Περιθώρια ανάπτυξης στο γιώτιγκ παρά την υπερπροσφορά σκαφών βλέπει για τον κλάδο η Μαρίνα Φλοίσβου

18/12/2019
Το 1% του ΑΕΠ της χώρας προέρχεται από τον θαλάσσιο τουρισμό, δείγμα της σημασίας που έχει για την εθνική οικονομία αλλά και των προοπτικών που μπορεί να αναπτυχθούν. Αυτό τόνισε o διευθύνων σύμβουλος της Flisvos Marina Σταύρος Kατσικάδης στο περιθώριο συνάντησης με δημοσιογράφους χτες.

Όπως τόνισε ο κ. Κατισκάδης, με την ιδιότητά του ως Προέδρου της Ένωσης Μαρινών Ελλάδος, απαιτείται αναβάθμιση των υποδομών, ενώ σύμφωνα με όσα είπε, η προώθηση των έργων στη Μαρίνας Αλίμου αναμένεται να ενισχύσει τον κλάδο του γιώτιγκ.

Μάλιστα ο κ. Κατισκάδης επέμεινε στο ότι η βελτίωση των υποδομών έστω κι αν έχει μια αύξηση στα τέλη ελλιμενισμού στην εν λόγω μαρίνα, θα είναι προς όφελος της αναβάθμισης της ποιότητας παροχής υπηρεσιών και θα βοηθήσει τον κλάδο για μια περαιτέρω ανάπτυξη. Ο ίδιος απαντώντας σε σχετική ερώτηση δε συμμερίστηκε την άποψη περί «κορεσμού» της αγοράς με την ύπαρξη πολλών διαθέσιμων σκαφών, που με την υπερπροσφορά οδηγούν τις τιμές των ναύλων χαμηλότερα. «Υπάρχουν μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης σε μια χώρα με τόσο μεγάλη ακτογραμμή» ανέφερε εστιάζοντας στις υποδομές και στην εύρυθμη λειτουργία των μαρινών.

Πάντως στο πεδίο της ποιότητας η Μαρίνα Φλοίσβου (Flisvos Marina) είναι μοντέλο. Μάλιστα αναμένεται αύξηση της τάξης του 5% στη ζήτηση θέσεων ελλιμενισμού, κυρίως από το εξωτερικό τη νέα χρονιά. Βέβαια είναι η πρώτη exclusive μαρίνα στην Eλλάδα, που δέχεται mega-yacht.
Διαθέτει 303 θέσεις ελλιμενισμού με τα σκάφη πολυτελείας μεγαλύτερα των 35 μέτρων να είναι η πλειοψηφία. Το 805 των εσόδων της είναι από τα σκάφη ενώ το υπόλοιπο από τις δράσεις αναψυχής. Σε έκταση 6.200 τ.μ., αναπτύσσονται εστιατόρια, καφέ, εμπορικά καταστήματα, υπηρεσίες yachting. Παράλληλα η ανάπλαση των 25 στρεμμάτων πρασίνου δημιούργησαν ένα έργο ξεχωριστό στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο, που δέχεται ετησίως χιλιάδες επισκέπτες.

Το εμπορικό της συγκρότημα εκτείνεται σε 3.800 τ.μ. Όπως τόνισε χθες σε συνάντηση με δημοσιογράφους ο διευθύνων σύμβουλος της Flisvos Marina Σταύρος Kατσικάδης, η εταιρεία είναι κερδοφόρα και παράγει πολλαπλασιαστικό όφελος για όλη τη γύρω περιοχή και όχι μόνο. Τόνισε πως το 2018 τα έσοδα έφτασαν στα 14 εκατ. ευρώ και τα λειτουργικά κέρδη περί τα 3 εκατ. ευρώ, ενώ εκτίμησε πως παρόμοιες θα είναι οι επιδόσεις και για το 2019.

Η LAMDA Flisvos Marina ανήκει κατά 77,2% στην Lamda Holding και κατά 22,8% στην ΕΤΑΔ, Το 2019 αναμένει έσοδα στα 14 εκατ. ευρώ αυξημένα κατά 5% από πέρυσι και είναι η πρώτη σε έσοδα μαρίνα της χώρας.

Δράσεις για την κοινωνία

Το μεταξύ τον πρώτο απολογισμό δράσεων βιώσιμης ανάπτυξης για το 2018 έδωσε στη δημοσιότητα η LAMDA Flisvos Marina Α.Ε, η οποία συμπλήρωσε 17 χρόνια λειτουργίας.

Όπως τονίζεται, ο απολογισμός έχει συνταχθεί βάσει των κατευθυντήριων οδηγιών του Global Reporting Initiative (GRI Standards) σε συμφωνία με τις αρχές καθορισμού περιεχομένου (Συμπερίληψη Ενδιαφερόμενων Μερών, Πλαίσιο Βιωσιμότητας, Ουσιαστικότητα, Πληρότητα).

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται πως η Μαρίνα Φλοίσβου, έχοντας κερδίσει ανώτατες διακρίσεις και παγκόσμια αναγνώριση, επιδιώκει το σύνολο των ενδιαφερομένων μερών να γνωρίσει, αλλά και να αξιολογήσει τις επιδόσεις της, σε βασικούς άξονες της βιώσιμης ανάπτυξης, όπως:
• Υπεύθυνη Εταιρική Διακυβέρνηση.
• Ποιότητα στην καθημερινή λειτουργία για πελάτες και επισκέπτες.
• Προτεραιότητα στο Ανθρώπινο Δυναμικό.
• Ολοκληρωμένη Περιβαλλοντική Πολιτική.
• Κοινωνική Συνεισφορά.

Ενδεικτικές πρωτοβουλίες και δράσεις που αναπτύχθηκαν την προηγούμενη χρονιά ήταν η εβδομαδιαία γιορτή της βιοποικιλότητας, η εκστρατεία για τη μείωση πλαστικών μιας χρήσης, η τοποθέτηση συσκευής περισυλλογής μικροπλαστικών στο θαλάσσιο χώρο της μαρίνας (seabin) και η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση πελατών, επισκεπτών και δημοτών του Παλαιού Φαλήρου σε θέματα ασφάλειας, οδικής συμπεριφοράς καθώς και στο κρίσιμο θέμα της ρύπανσης των αγωγών ομβρίων με τη βοήθεια σχετικών ενημερωτικών εντύπων.

Σύμφωνα με τον κ. Κατσικάδη, «με περηφάνια παρουσιάζουμε τον Απολογισμό Δράσεων Βιώσιμης Ανάπτυξης για το 2018 και αποδεικνύουμε έμπρακτα, με βάση συγκεκριμένους δείκτες αξιολόγησης, τη δέσμευσή μας στις αρχές της ποιότητας, της ασφάλειας και προστασίας του περιβάλλοντος.. Δημιουργούμε αξία για όλους. Για το θαλάσσιο τουρισμό, για τους μετόχους μας, τους εργαζόμενούς μας, τους πελάτες μας, τους επισκέπτες μας, το περιβάλλον και την κοινωνία στην οποία δραστηριοποιούμαστε και προς την οποία θέλουμε να ανταποδίδουμε υπεύθυνα. Αυτή η φιλοσοφία δημιουργίας αξίας για όλους, βρίσκεται στο επιχειρηματικό "DNA" της LAMDA Flisvos Marina Α.Ε εδώ και 17 χρόνια. Κάθε επιτυχία δεν είναι για μας αφορμή εφησυχασμού αλλά πηγή δύναμης ώστε να πετύχουμε τους επόμενους, ακόμη υψηλότερους, στόχους μας».

Παράλληλα, αναφέρεται πως η στρατηγική της εταιρείας συνεχίζει να εστιάζει και για το έτος 2020 στην τεχνολογία, στο περιβάλλον και στην εκπαίδευση.

«Δρομολογούνται έργα και δράσεις όπως η εγκατάσταση φορτιστών για ηλεκτρικά οχήματα στους χώρους στάθμευσης της μαρίνας, η κομποστοποίηση των πράσινων αποβλήτων (green waste) από το πάρκο, η διαμόρφωση νέων χώρων πρασίνου στον προλιμένα, η συμμετοχή σε νέες εκπαιδευτικές πρωτοβουλίες όπως το Junior Achievement Greece, καθώς και η ανάπτυξη εφαρμογής ειδικού προγράμματος για επικοινωνία και εξυπηρέτηση πελατών χωρίς χρήση χαρτιού (paperless)», καταλήγει η ανακοίνωση.

Πηγή: Reporter.gr