Οι βασικές αρχές λειτουργίας σε ξενοδοχεία και μαρίνες στην εποχή της πανδημίας

9/5/2020
Με άγνωστο το πόσα και πότε ξενοδοχεία θα ανοίξουν, η χώρα αναμένει να δει πώς θα τοποθετηθούν οι επαγγελματίες στις τελικές απαντήσεις του ΕΟΔΥ στον τόσο τομέα των υγιειονομικών πρωτοκόλλων. Παράλληλα είναι σε αναμονή ο κλάδος του τουρισμού για το πόσο θα είναι το ύψος επιδότησης της εργασίας στον κλάδο.

Πάντως, ήδη σε σχέση με τα υγειονομικά πρωτόκολλα της φετινής τουριστικής περιόδου για ξενοδοχεία και αεροπορικές πτήσεις από το εξωτερικό, έδωσε αναλυτικά στοιχεία το απόγευμα της Παρασκευής, μιλώντας σε διαδικτυακή εκδήλωση της ΟΝΝΕΔ, ο υπουργός Τουρισμού, κ. Χάρης Θεοχάρης. Σημειώνεται ότι τη Δευτέρα έχει αναγγελθεί ότι θα γίνει η επίσημη ανακοίνωσή τους ωστόσο μέσα σε ένα πόλεμο διαρροών ο υπουργός σε κομματική εκδήλωση έσπευσε να ανακοινώσει υγειονομικά πρωτόκολλα, που έχει συντάξει η κυβέρνηση σε συνεργασία με την Επιτροπή Λοιμωξιολόγων του ΕΟΔ.

Πάντως απορία υπάρχει και για το πώς η Lufthansa ανακοινώνει έναρξη πτήσεων όταν στο εσωτερικό της χώρας υπάρχει ασάφεια για το πώς θα γίνεται η αερομεταφορά και η υποδοχή επιβατών – τουριστών.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Θεοχάρης είπε τα εξής:

- Για να επιβιβαστεί ένας επιβάτης από το εξωτερικό σε πτήση που έχει προορισμό την Ελλάδα, θα πρέπει το αργότερο εντός των τελευταίων 72 ωρών να έχει λάβει πιστοποιητικό υγειονομικού χαρακτήρα ότι δεν είναι φορέας του κορονοϊού. Χωρίς αυτό δεν θα γίνεται επιβίβαση.

- Στις πτήσεις από, προς και εντός της Ελλάδας δεν θα υπάρχουν κενές θέσεις, δηλαδή η χωρητικότητά τους θα είναι πλήρης προκειμένου, όπως είπε, να είναι οικονομικά βιώσιμες οι αερομεταφορές.

- Για πτήσεις έως τεσσάρων ωρών δεν θα σερβίρεται φαγητό στους επιβάτες, αλλά μόνο συσκευασμένα σνακ.

- Οι τουρίστες θα αναχωρούν από τη χώρα χωρίς κανέναν έλεγχο, προκειμένου να μην έχουμε τον κίνδυνο εγκλωβισμού τους και παραμονής σε καραντίνα στην Ελλάδα, κάτι το οποίο θα αποτελούσε αντικίνητρο για την επιλογή της χώρας μας ως τόπου διακοπών.

- Σε κάθε τουριστική περιοχή της χώρας το υπουργείο Τουρισμού θα μισθώσει ένα τουριστικό κατάλυμα το οποίο θα λειτουργεί ως "ξενοδοχείο καραντίνας”, όπου θα μεταφέρονται τουρίστες που διαπιστώνεται ότι είναι φορείς του κορονοϊού.

- Κάθε ξενοδοχείο - τουριστικό κατάλυμα θα υποχρεωθεί να συμβληθεί με γιατρό, ο οποίος είτε διά ζώσης είτε με τηλεϊατρική θα διαπιστώνει εάν ένας τουρίστας πρέπει να υποβληθεί σε τεστ για κορονοϊό. Τα τεστ για κορονοϊό θα έχουν αποτέλεσμα το αργότερο εντός 6 ωρών, προκειμένου όποιος διαπιστώνεται θετικός να μεταφέρεται σε "ξενοδοχεία καραντίνας".

- Θα γίνει ειδική εκπαίδευση του προσωπικού κάθε ξενοδοχείου σε ειδικούς κανόνες υγιεινής.

- Δεν θα υπάρχουν μπουφέδες στα ξενοδοχεία, αλλά μόνο σερβίρισμα, πλην ίσως των πολύ μικρών ξενοδοχείων.

- Οι ξαπλώστρες θα είναι αραιωμένες και θα έχουν κάλυμμα μιας χρήσης για κάθε λουόμενο.

Ο υπουργός Τουρισμού προανήγγειλε διακρατικές συμφωνίες με χώρες όπως Βουλγαρία, Ισραήλ, Κύπρος, για την ελεύθερη μετάβαση και επιστροφή Ελλήνων τουριστών σε αυτές. Τέλος, ο ίδιος είπε ότι από τα 18 δισ. ευρώ τουριστικά έσοδα που είχαμε πέρυσι, φέτος θα έχουμε το πολύ 8 δισ. ευρώ.

Πέρα από τα ξενοδοχεία θα υπάρξουν αναλυτικά πρωτόκολλα για κάθε κλάδο π.χ. θαλάσσιο τουρισμό, πούλμαν κτλ. Είναι ενδεικτικό ότι στις μαρίνες πέρα από βασικές οδηγίες για την ατομική υγιεινή, την ενημέρωση επιβατών και την εκπαίδευση εργαζομένων, την ύπαρξη απολυμαντικών κτλ σε χώρους ενδιαίτησης και εργασίας, σχεδίων διαχείρισης κρουσμάτων, προβλέπεται η υποχρέωση δήλωσης υγείας των επιβαινόντων και μελών πληρωμάτων τα οποία βρίσκονται εντός του σκάφους.

Η δήλωση θα πρέπει να αποστέλλεται κατά τη διάρκεια παραμονής του σκάφους στην αρμόδια λιμενική αρχή εάν αλλάξει κάποιο από τα στοιχεία στην αρχική δήλωση. Για τη δήλωση της υγείας του σκάφους θα πρέπει να συμπληρώνεται ένα έντυπο και θα αποστέλλεται στο λιμεναρχείο. Εάν διαπιστωθεί ύποπτο κρούσμα COVID-19, θα ενεργοποιηθεί το σχέδιο διαχείρισης ύποπτου περιστατικού COVID-19.



Πηγή: Reporter.gr