Ο τουρισμός συμβάλλει στα κέρδη του ΟΤΕ - Ο ρόλος της περιαγωγής

4/8/2017
Η κίνηση δεδομένων, η επέκταση των ευρυζωνικών δικτύων αλλά και ο τουρισμός μέσω της αύξησης του όγκου περιαγωγής δίνουν σημαντική ώθηση στα κέρδη του ΟΤΕ αλλά και δείχνουν την τάση στον κλάδο.
Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση τα έσοδα του ΟΤΕ στην Ελλάδα από υπηρεσίες λιανικής σημείωσαν αύξηση το Β΄τρίμηνο, τόσο σε επίπεδο σταθερής όσο και κινητής τηλεφωνίας, χάρη στις ισχυρές λειτουργικές του επιδόσεις. Τα συνολικά έσοδα του ΟΤΕ στην Ελλάδα μειώθηκαν κατά 1,4%, καθώς οι ισχυρές επιδόσεις σταθερής και κινητής τηλεφωνίας, κυρίως λόγω αύξησης των εσόδων από δεδομένα σταθερής και κινητής, αντισταθμίστηκαν από τη μείωση των εσόδων χονδρικής καθώς και των εσόδων από το έργο «Rural Broadband» που ολοκληρώνεται σύντομα.
Όπως αναφέρεται, τα έσοδα από ευρυζωνικές υπηρεσίες ενισχύθηκαν από την αύξηση των πελατών VDSL στο τρίμηνο, ως αποτέλεσμα της επέκτασης του δικτύου καθώς και των εμπορικών πρωτοβουλιών για την ενημέρωση του καταναλωτικού κοινού και την προώθηση της υπηρεσίας. Τα έσοδα από υπηρεσίες χονδρικής επηρεάστηκαν αρνητικά από την αναδρομική εφαρμογή της μείωσης στις ρυθμιζόμενες τιμές χονδρικής.
Παράλληλα , σύμφωνα με την ανακοίνωση, τα συνολικά έσοδα κινητής τηλεφωνίας αυξήθηκαν κατά 0,5% το Β’ τρίμηνο του 2017, συνεχίζοντας τη βελτιωτική τάση που σημειώθηκε τα προηγούμενα τρίμηνα, κυρίως ως αποτέλεσμα της αύξησης των εσόδων από υπηρεσίες κατά 0,6% στο τρίμηνο και ανήλθαν σε €235,9 εκατ. Οι επιδόσεις αυτές υποστηριζόμενες από την αύξηση της χρήσης δεδομένων, οδήγησαν, για πρώτη φορά ύστερα από αρκετά χρόνια, σε θετικό ρυθμό ανάπτυξης τα έσοδα από υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας.
Έκρηξη κίνησης δεδομένων
Τα έσοδα από υπηρεσίες δεδομένων αυξήθηκαν κατά 23% στο τρίμηνο, ανταμείβοντας τη στρατηγική της Cosmote να είναι Νο1 στην ελληνική αγορά σε κάλυψη και ταχύτητες. Το 4G και 4G+ δίκτυό της, καλύπτει το 97% και 86% του ελληνικού πληθυσμού αντίστοιχα. Πλέον, περίπου το 50% της κίνησης δεδομένων της Cosmote προέρχεται από συσκευές 4G. Η Cosmote έχει εισάγει μια σειρά από νέες προτάσεις για πακέτα κινητής τηλεφωνίας σε πελάτες καρτοκινητής και συμβολαίου, προκειμένου να καλύψει την αυξημένη ζήτηση για χρήση δεδομένων
Επίσης, η αλλαγή του κανονισμού περιαγωγής εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης φαίνεται να αποφέρει σημαντική αύξηση του όγκου περιαγωγής, ιδίως στα δεδομένα, καθώς και των αντίστοιχων εσόδων. Η σχετική επίδραση ήταν μικρή το δεύτερο τρίμηνο, ωστόσο αναμένεται να ενισχυθεί στο τρίτο τρίμηνο του έτους, λόγω της τουριστικής περιόδου.
Αυτό αναφέρει η ανακοίνωση του ΟΤΕ που δείχνει τις νέες διαμορφωνόμενες τάσεις στην κινητή τηλεφωνία αλλά και τις νέες πηγές εσόδων. Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται και οι χρεώσεις από τις κινήσεις δεδομένων.

Πηγή: Reporter.gr