Ο τουρισμός στην ατζέντα της επισκεψης του Ιρανού κεντρικού τραπεζίτη στην Αθήνα
3/10/2016
Η Αθήνα και ο αρμόδιος υπουργός αναπληρωτής Εξωτερικών Νίκος Ξυδάκης αναζητά εφαρμογή του επιτυχημένου μοντέλου έκδοσης θεωρήσεων εισόδου (visa) της Ρωσίας στο Ιράν ώστε να τονωθεί το τουριστικό ρεύμα από τη χώρα. Την ίδια ώρα ολοκληρώθηκε την Παρασκευή, 30 Σεπτεμβρίου 2016, η διήμερη επίσκεψη αντιπροσωπείας Ιρανικών πιστωτικών ιδρυμάτων με επικεφαλής τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας του Ιράν, κ. Valiollah Seif, μετά από πρόσκληση της Προέδρου, κ. Λούκας Κατσέλη και του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών.
Τις προηγούμενες ημέρες ο Ιρανός αξιωματούχος είχε σειρά επαφών με κυβερνητικούς παράγοντες, όπως τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη. Στο επίκεντρο των επαφών βρέθηκαν οι διμερείς σχέσεις αλλά και η ανάγκη προώθησης της συνεργασίας σε επίπεδο χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.
Κατά τη διάρκεια της διήμερης επίσκεψης πραγματοποιήθηκαν σειρά διατραπεζικών και διμερών συναντήσεων με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών και ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα.
Αντικείμενο των συναντήσεων ήταν η υλοποίηση συγκεκριμένων δράσεων για την επί της ουσίας ενίσχυση της διατραπεζικής συνεργασίας μεταξύ των πιστωτικών ιδρυμάτων των δυο κρατών, στο πλαίσιο εξυπηρέτησης των εμπορικών σχέσεων, του διακρατικού εμπορίου και του τουρισμού. Προς το σκοπό αυτό τα μέρη αποφάσισαν την από κοινού επεξεργασία και υπογραφή Πρωτοκόλλου Συνεργασίας.
Σημειώνεται ότι φέτος 1 εκατομμύριο Ιρανοί τουρίστες επισκέφτηκαν την Τουρκία την ώρα που στη χώρα μας ήλθαν γύρω στις 10 χιλιάδες. Δυνητικά η τουριστική αγορά στη μεγάλη αυτή χώρα του Κόλπου είναι κοντά στα 3 εκατομμύρια κι αυτό την ώρα που η αεροπορική εταιρία Aegean έχει απευθείας πτήσεις με Τεχεράνη.
Όμως το θέμα της βίζας είναι καυτό καθώς παρατηρούνται αρρυθμίες στις διαδικασίες έκδοσης κάτι που είναι σε γνώση του Υπ. Εξωτερικών γιαυτό κι ετοιμάζεται η σχετική δράση.
Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες το θέμα της απελευθέρωσης των δεσμευμένων χρημάτων που άλλοτε είχε η Iranian Bank στην Αθήνα και βρίσκονται σήμερα στην ΤτΕ είναι άλλο ένα «καυτό» ζήτημα στην ατζέντα των Ελληνο - ιρανικών σχέσεων. Ο θησαυρός αυτός άλλοι εκτιμούν ότι φτάνει τα 800 εκατομ. ευρώ ενώ άλλες πηγές χαμηλώνουν τον πήχη του ποσού σημαντικά. Σε κάθε περίπτωση είναι ένα σεβαστό ποσό που δεσμεύτηκε τα «πέτρινα χρόνια» των Αμερικανο – ιρανικών σχέσεων και σήμερα το Ιράν τον διεκδικεί. Κι αυτό την ώρα που οι Ελληνικές τράπεζες αλλά και οι επιχειρήσεις θα καλοδεχόταν ενέσεις ρευστότητας από τους πακτωλούς «παρκαρισμένων» σε ασιατικά fund ιρανικών κεφαλαίων .