Ο χειμώνας έφερε την άνοδο στις τιμές ρεύματος - Προβληματισμός για το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο

29/11/2022
Η ζήτηση λόγω των καιρικών φαινομένων αλλά και η αυξημένη συμμετοχή φυσικού αερίου στο εθνικό μίγμα παραγωγής έφερε εκτίναξη στην χονδρεμπορική τιμή ρεύματος. Έτσι, στα 357,96 ευρώ/MWh διαμορφώθηκε η Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς (ΤΕΑ) της Αγοράς Επόμενης Ημέρας για την Τρίτη 29/11/2022.Η τιμή αυξήθηκε κατά 12% σε σχέση με την προηγούμενη ημέρα. Η μέγιστη τιμή διαμορφώνεται στα 501 ευρώ και η ελάχιστη στα 189 ευρώ/MWh με τη ζήτηση στις 160 γιγαβατώρες.Στο ενεργειακό μείγμα ο λιγνίτης κατέχει 6,7%, το φυσικό αέριο 41% τα υδροηλεκτρικά 6% οι εισαγωγές 13,8% και οι ανανεώσιμες 29,6%.

Πάντως παρά την άνοδο των τελευταίων ημερών η μέση τιμή για τον μήνα διαμορφώνεται στα 222 ευρώ/MWh, κι έτσι αναμένεται να κλείσει σε οριακά χαμηλότερα επίπεδα από τον Οκτώβριο (που έκλεισε στα 232 ευρώ/MWh), με την πτωτική τάση να συντηρείται -έστω επιβραδυνόμενη- για τέταρτο συνεχόμενο μήνα.

Η δυναμική έλευση, βέβαια, του χειμώνα, φέρνει νέα δεδομένα, εντείνοντας τον προβληματισμό για τι θα γίνει το επόμενο διάστημα καθώς είναι άδηλες οι προθέσεις των εμπλεκομένων στο Ουκρανικό ενώ έρχεται και η επιβολή εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο.
Πάντως τα συμβόλαια στην προθεσμιακή αγορά του Ευρωπαϊκού Χρηματιστηρίου Ενέργειας (European Energy Exchange - ΕΕΧ_, πάντως, για τον Δεκέμβριο διαπραγματεύονται στα 290 ευρώ/MWh. Σημειώνεται, τέλος, ότι στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές αγορές η τιμή είναι 373 ευρώ/MWh για τη Γαλλία, 371 ευρώ για τη Γερμανία, 358 ευρώ για τη Βουλγαρία και 369 ευρώ για την Ιταλία.

Το εμπάργκο

Στο μεταξύ κρίσμη χαρακτηρίζεται η επόμενη εβδομάδα, καθώς η ΕΕ θα αρχίσει να απαγορεύει τις εισαγωγές του ρωσικού αργού. Σημειώνεται ότι οισυνομιλίες για τον καθορισμό ανώτατου ορίου στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου, ένα σχέδιο που επεξεργάζονται εδώ και καιρό η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες, φαίνεται ότι σταμάτησαν την Τετάρτη, καθώς όπως γράφουν το Bloomberg News και οι New York Times μια συνάντηση ανώτερων ευρωπαίων διπλωματών έληξε χωρίς συμφωνία. Το σχέδιο, το οποίο πλησιάζει στην ολοκλήρωσή του, πρέπει να τεθεί σε ισχύ πριν ξεκινήσει το εμπάργκο της ΕΕ στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου στις 5 Δεκεμβρίου.

Όπως αναφέρεται περί τα 2,4 εκατ. βαρέλια ημερησίως ρωσικού αργού θα πρέπει να βρουν νέους προορισμούς εκτός Ε.Ε. και G7.

Γιώργος Aλεξάκης