Ο τουρισμός έφερε αέρα ανάπτυξης στην Ελλάδα
14/11/2014
ΜΕ τον τουρισμό να δίνει ώθηση στο ΑΕΠ η ελληνική οικονομία έστω κι αναιμικά βγ΄ξκε από το σκοτάδι της ύφεσης. Μετά από 23 τρίμηνα διαρκούς συρρίκνωσης του ΑΕΠ (με μια εξαίρεση το α' τριμηνο του 2010), η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε την Παρασκευή επέκταση της ελληνικής οικονομίας κατά 1,7% το τρίτο τρίμηνο του 2014, με βασικό οδηγό, τον τουρισμό και την αύξηση της ζήτησης που έφερε.
Συγκεκριμένα:
-Σύμφωνα με τα διαθέσιμα εποχικά διορθωμένα στοιχεία, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) σε όρους όγκου, κατά το 3ο τρίμηνο 2014, παρουσίασε αύξηση κατά 0,7%, σε σχέση με το 2ο τρίμηνο 2014. (-4% το β΄ τρίμηνο και -3,9 το α' τρίμηνο).
- Με βάση μη εποχικά διορθωμένα στοιχεία το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) σε όρους όγκου, κατά το 3ο τρίμηνο 2014, παρουσίασε αύξηση κατά 1,7% σε σχέση με το 3ο τρίμηνο 2013. Μάλιστα από την αναθεώρηση προκύπτει ότι η οικονομία είχε εμφανίσει ανάπτυξη και το β' τρίμηνο του έτους και μάλιστα κατά 0,4%.
Σε ένα ζοφερό πολιτικό κλίμα και πάλι ο τουρισμός δίνει ανάσα χωρίς όμως να αποτελεί τη μοναδική λύση που μπορεί να έχει η χώρα. Πάντως το πέρασμα στην ανάκαμψη, δίνει ανάσα στην κυβέρνηση, η οποία όμως βλέπει με την παραίτηση Ανδρέα Ψυχάρη να φυλλοροεί η κοινοβουλευτική της ομάδα.
Την ίδια ώρα ανοδικά κινήθηκε το ποσοστό του πληθωρισμού στο σύνολο των 18 χωρών της ευρωζώνης. Όπως ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία, ο πληθωρισμός έφτασε τον Οκτώβριο στο 0,4%, σημειώνοντας μικρή αύξηση από το 0,3% τον Σεπτέμβριο, το οποίο αποτέλεσε μάλιστα αρνητικό ρεκόρ των τελευταίων πέντε ετών.
Ο χαμηλός ρυθμός του πληθωρισμού αποτελεί ανησυχητικό γεγονός για τους εκπροσώπους της ευρωπαϊκής πολιτικής και ειδικότερα για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, καθώς οι μειούμενες τιμές αποτελούν ανασταλτικό παράγοντα τόσο για την επενδυτική δραστηριότητα όσο και για τις καταναλωτικές δαπάνες, παράγοντες που μπορούν να βάλουν φραγμό στην οικονομική ανάπτυξη.
Όπως ανακοίνωσε η Eurostat, η Ελλάδα, η Βουλγαρία, η Ουγγαρία, η Πολωνία και η Ισπανία κατέγραψαν τον Οκτώβριο αρνητικό πρόσημο στο πεδίο του πληθωρισμού.