Ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά: ένα αποτελεσματικό εργαλείο διαχείρισης βάρους

18/9/2014
Είναι ευρέως γνωστό ότι προκειμένου να χάσει κανείς βάρος πρέπει να καίει περισσότερες θερμίδες απ’ όσες προσλαμβάνει. Αυτός είναι ο χρυσός κανόνας στην απώλεια βάρους.

Αυτό που επιβεβαιώνεται τον τελευταίο καιρό είναι το γεγονός ότι όταν καταναλώνονται στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης και υγιεινής διατροφής, τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά μπορούν να αναδειχθούν σε αποτελεσματικά εργαλεία διαχείρισης βάρους.
Τα πιο πρόσφατα επιστημονικά στοιχεία εξετάζουν την επίδραση των ολιγοθερμιδικών γλυκαντικών στο ενεργειακό ισοζύγιο, την όρεξη, την πρόσληψη τροφής και τη γλυκαιμική αντίδραση (αντίδραση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα).
Σε έγγραφο που δημοσιεύτηκε ως ένθετο στο διαβητολογικού ενδιαφέροντος περιοδικό Diabetes Digest (The role of low calorie sweeteners in weight management: Evidence and practicalities, Vol 12, No 1 2013), οι συγγραφείς του, Debbie Cook, David Haslam και Carol Weir, συνοψίζουν τα συμπεράσματά τους για τον θετικό ρόλο των γλυκαντικών στη διαχείριση βάρους και δίνουν στους επαγγελματίες υγείας ορισμένες πρακτικές συμβουλές για τη χρήση των ολιγοθερμιδικών γλυκαντικών.
Σύμφωνα με τους συγγραφείς, τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά θα πρέπει να εντάσσονται στο πλαίσιο μιας υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής συνδυασμένης με τακτική σωματική άσκηση, ώστε να μπορούν να συμβάλουν στη διαχείριση του βάρους. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να πετύχουμε απώλεια βάρους μειώνοντας τις θερμίδες που προσλαμβάνουμε, π.χ. χρησιμοποιώντας ολιγοθερμιδικές γλυκαντικές ύλες, ή αυξάνοντας τις θερμίδες που καίμε μέσω σωματικής άσκησης.
Πίνακας 1. Ενεργειακές διαφορές μεταξύ κανονικών και light προϊόντων
Προϊόν Ενέργεια (kcal/100g) Εξοικονόμηση ενέργειας (kcal/100g)
Φρουτοποτό Κανονικό 56 45
Diet 11
Πουτίγκα σοκολάτας Κανονική 131 67
Diet 64
Cola Κανονική 40 38
Diet 2
Άπαχο γιαούρτι Κανονικό 75 31
Diet 44
Πηγή: Bellisle and Drewnowski, 2007
Οι συγγραφείς ταυτόχρονα εφιστούν την προσοχή ώστε να αποφεύγεται η αναπλήρωση των χαμένων θερμίδων. Με λίγα λόγια, δεν θα χάσουμε βάρος, αν επιβραβεύοντας τον εαυτό μας που μειώσαμε μέσω της χρήσης γλυκαντικών υλών τη θερμιδική μας πρόσληψη, την αυξήσουμε με άλλον τρόπο (π.χ. τρώγοντας μεγαλύτερες μερίδες φαγητού), γιατί αυτό απλά σημαίνει ότι στρεφόμαστε σε διαφορετικές πηγές θερμίδες αλλά δεν τις μειώνουμε.
Τέλος, σύμφωνα με τους συγγραφείς, τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά μπορούν να βοηθήσουν άτομα με σακχαρώδη διαβήτη προκειμένου να μειώσουν ή να διατηρήσουν το βάρος τους, ως μέρος της συνολικής στρατηγικής για τη διαχείριση της ασθένειάς τους. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι δεν περιέχουν υδατάνθρακες και επομένως δεν έχουν αρνητική επίδραση στον γλυκαιμικό έλεγχο για τους πάσχοντες από διαβήτη