Philoxenia 2016: Εναλλακτικές μορφές τουρισμού και εκπαίδευση στις προτεραιότητες του ΥΠΟΤ

19/11/2016
Το πλαίσιο δράσης του επόμενου διαστήματος στις πολιτικές τουρισμού στη χώρα έδωσε η Υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά εγκαινιάζοντας την 32η Διεθνή Έκθεση Τουρισμού Philoxenia 2016.
Όπως είπε, «το επόμενο διάστημα προωθούμε νομοθετικές ρυθμίσεις που βρίσκονται στο τελικό στάδιο επεξεργασίας για :
• Το θεσμικό πλαίσιο των τεχνικών προδιαγραφών για εγκαταστάσεις μονάδων ιαματικής θεραπείας και των κέντρων ιαματικού τουρισμού-θερμαλισμού & θαλασσοθεραπείας.
• To θεσμικό πλαίσιο των τεχνικών προδιαγραφών για τη λειτουργία παραδοσιακών ξενώνων.
• Ολοκληρώνουμε τα νέα οργανογράμματα Υπουργείου και του ΕΟΤ, με στόχο την ενδυνάμωση των υπηρεσιών και τη δημιουργία νέων Διευθύνσεων. Ο ΕΟΤ από την πλευρά του έχει αναλάβει την προώθηση και προβολή της Ελλάδας ως παγκόσμιος ελκυστικός ασφαλής και φιλικός προορισμός, ακολουθώντας την εθνική τουριστική πολιτική του Υπουργείου, με πολύ σημαντική παρουσία στις διεθνείς αγορές. Προβλέπεται η αναβάθμιση του τμήματος των εναλλακτικών μορφών τουρισμού στο Υπουργείο για την οργάνωση και ανάπτυξη του θεματικού τουρισμού, με βασικούς άξονες τον πολιτιστικό τουρισμό, τον θρησκευτικό- προσκυνηματικό, τον ιατρικό και ιαματικό,τον συνεδριακό, τον θαλάσσιο τουρισμό (κρουζιέρες και γιώτινγκ) τον τουρισμό υπαίθρου και τη γαστρονομία, και τον αθλητικό- προπονητικό τουρισμό.
Επίσης επισήμανε την ανάγκη αναβάθμισης της τουριστικής εκπαίδευσης.
«Ένα πολύ σημαντικό κεφάλαιο που θα επενδύσουμε σταθερά τα επόμενα χρόνια είναι το ανθρώπινο δυναμικό του τουρισμού μας.
Στην τουριστική πολιτική μας για τον εμπλουτισμό και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του τουριστικού μας προϊόντος, θέσαμε ως προτεραιότητα την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας τουριστικής εκπαίδευσης μέσα από:
• την αναβάθμιση των δύο Ανώτερων Σχολών Τουριστικής Εκπαίδευσης και των 8 ΙΕΚ του Υπουργείου
• και την επαναλειτουργία της Σχολής Ξεναγών.
Η Σχολή Ξεναγών έκλεισε το 2010 και άφησε ένα μεγάλο κενό στην κατάρτιση και διοχέτευση στην αγορά εξειδικευμένων στελεχών. Ο ΟΤΕΚ καταργήθηκε ως αυτόνομος Οργανισμού Τουριστικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης το 2013. Παραλάβαμε μία υποβαθμισμένη δημόσια τουριστική εκπαίδευση και πλέον επιχειρούμε να την οργανώσουμε αποτελεσματικά σε νέες υγιείς βάσεις και σύμφωνα με τις διεθνείς προδιαγραφές και τάσεις. Στο Υπουργείο, προχωρήσαμε άμεσα στη μελέτη, ανάλυση και αξιολόγηση του υπάρχοντος συστήματος. Έχουμε ήδη καταγράψει τις αδυναμίες αλλά και τις προτεραιότητες στη βάση και των προτάσεων των αρμοδίων φορέων και προχωρούμε στην δημιουργία Ομάδας Εργασίας από εξειδικευμένους Επιστήμονες για τη νέα δομή και λειτουργία των σχολών, για το πρόγραμμα σπουδών και την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών. Είμαστε σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας για την προώθηση όλων των θεμάτων, με στόχο να εισάγουμε τις απαραίτητες ρυθμίσεις.
Ιδιαίτερη έμφαση θα δώσουμε στην εντατική προώθηση και προβολή των παρεχόμενων προγραμμάτων τουριστικών σπουδών με στόχο την καλύτερη ενημέρωση των ενδιαφερομένων για τις δυνατότητες επαγγελματικής εκπαίδευσης στα ΙΕΚ του Υπουργείου και τη σύνδεσή τους με την αγορά εργασίας» είπε.
Παράλληλα κάνοντας τον απολογισμό της χρόνιάς σημείωσε:
«Η Ελλάδα μπορεί και θα πρωταγωνιστήσει τα επόμενα χρόνια ως παγκόσμιος ελκυστικός και ανταγωνιστικός προορισμός για τουρισμό 365 ημερών το χρόνο και σε αυτήν την κατεύθυνση εργαζόμαστε με συγκεκριμένο αναπτυξιακό σχέδιο».
Η κ. Κουντουρά ανέφερε ότι: «Τα στοιχεία που έχουμε για το δεκάμηνο του 2016 έναντι του 2015 δείχνουν αύξηση 8% στις διεθνείς αεροπορικές αφίξεις που αντιστοιχεί σε περίπου 1.200.000 περισσότερους επισκέπτες, διατήρηση της ισχυρής δυναμικής στις οδικές αφίξεις , και ενίσχυση της κρουαζιέρας στα μεγαλύτερα λιμάνια έως και 20%. Η άνοδος που αποτυπώνεται είναι ισχυρότερη από αυτήν που είχε εκτιμήσει η αγορά.Διψήφια αύξηση καταγράφουν οι περισσότερες βασικές μας αγορές, όπως η Βρετανία η Γερμανία, οι Σκανδιναβικές χώρες, η Ρωσία που ενισχύσαμε, οι νέες αγορές που ανοίξαμε στη Μέση Ανατολή, η Κίνα και η Νότιος Κορέα, η Αμερική και ο Καναδάς που υποστηρίξαμε δυναμικά, καθώς και ανερχόμενες αγορές στην Ευρώπη όπου δώσαμε έμφαση, όπως η Πολωνία, η Σερβία, η Ρουμανία».
Επίσης είπε ότι «οι μήνες Ιούλιος, Αύγουστος και Σεπτέμβριος αλλά και ο Οκτώβριος ήταν οι καλύτεροι μήνες όλων των εποχών για τους περισσότερους προορισμούς της χώρας. Ειδικότερα τον Οκτώβριο καταγράφηκε αύξηση 25% στον αριθμό των διεθνών αεροπορικών αφίξεων έναντι του περσινού Οκτωβρίου, σε συνέχεια της πολύ θετικής εικόνας του Σεπτεμβρίου, όπου οι πληρότητες άγγιξαν κατά μέσο όρο το 85% στους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς και έφτασαν έως και 100% στα ξενοδοχεία στο κέντρο της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Τα μεγέθη μέχρι σήμερα αποτυπώνουν ξεκάθαρα την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, που πετύχαμε μέσα από τις συμφωνίες μας στις ξένες αγορές για την αύξηση των τουριστικών πακέτων και την επέκταση των προγραμμάτων από τον Απρίλιο έως το Νοέμβριο.»
Η κ. Κουντουρά υπογράμμισε την ανάγκη για καλύτερη καταγραφή των στατιστικών στοιχείων του κλάδου. «Είμαστε σε επαφή με τις αρμόδιες στατιστικές υπηρεσίες της Ελλάδας και των χωρών του εξωτερικού, την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, την Εθνική Αρχή Συντονισμού Πτήσεων, τα Γραφεία ΕΟΤ Εξωτερικού αλλά και με όλους τους tour operators που διακινούν τον κύριο όγκο των πακέτων για την Ελλάδα, προκειμένου να καταλήξουμε σε έναν μηχανισμό αξιόπιστων ποσοτικών και ποιοτικών στοιχείων, που θα χρησιμεύσουν στην διαμόρφωση των στρατηγικών και των επόμενων βημάτων στον τουρισμό για όλα τα επόμενα χρόνια.

Ενισχύσαμε τη διεθνή μας παρουσία μέσα από:
• Επαφές για την εμβάθυνση των διμερών τουριστικών σχέσεων με χώρες στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, στη Μέση Ανατολή και την Ασία
• Τη συμμετοχή μας σε Διεθνείς και Εξειδικευμένες Τουριστικές Εκθέσεις για την στοχευμένη προβολή των προορισμών μας και των θεματικών εμπειριών,
• με διαφημιστικές εκστρατείες καθόλη τη διάρκεια του χρόνου αλλά και τις ειδικές εκστρατείες για την ενίσχυση των κρατήσεων τελευταίας στιγμής .
• με τη υποστήριξη workshops και την ενθάρρυνση b2b συναντήσεων στις αγορές-στόχους ώστε ο ιδιωτικός τομέας να προχωρήσει σε άμεσες νέες συμφωνίες και συνεργασίες.
Πραγματοποιήσαμε περισσότερα από 150 ταξίδια εξοικείωσης για tour operators και δημοσιογραφικά ταξίδια για εξειδικευμένους δημοσιογράφους και travel bloggers για την προβολή της Ελλάδας στα ξένα μέσα και στο διεθνές ταξιδιωτικό κοινό. Τα ταξίδια αυτά συνεχίζονται το αμέσως επόμενο διάστημα με έμφαση στην προώθηση προορισμών χειμερινού τουρισμού και city-break.
Προτεραιότητα δώσαμε στην στήριξη των πανέμορφων νησιών μας στο Αν. Αιγαίο που αδικήθηκαν από την εκτεταμένη αρνητική δημοσιότητα και την αναπαραγωγή εικόνων υπερβολής στην Ελλάδα και το εξωτερικό που δεν ανταποκρίνονταν στην πραγματικότητα».
Ενίσχυση μέσω ΕΣΠΑ 210 εκατομ. σε ΜμΕ του τουρισμού
Για βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος έκανε λόγο τόνισε η Υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά εγκαινιάζοντας την 32η Διεθνή Έκθεση Τουρισμού Philoxenia 2016.
«Την τελευταία διετία έχει αυξηθεί το εγχώριο και διεθνές ενδιαφέρον για νέες τουριστικές επενδύσεις υψηλής ποιότητας και εκτιμούμε ότι θα συνεχιστεί με ακόμη υψηλότερους ρυθμούς τα επόμενα χρόνια. Πραγματοποιούμε επαφές με οικονομικούς και επενδυτικούς φορείς του εξωτερικού και με Ομίλους που διερευνούν πλέον συγκεκριμένες ευκαιρίες. Διαμορφώνουμε συνθήκες για ένα πιο φιλικό και ελκυστικό περιβάλλον για τους υποψήφιους επενδυτές, και προωθούμε ταχύτερα τις διαδικασίες μέσω της υπηρεσίας one-stop-shop του υπουργείου. Ήδη σε διάφορα στάδια εγκρίσεων βρίσκονται 140 σχέδια που είχαν υποβληθεί την τελευταία διετία στις αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου νέων τουριστικών καταλυμάτων 4 και 5 αστέρων και υφιστάμενων καταλυμάτων σε όλη τη χώρα για έργα αναβάθμισης ή και επέκτασης» σημείωσε ενώ ανέφερε ότι το 2017 θα αποτελέσει αφετηρία για την υλοποίηση νέων τουριστικών επενδύσεων με έμφαση στην ποιότητα.
«Με βάση τον προϋπολογισμό που έχουμε εξασφαλίσει, οι ενισχύσεις προς τις υφιστάμενες και νέες μικρομεσαίες τουριστικές επιχειρήσεις θα ξεπεράσουν τα 210 εκατ. ευρώ μέσω δύο προγραμμάτων του ΕΣΠΑ. Το πρόγραμμα για επενδύσεις εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης των υφιστάμενων μικρομεσαίων τουριστικών επιχειρήσεων με προϋπολογισμό 90 εκατ. ευρώ, βρίσκεται ήδη στο στάδιο της αξιολόγησης των προτάσεων που έχουν υποβληθεί. Στις αρχές του 2017 προγραμματίζουμε την προκήρυξη του νέου προγράμματος για την ίδρυση νέων μικρομεσαίων τουριστικών επιχειρήσεων.
Συμμετέχουμε για πρώτη φορά σε συγχρηματοδοτούμενα ευρωπαϊκά προγράμματα, όπως το πρόγραμμα διακρατικής συνεργασίας INTERREG για έργα:
- εξοικονόμησης ενέργειας των μικρών καταλυμάτων
- ανάπτυξης δικτύου καταδυτικών πάρκων και προώθησης του καταδυτικού τουρισμού στην Ελλάδα και την Κύπρο.
- πρότυπης εφαρμογής για έξυπνα κινητά και ανάπτυξης του ιαματικού τουρισμού στη διασυνοριακή περιοχή με τη Βουλγαρία.
-ειδικής εφαρμογής μετεωρολογικών προβλέψεων για το θαλάσσιο τουρισμό στην περιοχή της Αδριατικής και του Ιονίου» ανέφερε χαρακτηριστικά.