Ο τουρισμός στηρίζει τον κλάδο των χρωμάτων στην κρίση

5/4/2019
Οι ανακαινίσεις διαμερισμάτων λόγω μετάλλαξης χρήσης σε καταλύματα Airbnb και η τόνωση της κατασκευαστικής δραστηριότητας λόγω τουρισμού αποτελούν «πνεύμονα» για τον κλάδο των οικοδομικών χρωμάτων, σύμφωνα με όσα ανέφερε η διοίκηση της Vivechrom, θυγατρική της AKZO NOBEL στην Ελλάδα, σε ενημερωτική συνάντηση χτες με τα ΜΜΕ.

Όπως αναφέρθηκε ως μερικό αντίβαρο στην απόλυτη καθίζηση της οικοδομής λειτούργησε ο τουρισμός. Είναι ενδεικτικό ότι οι νέες άδειες υποχωρήσει στις περίπου 4.000 από 30.000 που ήταν το 2008, ωστόσο στις τουριστικές περιοχές, οι ανακαινίσεις στα ακίνητα, αλλά και οι νέες μονάδες, μεγάλες και μικρές δίνουν μια κάποια ανάσα.

Σε σχέση με το 2019, όπως ανέφερε ο κ. Μάκης Προβατάς, CEO της Vivechrom, η αγορά παραμένει μουδιασμένη, λόγω και του προεκλογικού κλίματος που δημιουργεί ανασφάλεια και χρονοτριβή σε αποφάσεις για επενδύσεις, μικρές και μεγάλες. «Η αγορά του χρώματος πάντοτε παγώνει ενόψει εκλογών», υπογράμμισε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως οι προσδοκίες για την πορεία της κατανάλωσης φέτος είναι μάλλον περιορισμένες.

Ανοδική πορεία

Πάντως ο η εταιρία καταγράφει συνολικά ανοδική πορεία ακόμη και μέσα σε αντίξοες συνθήκες. «Στην AkzoNobel με γνώμονα την καινοτομία, την ποιότητα και με ισχυρές σχέσεις εμπιστοσύνης με τους πελάτες μας και τους καταναλωτές κατορθώσαμε τα έξι τελευταία χρόνια να αντιπαρέλθουμε την κρίση και να έχουμε θετική πορεία σε όλους τους κλάδους» ανέφερε ο Μάκης Προβατάς, που είναι και επικεφαλής της AkzoNobel Deco Paints για την Κεντρική και Νότια Ευρώπη. Έτσι η AkzoNobel με εγκαταστάσεις στη Μάνδρα και στο Κρυονέρι Αττικής και 265 εργαζομένους είχε κύκλος εργασιών για το 2018 ανήλθε που στα 101,3 εκατ. ευρώ. Όπως αναφέρθηκε,επίσης, η Vivechrom επιβεβαιώνοντας την κυριαρχία της στην ελληνική αγορά στον χώρο των οικοδομικών χρωμάτων, παρουσίασε το 2018 σημαντική αύξηση της τάξης του 18,45% στον κύκλο εργασιών της που διαμορφώθηκε στα €61,1εκ. ενώ παράλληλα ανοδικά κινήθηκε και η κερδοφορία της εταιρείας που έφτασε τα €10,16εκ.

«Με συστηματικό στρατηγικό και μακροπρόθεσμο πλάνο η Vivechrom καταφέρνει τα τελευταία χρόνια να ακολουθεί μια αναπτυξιακή πορεία, εν μέσω ενός απαιτητικού και ανταγωνιστικού περιβάλλοντος. Είναι χαρακτηριστικό πως από το 2012, κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, η Vivechrom με προσήλωση στην εξαιρετική ποιότητα των προϊόντων της και στην καινοτομία, με σεβασμό στους πελάτες της και τους καταναλωτές, δίνοντας έμφαση στην εξωστρέφεια και εστιάζοντας στη βιώσιμη ανάπτυξη, βελτίωσε τον κύκλο εργασιών της κατά 42% και την κερδοφορία της κατά 217,4%» τόνισε ο Παναγιώτης Μιχάλης, Διευθυντής Marketing της Vivechrom. Καταλυτικό ρόλο στην ανάπτυξη των πωλήσεων έπαιξαν οι εξαγωγές, και κυρίως προς την Τουρκία, οι οποίες έφθασαν τα 6 εκατ. ευρώ.

Το προφιλ

Η AkzoNobel Powder Coatings δραστηριοποιείται στην Ελλάδα και την Κύπρο για περισσότερο από 25 χρόνια και προμηθεύει τις βιομηχανίες διέλασης αλουμινίου, κατασκευής οικιακών συσκευών, επίπλων, φωτιστικών κ.ά. «Οι αρχιτεκτονικές Πούδρες Βαφής Interpon D, με μοντέρνα αισθητική και μεγάλη ποικιλία αποχρώσεων και εφέ, αποτελούν την πρώτη επιλογή των αρχιτεκτόνων στην Ελλάδα, και διακοσμούν τα μεγαλύτερα έργα στη χώρα μας όπως το μουσείο της Ακρόπολης, το Ολυμπιακό στάδιο, το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος» σημειώνει η Μαρία Παπαθεοφάνους, Διευθύντρια Πωλήσεων.

H AkzoNobel Coatings Α.Ε. Χρώματα Αυτοκινήτων εισάγει, προωθεί και υποστηρίζει τα χρώματα επαναβαφής αυτοκινήτων Sikkens, Lesonal, Mason και Dynacoat, στην Ελλάδα και στην Κυπριακή αγορά. «Διαθέτει το μεγαλύτερο δίκτυο συνεργατών με 41 σημεία σε όλη την Ελλάδα και είναι η μάρκα προτίμησης όλων των μεγάλων κατασκευαστών – εισαγωγέων αυτοκινήτων» σημειώνει ο Κυριάκος Μπαλαούρας, Διευθυντής Πωλήσεων.

Τέλος, ο Χαράλαμπος Ψωμάρας, Διευθύνων Σύμβουλος της International Paint Hellas SA και Διευθυντής Πωλήσεων Στρατηγικών Πελατών για τα Protective Coatings στην ΝΑ Ευρώπη, μέλος του ομίλου της AkzoNobel με 40 χρόνια ηγετικής παρουσίας στην ελληνική αγορά των Ναυτιλιακών & Βιομηχανικών Χρωμάτων, σημείωσε πως «η εταιρεία παρουσιάζει αυξάνουσα εξαγωγική δραστηριότητα στις χώρες της πρώην Γιουγκοσλαβίας καθώς επίσης σε Αλβανία, Κύπρο & Ισραήλ συνεισφέροντας στην αναπτυξιακή προοπτική του Ομίλου».

Σημειώνεται ότι η Vivechrom ιδρύθηκε το 1932 από τον Στέφανο Διαμαντή Πατέρα και άλλα μέλη της γνωστής οικογένειας εφοπλιστών, με σκοπό τη βιομηχανική παραγωγή και εμπορία κάθε είδους βερνικιών, χρωμάτων και πλαστικών υλών στο πρώτο εργοστάσιο που λειτουργεί στη Νίκαια. Το 1990 γίνεται μέλος της Nobel Industries μίας από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες χρωμάτων της Ευρώπης και της Chemagra που αντιπροσωπεύει ομάδα διεθνών επενδυτών. To 1994, η Nobel Industries συγχωνεύεται με την Akzo SA, τον ολλανδικό γίγαντα στα χημικά και δημιουργείται η AKZONOBEL, η μεγαλύτερη εταιρεία χρωμάτων στον κόσμο.

Πηγή: Reporter.gr