Οι τουριστικές ειδικότητες στην 1η Έκθεση Επαγγελματικής Εκπαίδευσης από τα δημόσια ΕΠΑΛ στα Χανιά

18/4/2016
Σε μια κατ΄ εξοχήν τουριστική περιοχή της χώρας τα σχολεία της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης του Δήμου Χανίων (1ο ΕΠΑ.Λ., 2ο ΕΠΑ.Λ., ΕΠΑ.Λ. Ακρωτηρίου, ΕΠΑ.Λ. Ελ. Βενιζέλου, Εσπερινό ΕΠΑ.Λ., Εργαστηριακό Κέντρο Χανίων και Ε.Ε.Ε.Ε.Κ Χανίων), που στα προγράμματα σπουδών τους έχουν και τα τουριστικά επαγγέλματα ((Υπάλληλος Διοίκησης και Οικονομίας στον Τουρισμό) συνδιοργάνωσαν υπό την αιγίδα της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Χανίων την 1η Έκθεση Επαγγελματικής Εκπαίδευσης στις 13, 14 και 15 Απριλίου 2016, στις εγκαταστάσεις του Εργαστηριακού Κέντρου Χανίων στο σχολικό συγκρότημα «Δαίδαλος».
Σκοπός της Έκθεσης ήταν η παρουσίαση σε μαθητές, γονείς και στην τοπική κοινωνία των δυνατοτήτων μόρφωσης και εκπαίδευσης που παρέχει η Επαγγελματική Εκπαίδευση, των ειδικοτήτων που λειτουργούν στα Επαγγελματικά σχολεία της περιοχής και των επαγγελματικών δικαιωμάτων και προοπτικών απασχόλησης που ανοίγουν στους αποφοίτους τους.
Μαθητές όλων των ειδικοτήτων που φοιτούν στα Επαγγελματικά Λύκεια της πόλης, έδιναν πληροφορίες σχετικά με το αντικείμενο της κάθε ειδικότητας, τα μαθήματα που διδάσκονται και εκτελούσαν εργαστηριακές ασκήσεις ώστε οι επισκέπτες να λάβουν γνώση ως προς το πρακτικό μέρος της κάθε ειδικότητας. Επίσης δόθηκε η ευκαιρία σε γονείς και μαθητές να αναλυθούν τα πλεονεκτήματα της επαγγελματικής εκπαίδευσης έναντι της γενικής και να ωθήσουν τα παιδιά τους που διαθέτουν μια συγκεκριμένη δεξιότητα, προς την επαγγελματική εκπαίδευση. Τονίστηκε δε ότι ο απόφοιτος του ΕΠΑ.Λ. ολοκληρώνοντας τις σπουδές του, λαμβάνει εκτός από το απολυτήριο Λυκείου το οποίο είναι ισότιμο με αυτό του Γενικού και πτυχίο της ανάλογης ειδικότητας που ακολούθησε. 'Ετσι ένας απόφοιτος του ΕΠΑ.Λ. που δεν επιθυμεί να συνεχίσει τις σπουδές του σε μια σχολή της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, έχει διέξοδο στην αγορά εργασίας και ειδικά στον τουρισμό και με κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα και με τις απαραίτητες γνώσεις της ειδικότητας που παρακολούθησε.
Από τη συγκεκριμένη έκθεση δεν έλειπαν και οι ειδικότητες του Τομέα Υγείας Πρόνοιας, της Αισθητικής Κομμωτικής και των Εφαρμοσμένων τεχνών όπου για δύο χρόνια οι εκπαιδευτικοί των παραπάνω ειδικοτήτων είχαν τεθεί σε διαθεσιμότητα και οι μαθητές που επιθυμούσαν τις παραπάνω σπουδές αναγκάστηκαν να στραφούν σε άλλους τομείς. Αξίζει να σημειωθεί ότι συναντήσαμε μερίδα αποφοίτων από ειδικότητες που δεν ήταν της αρεσκείας τους οι οποίοι μας πληροφόρησαν πως ξαναγράφτηκαν στη Β΄Λυκείου αυτών που είχαν καταργηθεί και παρακολουθούν μόνο τα μαθήματα ειδικότητας για να πάρουν το αντίστοιχο πτυχίο.