Τουριστική Κατοικία: Το εμπάργκο στη Ρωσία οδηγεί σε Limit down την αγορά

23/9/2014
Μεγάλος προβληματισμός επικρατεί στην αγορά τουριστικής κατοικίας λόγω του παγώματος ενδιαφέροντος των Ρώσων μετά και τις τελευταίες γεωπολιτικές εξελίξεις. Παράγοντες της αγοράς, μιλώντας στο Bluebirds αναφέρουν ότι λόγω της συνολικής έντασης στις σχέσεις Ρωσίας – ΕΕ πολλοί ευκατάστατοι Ρώσοι που τελευταία είχαν δώσει πνοή στην αγορά εξοχικής κατοικίας στην Ελλάδα έχουν «φρενάρει» με αποτέλεσμα να απειλείται νέα καθίζηση στον κλάδο.

Η εκτίμηση είναι ότι λόγω των στενών σχέσεων των προσώπων αυτών, που είχαν «σκανάρει» τις αγορές ακινήτων της Κρήτης, των Δωδεκανήσων, της Χαλκιδικής και της Μυκόνου, με το καθεστώς Πούτιν έχει επέλθει μια αντιστροφή του ζωηρού ενδιαφέροντος για αγορές αλλά ακόμα και διαμονή σε πολυτελείς κατοικίες. Άλλωστε καθώς πρόκειται για προβεβλημένα στελέχη της Ρωσικής οικονομίας και πολιτικής αποφεύγεται η έκθεση με επιλογές που μπορεί να μην αρέσουν στην ηγεσία της χώρας. Έτσι επιλέγουν είτε τις διακοπές στην Κριμαία είτε να παγώσουν το ενδιαφέρον τους για αγορές. Πολλοί μάλιστα εξ αυτών που είχαν σχέδια για κατασκευές ή αγορές ακριβών κατοικιών είναι και στις λίστες των «ανεπιθύμητων» για ταξίδια στην ΕΕ.
Το θέμα είναι ότι η ζήτηση από τη βόρεια Ευρώπη δεν μπορεί να καλύψει προς στιγμή το έλλειμμα από Ρωσία καθώς οι πολίτες της ΕΕ αναζητούν πιο φτηνές κατοικίες έως 300.000 ευρώ περίπου ενώ, ειδικά οι Γερμανοί προβληματίζονται για την έλλειψη κτηματολογίου. Είναι ενδεικτικό ότι ακόμα σε πολλές περιοχές όπως η Μάνη δεν υπάρχει ακριβής καθορισμός των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας, γεγονός που καθιστά δύσκολη κάθε επένδυση.

Κτηματολόγιο εν όψει
Πάντως σε απάντηση των ανησυχιών των εταίρων μας και ειδικά της τρόικας, που σε κάθε συνάντηση θέτουν τα ζητήματα έλλειψης κτηματολογίου, το υπουργείο Περιβάλλοντος προωθεί την κτηματογράφηση. Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με την παρουσία του Υπουργού Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννη Μανιάτη, και του Υφυπουργού Ανάπτυξης, Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου, οριστικοποιήθηκε η διασφάλιση ποσού 114 εκ. ευρώ για την έναρξη του Εθνικού Κτηματολογίου με την υπογραφή των πρώτων συμβάσεων.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο ΓΓ Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος, Σωκράτης Αλεξιάδης, ο ΓΓ Αγροτικής Ανάπτυξης, Μόσχος Κορασίδης, ο ΓΓ Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, Μενέλαος Δασκαλάκης, ο Πρόεδρος της ΕΚΧΑ ΑΕ, Ηλίας Λακόπουλος και ο Διευθυντής του Γραφείου Στρατηγικού Σχεδιασμού του Πρωθυπουργού, Δημήτρης Πτωχός, και υπηρεσιακοί παράγοντες.
«Ξεκινάμε με τα πρώτα 114 εκ. ευρώ. Το Εθνικό Κτηματολόγιο μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης, καθώς τις επόμενες εβδομάδες υπογράφονται οι πρώτες συμβάσεις με τους αναδόχους. Το μεγαλύτερο μεγάλο έργο της χώρας, μετά την έναρξη λειτουργίας πριν ένα μήνα των δύο πρώτων Οριστικών Κτηματολογικών Γραφείων σε Θεσσαλονίκη και Πειραιά, γυρνά μία ακόμα σελίδα με το ξεκίνημα της τελικής φάσης υλοποίησής του» τόνισε μετά τη σύσκεψη, ο Υπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης, και συμπλήρωσε:
«Η Ελλάδα ανοίγει βηματισμό για τη δημιουργία του πιο σύγχρονου Κτηματολογίου της Ευρώπης. Ο Έλληνας πολίτης και κάθε επενδυτής πολύ σύντομα θα μπορεί να έχει βεβαιότητα και ασφάλεια δικαίου για κάθε παρέμβαση ή επένδυση στο χώρο. Προστατεύουμε το περιβάλλον, αναδεικνύουμε τη δημόσια γη, ελέγχουμε τις αποφάσεις όλων των επιπέδων εξουσίας που σχετίζονται με τη γη και το χώρο.
Η μεγαλύτερη διοικητική μεταρρύθμιση της χώρας, η διαμόρφωση ενός ολοκληρωμένου, σύγχρονου κτηματολογικού πληροφοριακού συστήματος για την βιώσιμη και αειφορική ανάπτυξη του περιβάλλοντος, γίνεται πράξη».

Γιώργος Αλεξάκης