Οι κεντρόφυγες τάσεις στην ΕΕ και το ζητούμενο της ασφάλειας φέρνουν νέα δεδομένα στον τουρισμό

5/12/2016
Η ένταση του κύματος ευρωσκεπτικισμού και οι γεωπολτικές εξελίξεις στην Αν. Μεσόγειο δημιουργούν ένα νέο χάρτη ισορροπιών πάνω στον οποίο πρέπει να πατήσουν οι τουριστικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα. Μπορεί η έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ, η διόγκωση του ευρωσκεπτικισμού στη Γαλλία και την Ιταλία, όπου αναμένονται εξελίξεις, να μην έχουν άμεσο αρνητικό αντίκτυπο, ωστόσο η εντεινόμενη αβεβαιότητα μπορεί να οδηγήσει σε απρόβλεπτες εξελίξεις.
Η κατάσταση στη Μέση Ανατολή και η συμπεριφορά της Τουρκίας, η πολιτική αναστάτωση και οι εκλογές σε Ολλανδία και Γερμανία, η εξέλιξη των διαδικασιών για το brexit και κυρίως η ανησυχία για το μέλλον των Ιταλικών τραπεζών είναι η κύρια απειλή για τον τουρισμό της χώρας από βασικές αγορές προέλευσης του ελληνικού τουρισμού (Γερμανία, Βρετανία, Γαλλία, Βρετανία, Ολλανδία).
Πάντως η φετινή κατάσταση στην Ιταλία και την άλλη Ευρώπη λόγω και του κύματος της λιτότητας που εντείνει άλλωστε τον ευρωσκεπτικισμό επηρέασε τη συμπεριφορά Γάλλων και Ιταλών. Επίσης λόγω προσφυγικού παρατηρήθηκε ένταση εσωστρέφειας στη Γερμανία όπου πολλοί επέλεξαν εσωτερικούς προορισμούς.
Σύμφωνα με στοιχεία από έρευνα της Phocuswright που δημοσιεύει το eur2day.gr η συνολική δαπάνη κατ'άτομο για διεθνή ταξίδια την περίοδο 2014-2016 εμφανίζει σημαντική μείωση 18,8% στη Γαλλία, 10,7% στη Γερμανία και 16,7% στη Βρετανία.
Όπως προκύπτει, ωστόσο, από τα στοιχεία της Phocuswright, κατά την περίοδο 2014-2016, στη Γαλλία καταγράφηκε μείωση 6% της συνολικής δαπάνης για ταξίδια στο εξωτερικό. Την ίδια περίοδο, αντίθετα, η συνολική δαπάνη για ταξίδια εντός Γαλλίας αυξήθηκε 2,5%.
Ακόμα πιο έντονη ήταν η «στροφή» στον εσωτερικό τουρισμό στην περίπτωση της Γερμανίας. Πιο συγκεκριμένα και για την ίδια περίοδο (2014-2016) οι δαπάνες για ταξίδια στο εξωτερικό μειώθηκαν 12,9%. Αντίθετα οι δαπάνες για ταξίδια σε προορισμούς εντός Γερμανίας κατέγραψαν σχεδόν διψήφια ποσοστιαία άνοδο (9,9%).
Στη Βρετανική αγορά, ωστόσο, αποτυπώθηκε με απόλυτο τρόπο η στροφή πολλών Ευρωπαίων στα ταξίδια εντός της χώρας τους. Είναι χαρακτηριστικό πως οι δαπάνες των Βρετανών για ταξίδια εξωτερικού μειώθηκαν 21,1% την περίοδο 2014-2015 ενώ οι αντίστοιχες για αποδράσεις εντός Βρετανίας κατέγραψαν εντυπωσιακή αύξηση 51,4%.
Στο φόντο αυτό θα πρέπει η ελληνική πλευρά να κινηθεί συγκροτημένα με σχέδιο για την απομείωση του ρίσκου ασφάλειας, την τόνωση της προβολής του προϊόντος αλλά και την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών.