Πλήγμα σε Θράκη και Ρόδο από το φόρο στα μικρά ζυθοποιεία

30/10/2015
Η αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης της μπίρας που παράγεται από μικρά ανεξάρτητα ζυθοποιεία πλήττει καίρια 4 εταιρίες που βρίσκονται κοντά στο όριο των 200 χιλιάδων εκατόλιτρων. Οι συγκεκριμένες εταιρίες πλέον αντιμετωπίζουν υπέρμετρο φορολογικό βάρος το οποίο αν προστεθεί στο γεγονός ότι θα πρέπει να καταβληθεί και αυξημένη προκαταβολή φόρου τότε εύκολα οδηγεί στο συμπέρασμα ότι οδηγούνται σε καθεστώς ασφυξίας.
Από την 1/1/2016 με τη διάταξη που εντάχθηκε στο πολυνομοσχέδιο καταργείται η διάταξη που ίσχυε και προέβλεπε μειωμένο συντελεστή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης 50% για όλα τα μικρά ζυθοποιεία εφόσον η παραγωγή τους δεν υπερέβαινε τα 200.000 εκατόλιτρα μπύρας το χρόνο.
Με τη νέα διάταξη οι μειωμένοι συντελεστές διαφοροποιούνται ανάλογα με τον όγκο της ετήσιας παραγωγής των ζυθοποιείων φτάνοντας έως και το 75% του ισχύοντος συντελεστή. Από το μέτρο αυτό η κυβέρνηση εκτιμά ότι θα εισπράξει το 2016 ποσό ύψους 3,4 εκατομμυρίων ευρω.
Έτσι στις μικροζυθοποιιες η παραγωγή των οποίων δεν ξεπερνά τις 15.000 εκατόλιτρα ετησίως επιβάλλεται ο συντελεστής Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης μπύρας να είναι μειωμένος στο 50% του ισχύοντος κανονικού συντελεστή και καθορίζεται στο 1,30 ευρω .
Για ζυθοποιίες με παραγωγή από 15.000 έως και 50.000 εκατόλιτρα μπύρας το χρόνο ο συντελεστής είναι στο 55% του κανονικού δηλαδή 1,43 ευρω.
Για παραγωγή από 50.000 έως και 100.000 εκατόλιτρα ετησίως ο συντελεστής αυξάνεται στο 60% του κανονικού ,δηλαδή 1,56 ευρω ενώ για ετήσια παραγωγή από 100.000 έως και 200.000 εκατόλιτρα μπύρας ο συντελεστής είναι στο 75% του κανονικού , δηλαδή 1,95 ευρω ανά εκατόλιτρο.
Έτσι ο μεγαλύτεροι από τους μικρούς που τα τελευταία χρόνια είχαν κερδίσει μερίδια αγοράς και πιο συγκεκριμένα οι Ζυθοποιία Μακεδονίας – Θράκης, η ΕΖΑ και δευτερευόντως οι Ροδίτικες ΒΑΠ και Magnus – Παπαδημητρίου αντιμετωπίζουν αυξημένο βάρος φόρων..
Οι πολιτικές αντιδράσεις, ειδικά από βουλευτές της Περιφέρειας, αλλά και από τον κυβερνητικό εταίρο τον Πάνο Καμμένιο, είναι πολλές γεγονός που αφήνει ανοικτό απόσυρσης του άρθρου. Όμως αν ισχύσει θα οδηγήσει σε αφανισμό της εταιρίες. Είναι ενδεικτικό ότι η Ζυθοποιία Μακεδονίας – Θράκης θα επιβαρυνθεί με επιπλέον κόστος 1,6 εκατ. ευρώ με αποτέλεσμα από κέρδη 1,5 εκατ. ευρώ που παρουσίασε πέρυσι να γυρίσει σε ζημιές 100 χιλ. ευρώ.
Την ίδια ώρα οι άλλες μικρές ζυθοποιίες δε φαίνεται να πλήττονται από το Μέτρο καθώς κρατούν την παραγωγή τους στα 15.000 εκατόλιτρα. Όπως σημειώνει στο Reporter ο Γιάννης Λιονάκης ιδιοκτήτης της Κρητικής Ζυθοποιίας που παράγει τη φρέσκια Μπύρα Χάρμα η σχεδιαζόμενη ρύθμιση δεν επηρεάζει την εταιρία. Ο ίδιος μάλιστα συνεχίζει ένα σχέδιο ανάπτυξης με αύξηση παραγωγής και δημιουργία επισκέψιμο χώρου στο εργοστάσιο.
Για τις μικρές ζυθοποιίες που πωλούν premium προϊόντα είναι προφανές ότι το πλήγμα είναι μικρότερο. Ωστόσο όσοι, όπως οι 4 εταιρίες, κτυπούν τον ανταγωνισμό και βασίζονται στις τιμές αναμένεται να πληγούν. Ειδικά στην περίπτωση που περάσουν το κόστος στον καταναλωτή.
Σημειώνεται ότι η Βεργίνα ελέγχει σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς μερίδιο 6% όταν οι υπόλοιπες 29 μικροζυθοποιίες ελέγχουν 8% και οι δύο μεγάλοι του κλάδου, δηλαδή η Αθηναϊκή Ζυθοποιία και η Ολυμπιακή Ζυθοποιία ελέγχουν το υπόλοιπο 86%.
Γιώργος Αλεξάκης