Οι διοργανωτές του World Cup του Κατάρ υποβαθμίζουν τα προβλήματα με τη ζέστη και τους θανάτους εργαζομένων

4/2/2015
To Κατάρ απέχει ακόμη εφτά χρόνια από τη στιγμή που θα έλθει η σειρά του ως οικοδεσπότης του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου, αλλά η χώρα έχει να αντιμετωπίσει μια σειρά από σημαντικές διεθνείς ανησυχίες, από την ώρα που επιλέχθηκε.

Η Guardian ανέφερε πρόσφατα ότι οι Νεπαλέζοι μετανάστες που εργάζονται στις υποδομές για να φιλοξενήσει το Κατάρ το Παγκόσμιο Κύπελλο 2022 πέθαιναν σε ρυθμό ένας ανά δύο μέρες το 2014. Αυτό αποκλείει τους θανάτους εργαζομένων από άλλες χώρες όπως η Ινδία, τη Σρι Λάνκα, και το Μπαγκλαντές. Σε συνδυασμό με την ανησυχία για τα εργασιακά, η ζέστη του καλοκαιριού του Κατάρ προκάλεσε μια διεθνή συζήτηση για το αν η ημερομηνία θα πρέπει να αλλάξει και να μετατεθεί προς το χειμώνα.


Έτσι, όταν έρθει η ώρα για τους οπαδούς του ποδοσφαίρου από όλο τον κόσμο για να αγοράσουν τα εισιτήριά για τα παιχνίδια, τα αεροπορικά εισιτήρια και τα δωμάτια των ξενοδοχείου, θα υπάρξει αναστολή σε σχέση με την κατασκευή του γηπέδου;

Η Ανώτατη επιτροπή της παράδοσης και κληρονομιάς, όπως αποκελείται η οργάνωση που εποπτεύει το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022, δεν το σκέφτεται.

"Αν ψάχνετε το θέμα από την άποψη και τη θέση του οπαδού ποδοσφαιρικής ομάδας από το Ηνωμένο Βασίλειο ή από οποιαδήποτε χώρα, αυτοί θέλουν να ξέρουν πόσα εισιτήρια θα είναι, πόσο θα κάνει ένα ξενοδοχείο, και πόσο κοστίζει για να πάει κανείς εκεί», ανέφερε ο Paul Hughes, επικεφαλής διεθνών σχέσεων και μέσων ενημέρωσης για την Ανώτατη Επιτροπή της παράδοσης και της κληρονομιάς, είπε στο Skift σε ένα πρόσφατο ταξίδι στο Κατάρ.

Ο Hughes επιμένει ότι η Ανώτατη επιτροπή επιδίωξε να χρησιμοποιήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο ως μία ευκαιρία για τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας των μεταναστών, ένα από τα πολλά θέματα που ήλθαν στο προσκήνιο όταν το Κατάρ κέρδισε την διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου.
«Οι άνθρωποι πάντα θα έχουν τις απόψεις τους και είναι δουλειά μας να τους δείξουμε, να αποδείξουμε πως το Παγκόσμιο Κύπελλο αλλάζει θέματα της χώρας. Κανείς δεν προσποιείται ότι δεν υπάρχουν θέματα ", λέει ο Hughes ο οποίος επιμένει ότι η οργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου είναι που οδηγεί την αλλαγή.

«Έχουμε αναπτύξει τα δικά μας πρότυπα και στάνταρντς προς όφελος των εργαζομένων μας. Κάθε εργολάβος που θέλει να εργαστεί σε ένα πρόγραμμα έργων του Παγκοσμίου Κυπέλλου πρέπει να εφαρμόσει αυτά τα πρότυπα για τους εργαζόμενους και τους απασχολούμενους. Αυτό καλύπτει τα πάντα, από τον τόπο διαμονής, μέχρι και την καταβολή των μισθών, όλα δηλαδή τα θέματα για το οποία γίνεται λόγος "

Το ερώτημα παραμένει κατά πόσο τα θέματα αυτά θα επηρεάσουν τη συμμετοχή την ημέρα του παιχνιδιού ή τουριστική ανάπτυξη της χώρας γενικότερα. Σύμφωνα με τα τελευταία στατιστικά στοιχεία της Αρχής Τουρισμού του Κατάρ, οι αφίξεις επισκεπτών έχουν σχεδόν διπλασιαστεί τα τελευταία πέντε χρόνια από 1,4 εκατομμύρια επισκέπτες το 2008 στα 2.600.000 επισκέπτες το 2013.

«Δεν είμαι σίγουρος ότι θα σταματήσει ο μέσος οπαδός του ποδοσφαίρου το ταξίδι στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Νομίζω ότι αν οι οπαδοί του ποδοσφαίρου μπορούν να δουν ότι αυτό το τουρνουά έχει χρησιμοποιηθεί για να προσπαθήσουμε να προχωρήσουν αυτά τα προβλήματα και να λυθούν αυτά τα ζητήματα, τότε θα αποδειχθεί και η δύναμη που έχει αυτό το πρόγραμμα », λέει ο Hughes.