Ολγα Κεφαλογιάννη: Μεγάλη αναπτυξιακή ευκαιρία η Αμφίπολη για τον πολιτιστικό τουρισμό

26/9/2014
Για ευρήματα που ανήκουν στην παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά, έκανε λόγο η Όλγα Κεφαλογιάννη, αναφερόμενη στην αρχαιλογική έρευνα στην Αμφίπολη.

«Προφανώς μιλάμε για ένα πάρα πολύ σημαντικό εύρημα και αναμένουμε και στη συνέχεια να δούμε το μυστικό της Αμφίπολης», τόνισε η υπουργός Τουρισμού, μιλώντας στο Star και πρόσθεσε:

«Αυτό που έχει σημασία για μας είναι πώς θα κάνουμε σωστή αξιοποίηση τέτοιων πολύ σημαντικών μνημείων για να δώσουμε ακόμα μεγαλύτερη έμφαση στον πολιτιστικό τουρισμό.

Από πλευράς του υπουργείου Τουρισμού βλέπουμε την αναπτυξιακή διάσταση που μπορεί να έχει ο πολιτισμός. Προφανώς, έχουμε μια τεράστια πολιτιστική κληρονομιά, αλλά δεν την έχουμε αξιοποιήσει όσο και όπως έπρεπε.

Εμείς έχουμε παρά πολλές προτάσεις προς το υπούργειο Πολιτισμού. Δυστυχώς, δεν εισακουόμαστε πάντα».

Η υπούργος ανέφερε ότι «είναι σημαντικό να γίνονται οι έρευνες και οι αρχαιολόγοι να κάνουν τη δουλειά τους».

«Από εκεί και πέρα, όμως», συνέχισε, «επειδή όλα αυτά τα ευρήματα δεν είναι ελληνική κληρονομιά, είναι παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά, είναι υποχρέωση μας να τα αναδεικνύουμε, να τα προβάλλουμε με τέτοιο τρόπο που να προσελκύουμε το ενδιαφέρον των ξένων επισκεπτών, δίνοντας τη δυνατότητα στις τοπικές κοινωνίες να έχουν πολλαπλάσια οφέλη από την αξιοποίηση του πολιτιστικού πλούτου της περιοχής τους»

Το Βloomberg

Με την διαπίστωση πως «όταν οι Έλληνες αρχαιολόγοι ανακάλυψαν δύο γυναικεία αγάλματα να φυλάσσουν έναν τάφο στην Αμφίπολη, στην πραγματικότητα, βρήκαν κάτι περισσότερο από μερικά αρχαία ηλικίας 2.300 ετών», ξεκινά εκτενές άρθρο που φιλοξενεί το πρακτορείο Bloomberg. Το άρθρο επικεντρώνεται τόσο στα εντυπωσιακά ευρήματα της ανασκαφής όσο και στην τεράστια συρρίκνωση των δαπανών σε θέματα πολιτισμού στην χώρα μας, τονίζοντας πως η ιστορία που ξεδιπλώνεται στην Αμφίπολη είναι μια ευκαιρία για την ελληνική οικονομία.
«Μετά από έξι χρόνια ύφεσης και “σφιξίματος του ζωναριού”, μια χώρα που αναδύθηκε από τα ευρήματα στον τεράστιο κυκλικό τύμβο, επανέφερε τα θέματα χρηματοδότησης του πολιτισμού στην καθημερινή ατζέντα», αναφέρει το άρθρο και, μεταξύ άλλων, σημειώνει πως η απάντηση στο ερώτημα «σε ποιον ανήκει ο τάφος;», δεν είναι τεράστιας σημασίας για τους αξιωματούχους του υπουργείου πολιτισμού, καθώς «το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης, που ανατροφοδοτείται με σχεδόν καθημερινά δελτία τύπου και φωτογραφίες, επαναφέρει την αρχαιότητα στο προσκήνιο και δημιουργεί αισιοδοξία για τα ποσά που θα διατίθενται στην αρχαιολογία και τον πολιτισμό.

Σύμφωνα, μάλιστα με την κα Λίνα Μενδώνη, γενική γραμματέα του υπουργείου Πολιτισμού, “δεν έχει σημασία ποιος είναι μέσα στον τάφο. Η Αμφίπολη έχει ήδη νικήσει, καθώς έχει αυτό το σημαντικό μνημείο. Η κρίση είχε την επίδρασή της στον τομέα του πολιτισμού, αλλά ο πολιτισμός, και ιδιαίτερα ο ελληνικός πολιτισμός, πάντα έλκει το ενδιαφέρον του κόσμου”».