Δεν θα ανοίξουν τις μετακινήσεις το Πάσχα

19/4/2021

Προς οριστικό τέλος στο Πάσχα με μετακίνηση εκτός νομού έβγαλε η σημερινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, το Νίκο Χαρδαλιά και τον Σωτήρη Τσιόδρα. Η τελική εισήγηση θα γίνει από την Επιτροπή των ειδικών.


Ο «κύβος ερρίφθη». Το «Πάσχα στο χωριό» ματαιώνεται, όπως επίσης και το άνοιγμα όσων δραστηριοτήτων είχαν προγραμματιστεί τις επόμενες δύο εβδομάδες.

Τυπικά, βεβαίως, οι παραπάνω αποφάσεις θα επικυρωθούν μετά τη συνεδρίαση της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων.

Ωστόσο, σύμφωνα με άριστα ενημερωμένες πηγές του iEidiseis.gr, στη σημερινή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη, με τη συμμετοχή του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα και του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας κ. Νίκου Χαρδαλιά, κρίθηκε ότι με τη σημερινή επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα, τυχόν απελευθέρωση των διαπεριφερειακών μετακινήσεων για τις ημέρες του Πάσχα, ενέχει τον κίνδυνο της διασποράς του ιού σε ολόκληρη την περιφέρεια.

Μάλιστα, προκειμένου να λήξει το ταχύτερο δυνατό το κλίμα προσμονής των πολιτών για μετάβαση στα χωριά και τα εξοχικά τους, το Μέγαρο Μαξίμου θέλησε να ξεκαθαρίσει άμεσα το τοπίο, για να μετριάσει τις -δεδομένες πάντως - αντιδράσεις για την εξέλιξη αυτή.


Με δεδομένο ότι η κυβέρνηση έχει προσδιορίσει την 14η Μαίου ως ημέρα ανοίγματος του τουρισμού, το πιθανότερο είναι ότι τότε, ή λίγες μέρες νωρίτερα, θα ανοίξει και η εστίαση, και συγκεκριμένα στις 10 Μαϊου. Κάθε συζήτηση για επιστροφή των μαθητών του Γυμνασίου και του Δημοτικού στις σχολικές αίθουσες, όπως επίσης για το άνοιγμα των εμπορικών κέντρων, ινστιτούτων αισθητικής κα, αναβάλλεται για αργότερα.

Η μεταστροφή του κλίματος σχετικά με τις συνθήκες εορτασμού του φετινού Πάσχα είχε αρχίσει να διαφαίνεται τα τελευταία εικοσιτετράωρα, με αρκετά από τα μέλη της Επιτροπής να εκφράζουν εντονότατους προβληματισμούς για ελεύθερες μετακινήσεις των πολιτών από νομό σε νομό,καθώς παρά την ισχνή αποκλιμάκωση των ημερήσιων κρουσμάτων, οι θάνατοι και οι διασωληνώσεις στα νοσοκομεία της Αττικής παραμένουν σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα. «Αν φύγουν όλοι οι Αθηναίοι για τα χωριά τους, τότε είναι βέβαιο ότι θα μεταφερθεί το βάρος και στα νοσοκομεία της περιφέρειας, τα οποία είναι μικρότερου δυναμικού και το πρόβλημα θα κινδυνεύσουμε να γίνει ανεξέλεγκτο», λένε οι ειδικοί.

Τα ερωτήματα τα οποία μένει πλέον να απαντηθούν είναι πως ακριβώς θα λειτουργήσουν οι Εκκλησίες κατά την εορταστική περίοδο, ποιο θα είναι το ωράριο κυκλοφορίας το βράδυ και γενικότερα τα μέτρα τα οποία θα ισχύσουν το εορταστικό τριήμερο.

Άμεση ενημέρωση τώρα και στο Google News - Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Σε ό,τι αφορά το πρώτο, όπως έγραψε και χθες το iΕidiseis, ο υπουργός Επικρατείας κ. Γιώργος Γεραπετρίτης έχει αναλάβει τον ρόλο του συνδέσμου μεταξύ του Μεγάρου Μαξίμου, της ηγεσία της Ιεραρχίας και της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων, προκειμένου να εξευρεθεί η ασφαλέστερη συμμετοχή των πιστών στις θρησκευτικές τελετές, με σεβασμό στην πίστη των πολιτών αλλά και με δικλείδες ασφαλείας για τη δημόσια υγεία.

Μετά τις παραπάνω εξελίξεις, οι αποφάσεις για τα επόμενα βήματα απεγκλωβισμού από το lockdown αναβάλλονται πιθανότατα για αμέσως μετά τις εορτές του Πάσχα, καθώς το κρισιμότερο στοίχημα για την κυβέρνηση και την οικονομία, πέραν της προστασίας της δημόσιας υγείας, είναι να ανοίξει χωρίς εμπόδια ο τουρισμός.

 

ieidiseis.gr