Οι κρυμμένοι πόροι της πολιτιστικής κληρονομιάς το στοίχημα του ΥΠΠΟ
30/4/2015
Την πάταξη της λαθραίας εισόδου που πληροφορίες από το ΥΠΠΟ την ανεβάζουν στο 40% των σημερινών επισκεπτών στοχεύει η εφαρμογή του ηλεκτρονικού εισιτηρίου στους αρχαιολογικούς χώρους. Μάλιστα το μέτρο ξεκινάει από την Ακρόπολη τον Ιούνιο όπως είπε ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού Νίκος Ξυδάκης, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Μαρίας Κανελλοπούλου.
Μάλιστα μέχρι τέλος του έτους θα πρέπει να έχει επεκταθεί σε όλους τους αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας, ώστε να μπουν στα ταμεία πάνω 5 με 10 εκατομμύρια μέσα στο 2015 και ως 20 εκατομμύρια το 2016. Αυτό τουλάχιστον καταγράφεται ως άμεσος στόχος στη λίστα Βαρουφάκη.
Το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί σε αρχαιολογικούς χώρους, στους οποίους καταγράφεται το 25% του συνόλου των επισκεπτών σε όλη τη χώρα, και συγκεκριμένα στην Αρχαία Αγορά, τη Ρωμαϊκή Αγορά, το Ολυμπείο, τον Κεραμεικό, το θέατρο Διονύσου και τη Βιβλιοθήκη Αδριανού, θα αρχίσει εντός του Ιουνίου η εφαρμογή του ηλεκτρονικού εισιτηρίου.
Το πρόγραμμα θα επεκταθεί έως τον Αύγουστο σε άλλα 13 μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους: στην Κνωσό, τη Λίνδο, τους Δελφούς, την Ολυμπία, τις Μυκήνες, την Επίδαυρο, τις Αιγές, το Παλάτι του Μεγάλου Μάγιστρου στη Ρόδο, το Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων, το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού στη Θεσσαλονίκη, το Ασκληπιείο της Κω, και το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου.
Ο θησαυρός του ΤΑΠΑ
Το ΤΑΠΑ είναι μια βαριά, απαρχαιωμένη μηχανή, που δεν παράγει ό,τι οφείλει. Η μηχανοργάνωσή του οργανισμού είναι σε κατάσταση εμβρυακή. Το λογιστήριό του δε διαθέτει λογιστή. Πρέπει επειγόντως να συντηρηθεί και να εκσυγχρονιστεί. Μόνο έτσι θα μπορέσει να προβάλλει με σύγχρονο τρόπο τον πολιτισμό μας και να παράγει πλούτο, ώστε να συντηρήσει την πολιτιστική μας κληρονομιά και, εν μέρει, το σύγχρονο πολιτισμό», είπε ο αν. υπουργός Πολιτισμού κ. Νίκος Ξυδάκης σε πρόσφατη συνέντευξη τύπου με την ευκαιρία της εγκατάστασης του νέου Διοικητικού Συμβουλίου.
«Επεξεργαζόμαστε ένα πλήρες σύστημα που θα επιτρέπει να αγοράζει κανείς ηλεκτρονικά εισιτήρια από οποιοδήποτε μέρος του κόσμου. Έτσι θα αυξηθεί η προσέλευση και θα μειωθούν οι ουρές. Πιστεύουμε ότι του χρόνου την ίδια εποχή το ηλεκτρονικό εισιτήριο θα είναι πραγματικότητα σε όλα τα μουσεία κα τους αρχαιολογικούς χώρους της χώρας», είπε η νέα Πρόεδρος του ΤΑΠΑ Ασπασία Λούβη, πλαισιούμενη από τα μέλη του Δ.Σ. Βασίλη Μπορνόβα, Γιάννη Καρλόπουλο και Παναγιώτη Ροτζιώκο. Και πρόσθεσε ότι ο νέος σχεδιασμός περιλαμβάνει την ανανέωση των πωλητέων, την αναμόρφωση των πωλητηρίων, τον εκσυγχρονισμό των πωλήσεων με πιστωτικές κάρτες και τη δυνατότητα αποστολής προϊόντων κ.α.
Τα έσοδα αναμένεται να αυξηθούν σημαντικά και από την αύξηση της τιμής των εισιτηρίων. «Έχουμε ακόμα τα φθηνότερα εισιτήρια σε όλη την Ευρώπη. Σε τέτοιον βαθμό, ώστε αδικούμε την αξία του προσφερόμενου αγαθού», επισήμανε ο Ν. Ξυδάκης. Τόνισε, όμως, ότι, παράλληλα με τις αυξήσεις, θα υπάρχει πρόβλεψη για ημέρες δωρεάν εισόδου, για οικογενειακά εισιτήρια κ.α.
Η εφαρμογή του ηλεκτρονικού εισιτηρίου και η αύξηση της τιμής αναμένεται να αποδώσουν, ιδιαίτερα τη νέα τουριστική περίοδο, με το ωράριο 8π.μ.- 8 μ.μ. Για να εξυπηρετηθεί το ωράριο αυτό, αλλά και για τις ανάγκες που υπάρχουν σε μουσεία εκτός αυτού του προγράμματος, αναμένεται η έγκριση των συναρμοδίων υπουργείων για την πρόσληψη επιπλέον 720 εποχικών φυλάκων.
Επιπλέον η αύξηση της εισόδου, με παράλληλη επέκταση των ατελειών και προσφορών στοχεύει στην τόνωση της επισκεψιμότητας αλλά και συνακόλουθα στη στήριξη του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και των πωλητηρίων και αναψυκτηρίων του, που αποτλεούν πραγματικούς μικρούς θησαυρούς.
Κεντρικός στόχος του υπουργείου Πολιτισμού και Παιδείας είναι να αλλάξει ο συνολικός τρόπος με τον οποίο γίνεται η διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς, ώστε να μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι να αποτελέσουν μοχλοί ανάπτυξης.