσία για τη σύνταξη των απαραίτητων συμβάσεων με αποτέλεσμα να φτάνει ο Μάης, η ζέστη να σφίγγει και οι μεγάλες καθυστερήσεις να αποστερούν έσοδα το κράτος και τις τουριστικές περιοχές από απαραίτητες υπηρεσίες. Όπως ανέφερε στο bluebirds.gr δήμαρχος της Κρήτης η ΚΕΔ, εμ την αιτιολογία ότι τα έσοδα πάνε στην εξυπηρέτηση των μνημονιακών υποχρεώσεων της χώρας, διεκδικεί τη μερίδα του λέοντος δηλαδή του 80% των εσόδων αφήνοντας στους δήμους το 20% την ώρα που ζητεί από τους δήμους να κάνουν την αποκομιδή σκουπιδιών, τη πρόσληψη ναυαγοσωστών, τον έλεγχο νομιμότητας κτλ. Με άλλα λόγια θεωρούν το καθεστώς αυτό απαράδεκτο ενώ τονίζουν ότι η καθυστέρηση δημιουργεί σοβαρότατο πρόβλημα εικόνας των τουριστικών περιοχών.
Στο μεταξύ την καθυστέρηση έκδοσης της Κοινής Υπουργικής Απόφασης για τη χρήση αιγιαλού και παραλιών το τρέχον έτος από τους Δήμους, με αποτέλεσμα αυτοί να μην μπορούν να σχεδιάσουν το πλάνο αξιοποίησης της παραλιακής τους ζώνης ενόψει της τουριστικής περιόδου, υπογραμμίζουν σε κοινή τους δήλωση η Συντονίστρια Παραγωγής και Εμπορίου της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Α’ Αθηνών, κυρία Όλγα Κεφαλογιάννη και η Υπεύθυνη του Τομέα Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Σερρών, κυρία Φωτεινή Αραμπατζή.
Αναλυτικά η δήλωση:
«Φτάσαμε στον Απρίλιο του 2016, και ενώ οι Δήμοι της χώρας θα έπρεπε ήδη από τις αρχές του χρόνου να σχεδιάζουν το πλάνο αξιοποίησης της παραλιακής τους ζώνης ενόψει της τουριστικής περιόδου, ακόμη δυστυχώς αγωνιούν για το πότε τελικά θα αποφασίσει η Κυβέρνηση να εκδώσει την απαιτούμενη νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση για τη χρήση αιγιαλού και παραλιών το τρέχον έτος, λαμβάνοντας υπ’ όψιν της τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, που επεσήμαναν σχετικές πλημμέλειες. Πολύτιμος χρόνος για την θωράκιση του ελληνικού Τουρισμού, χιλιάδες “μετέωρες” θέσεις εργασίας σε όλη τη χώρα αλλά και τεράστια “διαφυγόντα” κέρδη για τα ταμεία των Ο.Τ.Α. και του Κράτους διακινδυνεύονται από την Κυβέρνηση, που ακόμα διαβουλεύεται – και ενώ η φετινή τουριστική περίοδος ήδη έχει ξεκινήσει – με τους αρμόδιους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αδυνατώντας να κατανοήσει ότι το τουριστικό προϊόν της χώρας χρειάζεται μακροπρόθεσμη στρατηγική και Εθνικό Σχέδιο. Αυτά, όμως, είναι “λεπτομέρειες” για μία αναξιόπιστη Κυβέρνηση, που δεν μπορεί να προσφέρει ούτε καν βραχυπρόθεσμες λύσεις στα μείζονα προβλήματα του ελληνικού Τουρισμού. Αυτό, που αντιθέτως ξέρει να κάνει καλά η Κυβέρνηση, είναι να φορολογεί ακατάπαυστα την τουριστική επιχειρηματικότητα. Τελευταίο της “επίτευγμα” η φημολογούμενη αύξηση του ανώτατου συντελεστή Φ.Π.Α. που προτείνει στο κουαρτέτο των θεσμών, από το 23% στο 24%, αλλά και η πρόταση για επιβολή τέλους διανυκτέρευσης, που ακόμα περιμένουμε να διαψεύσει».