ΠΝΟ - Σταματά η απεργία - Κανονικά τα δρομολόγια των πλοίων από αύριο

11/11/2021
Την αναστολή των απεργιακών κινητοποιήσεων αποφάσισε η διοίκηση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας, δίνοντας, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, «μία τελευταία ευκαιρία στην εργοδοσία και στην κυβέρνηση να αλλάξουν την στείρα και αρνητική συμπεριφορά και στάση τους και να πρυτανεύσει η λογική στην πλευρά τους».


Της απόφασης, προηγήθηκε σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, πρόσκληση της εργοδοτικής πλευράς για επανάληψη των διαπραγματεύσεων για την ανανέωση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.

Σημειώνεται ότι η απεργία που είχε προκηρύξει η ΠΝΟ ήταν 48ωρη και επρόκειτο να λήξει αύριο Παρασκευή στις 6 το πρωί. Μετά τη σημερινή συνεδρίαση αποφασίστηκε να μην παραταθούν οι κινητοποιήσεις.

Ως εκ τούτου, τα δρομολόγια των πλοίων θα εκτελούνται κανονικά από αύριο μετά τις 6 το πρωί.

Η Διοίκηση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας, στην ανακοίνωσή της τονίζει ότι «η απεργία αυτή αποφασίστηκε και προκηρύχθηκε ως προειδοποίηση στην εργοδοτική πλευρά και στην κυβέρνηση, ώστε να δοθούν άμεσες και ουσιαστικές λύσεις στα χρονίζοντα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες ναυτικοί».

Κάνει λόγο επίσης για «τακτική συνεχούς κωλυσιεργίας από την εργοδοτική πλευρά» η οποία, όπως αναφέρει, «όχι μόνο αρνείται να χορηγήσει την οποιαδήποτε αύξηση, αλλά επιδεικνύει και μια πλήρως στείρα συμπεριφορά σχετικά με τα καθημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ναυτικοί μας κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους».

Το συνδικαλιστικό σωματείο των ναυτικών σημειώνει επίσης ότι «το αίτημα της απεργίας δεν ήταν μόνο η ανανέωση και η υπογραφή των ΣΣΕ με ουσιαστικές αυξήσεις, αλλά και η άμεση επίλυση σειράς προβλημάτων από την ίδια την κυβέρνηση, πράγμα για το οποίο δεν υπήρξε καμία ανταπόκριση».

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Η Διοίκηση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας, η οποία συνήλθε σήμερα, προκειμένου να εξετάσει και να εκτιμήσει την όλη κατάσταση από την εν εξελίξει 48ωρη απεργιακή της κινητοποίηση και να καθορίσει την περαιτέρω στάση της, αποφάσισε τα ακόλουθα:


Όπως ήδη έχει αναφερθεί και ανακοινωθεί με τα προηγούμενα Δελτία Τύπου και Ανακοινώσεις μας, η απεργία αυτή αποφασίστηκε και προκηρύχθηκε ως προειδοποίηση στην εργοδοτική πλευρά και στην Κυβέρνηση, ώστε να δοθούν άμεσες και ουσιαστικές λύσεις στα χρονίζοντα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες Ναυτικοί. Ειδικότερα, ως απάντηση στην εργοδοτική πλευρά, η οποία ακολουθώντας τακτική συνεχούς κωλυσιεργίας, όχι μόνο αρνείται να χορηγήσει την οποιαδήποτε αύξηση αλλά επιδεικνύει και μια πλήρως στείρα συμπεριφορά σχετικά με τα καθημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Ναυτικοί μας κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους.

Δηλώνουμε εμφατικά για άλλη μια φορά στην Κυβέρνηση και στα αρμόδια Υπουργεία ότι η Ναυτιλία μας δεν εξαρτάται μόνον από τους εφοπλιστές και τους πλοιοκτήτες αλλά ότι στηρίζεται και στις πλάτες των Ελλήνων Ναυτεργατών πράγμα όμως που φαίνεται ότι λησμονούν με την συνεχή πριμοδότηση της εργοδοτικής πλευράς και την ψήφιση σειράς αντεργατικών νόμων, των οποίων ζητούμε την άμεση κατάργηση.

Υπενθυμίζουμε και τονίζουμε στον κ. Υπουργό Ναυτιλίας για μια ακόμα φορά ότι αίτημα της απεργίας μας δεν ήταν μόνο η ανανέωση και η υπογραφή των ΣΣΕ με ουσιαστικές αυξήσεις, αλλά και η άμεση επίλυση σειράς προβλημάτων από την ίδια την Κυβέρνηση, πράγμα για το οποίο δεν υπήρξε καμία ανταπόκριση.

Ήδη η εργοδοτική πλευρά, μετά την παναυτική συμμετοχή στην απεργία μας και την ακινητοποίηση όλων των πλοίων, μας απέστειλε σήμερα νέα πρόσκληση για την επανάληψη των διαπραγματεύσεων για την ανανέωση των ΣΣΕ.

Κατόπιν αυτού η Διοίκηση της Ομοσπονδίας μας, επιδεικνύοντας για μια ακόμη φορά θετικό πνεύμα, ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ τη προσωρινή αναστολή της κλιμάκωσης της απεργιακής μας κινητοποίησης, η οποία λήγει κανονικά αύριο το πρωί,12-11-2021 και ώρα 06:00 π.μ., δίνοντας έτσι μία τελευταία ευκαιρία στην εργοδοσία και στην Κυβέρνηση να αλλάξουν την στείρα και αρνητική συμπεριφορά και στάση τους και να πρυτανεύσει η λογική στην πλευρά τους.

Παράλληλα, εφιστά την προσοχή στην Κυβέρνηση και ιδιαιτέρα στους αρμόδιους Υπουργούς να λάβουν σοβαρά υπόψη τους ότι ΟΙ ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ ΔΕΝ ΠΑΡΑΣΥΡΟΝΤΑΙ, ΟΥΤΕ ΕΞΑΠΑΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΑΝΕΔΑΦΙΚΕΣ ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝ ΑΔΙΕΞΟΔΑ. ΑΠΑΙΤΟΥΝ ΟΜΩΣ ΑΜΕΣΕΣ ΚΑΙ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΕΣ ΛΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΚΚΡΕΜΟΥΝΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ.

Προειδοποιούμε και αναμένουμε της εξέλιξη των διαπραγματεύσεων και την στάση της Κυβέρνησης ούτως ώστε εντός των επομένων ημερών, εάν δεν έχουμε σαφείς και συγκεκριμένες λύσεις, να καθορίσουμε την περαιτέρω συνδικαλιστική μας δράση.

Από τους ιδίους τους κυβερνώντες και την εργοδοτική πλευρά εξαρτάται η επανέναρξη και η διάρκεια των κινητοποιήσεών μας.

Τα προβλήματα είναι κατεπείγοντα και ζητούν άμεσες προσεγγίσεις και ουσιαστικές λύσεις.

Καλούμε τους Ναυτεργάτες, όπου και αν ευρίσκονται, εν ενεργεία και συνταξιούχους, να παραμείνουν συσπειρωμένοι και σε διαρκή ετοιμότητα για να ανταποκριθούν στο κάλεσμα της Ομοσπονδίας μας για νέους αγώνες και νέες απεργιακές κινητοποιήσεις».