Ο ρυθμός αιτήσεων βίζας στη Ρωσία και η οικονομική ταραχή στην ΕΕ πονοκέφαλος για τον τουρισμό
13/7/2016
Η οικονομική κατάσταση στη Ρωσία, η αναστάτωση που έφερε το Brexit στην Μ. Βρετανία, αλλά και η γενικότερη ανησυχία για την οικονομική πορεία της Ευρωζώνης λόγω της τραπεζικής αστάθειας στην Ιταλία συμπιέζουν τις προσδοκίες για την πορεία του Ελληνικού τουρισμού.. Το κλίμα που διαμορφώνεται σε βασικές αγορές – «τροφοδότες» της εγχώριας τουριστικής αγοράς επηρεάζει καταλυτικά τις συμπεριφορές των δυνάμει πελατών – τουριστών της Ελλάδας.
Είναι ενδεικτικό ότι πτώση κατά 3% σημειώθηκε στον αριθμό των ξένων επιβατών στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος τον Ιούνιο του 2016 σε σύγκριση με το αντίστοιχο μήνα πέρυσι, λόγω της μείωσης των ταξιδιών των ξένων επισκεπτών σε προορισμούς του εσωτερικού. Αντιθέτως ο αριθμός των Ελλήνων ταξιδιωτών παρουσίασε άνοδο κατά 21%. Αναλυτικότερα σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του αερολιμένα, τον Ιούνιο του 2016 διακινήθηκαν 1.956.610 επιβάτες, έναντι 1.882.093 το 2015. Τόσο οι επιβάτες εσωτερικού όσο και εξωτερικού, παρουσίασαν παρόμοια επίπεδα ανόδου κατά 3,9% και 4% αντίστοιχα. Οι επιβάτες εσωτερικού έφτασαν τους 687.027 έναντι 661.003 τον Ιούνιο του 2015, ενώ οι επιβάτες εξωτερικού διαμορφώθηκαν σε 1.269.583 έναντι 1.221.090 τον ίδιο μήνα πέρυσι. Η συνολική κίνηση του αεροδρομίου Ελευθέριος Βενιζέλος τον μήνα Ιούνιο, παρουσίασε αύξηση 4% σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα.
Κόπωση προορισμού
Κοινό είναι πλέον το συμπέρασμα στους θεσμικούς εκπροσώπους του κλάδου ότι καταγράφεται «κόπωση» του προορισμού που θα αποτυπωθεί στην καλύτερη σε νούμερα αφίξεων ίδια με πέρυσι και έσοδα ίσως και χαμηλότερα.
Κι αυτό την ώρα που οι εγχώριοι παράγοντες επένδυαν πολλά στις κρατήσεις τις τελευταίας στιγμής από αγορές όπως η Αγγλία ή η Ρωσία για να την τόνωση του τομέα των εισπράξεων. Ήδη ο ρυθμός κρατήσεων για τους καυτούς μήνες του καλοκαιριού, τον Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβρη δεν είναι ο ίδιος με πέρυσι καθώς η συνολική αναστάτωση στις αγορές και εξαΰλωση αξιών δε βοηθά στο ήρεμο κλίμα που επιζητεί τόσο ο τουρισμός όσο και η Ελληνική οικονομία συνολικά για να προσελκύσει επενδύσεις και κυρίως τη διεθνή ζήτηση. Ενδεικτικό είναι ότι η Ελλάδα δέχεται π.χ, κάθε καλοκαίρι περίπου 2 εκ Άγγλους τουρίστες ,με ένα μέσο όρο 9 διανυκτερεύσεων για τον κάθε ένα και με συνολικά έσοδα του τουριστικού κλάδου φτάνουν τα 1,5 δις ευρώ. Μάλιστα οι προσδοκίες ήταν μεγάλες στην αρχή της χρονιάς λόγω της αρχικά ευνοϊκής συναλλαγματικής ισοτιμίας για τη στερλίνα.
Η οικονομική κατάσταση στη Ρωσία καταλύτης
Την ίδια ώρα η συνεχής πτώση του ρουβλίου έναντι του ευρώ, η στήριξη προορισμών στο εσωτερικό της Ρωσικής Ομοσπονδίας αλλά και το σταδιακό άνοιγμα και πάλι της Τουρκίας αποτελεί το βασικό λόγο που ο πήχης των προσδοκιών για τον αριθμό των Ρώσων τουριστών που θα επισκεφθούν φέτος τη χώρα μας μπαίνει χαμηλά.
Κι αυτό ενώ τα όποια προβλήματα είχαν παρουσιαστεί αρχικά με έκδοση βιομετρικών θεωρήσεων από τις προξενικές αρχές στη Μόσχα έχουν πλέον ξεπεραστεί.
Σύμφωνα με ρωσικές πηγές ο συνολικός αριθμός των Ρώσων τουριστών που θα ταξιδέψει φέτος στο εξωτερικό θα είναι μειωμένος κατά 15%-30%, ενώ μέχρι 30% θα αυξηθούν οι επισκέπτες ρωσικών προορισμών όπως το Σότσι και η Κριμαία.
Είναι ενδεικτικό ότι με βάσει εκτιμήσεις ο ρωσικός εξωτερικός τουρισμός για την περίοδο 2016-2020 θα χαρακτηριστεί από πτωτική τάση. Στο φόντο αυτό η Ελλάδα που δέχεται ένα σημαντικό αριθμό των εύπορων Ρώσων τουριστών δεν μπορεί να περιμένει νούμερα όπως αυτά που ακούστηκαν ακόμα κι από επίσημα χείλη, δηλαδή για 1,5 εκατ. ή και 3 εκατ. τουρίστες. Άλλωστε δεν υπάρχουν και τόσα καταλύματα εδικά 5στερα που ενδιαφέρουν τους Ρώσους επισκέπτες της Ελλάδος να τους δεχτούν τους μήνες «φωτιά». Έτσι με βάση και το ρυθμό έκδοσης θεωρήσεων εσόδου των τελευταίων μηνών εκτιμάται ότι οι αφίξεις θα ξεπεράσουν τις 800.000.
Αξίζει να σημειωθεί ότι λόγω της μεγάλης προσπάθειας που κατέβαλε το Υπ. Εξωτερικών και προσωπικά ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Νίκος Ξυδάκης για την καλύτερη δυνατή λειτουργία των μηχανισμών έκδοσης βίζας στις προξενικές αρχές το πρώτο εξάμηνο οι θεωρήσεις αυξήθηκαν ο πρώτο εξάμηνο κατά 9,2% κυρίως λόγω της καλής πορείας του Απριλίου και του Μαΐου σε επίπεδο θεωρήσεων. Ωστόσο τον Ιούνιο τα αιτήματα για βίζα είναι οριακά χαμηλότερα από πέρυσι γεγονός που αν συνεχιστεί ως τάση τότε ενδεχομένως να θέσει τον πήχη χαμηλότερα ακόμη για το συνολικό αποτέλεσμα. Μάλιστα το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου η τάση αυτή, σύμφωνα με πληροφορίες του bluebirds.gr, παγιώνεται με τα αιτήματα βίζας που κατατίθενται το πρώτο δεκαήμερο να είναι στο 1/3 της δυνατότητας που υπάρχει στις προξενικές αρχές μας. Σημειώνεται πάντως ότι ο μηχανισμός της χώρας για την έκδοση θεωρήσεων λειτουργεί πλήρως και μπορεί να φθάσει να εξυπηρετεί μέχρι και 15.000 θεωρήσεις την ημέρα.